Reka Ukrina dobila je kod Dervente neobičnu oker boju, što je izazvalo zabrinutost da je u pitanju moguća ekološka katastrofa, prenose “Nezavisne”.

Fotografija na kojoj se vidi reka oker boje proširila se društvenim mrežama, a o Ukrini se raspravljalo i u lokalnoj skupštini.

Odbornik Sanja Dimitrić postavila je na sednici pitanje da li se obavlja mikrobiološka analiza vode Ukrine dobila odgovor da takva kontrola postoji samo na bazenima i da je praktično nemoguće sprovoditi kontrolu rečnih voda.

Dmitrić je navela da su joj nekoliko dana kasnije iz Odeljenje za inspekcijske poslove javili da su uzorci vode uzeti i da će svi na vreme biti informisani kada rezultati stignu.

Pročitajte još - LIMOM PLUTA HILjADE BELIH MEHURIĆA: Građani sumnjaju da je reka zagađena

Ona ističe da moguća zagađenost reke nije problem samo za kupače, već i za sve stanovnike Dervente i okolnih mesta.

“Ako u vodi ima hemijskih sastojaka, to utiče na sav živi svet, biljke i životinje", rekla je Dimitrić.

Milorad Simić, načelnik Dervente, rekao je za "Nezavisne" da se analize vode ne rade u kontinuitetu, ali da se rade kada građani prijave da se nešto na reci menja, što je, prema njegovim rečima i sada urađeno.

On je istakao je da su u Odeljenju za inspekcijske poslove nakon izlaska na teren rekli da situacija nije alarmantna i da je neobična boja posljedica ispiranja rudače u rudniku Stanari.