U planu saradnja Srpske sa Kinom kroz obrazovanje

D. Lalić

26. 02. 2019. u 18:15

У плану сарадња Српске са Кином кроз образовање

Depositphotos

Kinezi su zainteresovani i za saradnju u oblasti visokog obrazovanja, te istakla da sada posredstvom KonfuČijevog instituta, studenti iz Kine mogu da dolaze i studiraju u Srpskoj

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu Dragana Mitrović rekla je u Banjaluci da je Kina postala druga ekonomija sveta, prva trgovinska sila i veoma prisutna u regionu, te je zato treba bolje poznavati i razumeti da bi se iz saradnje sa njom izvuklo ono što Kinezi nazivaju obostranom korišću.

Mitrovićeva je ukazala na značajan fenomen modernog sveta - uzrastanje Kine i poručila da postoje velike mogućnosti za saradnju sa tom azijskom zemljom koje treba iskoristiti.

- Kinesko tržište je veoma posebno. Ono je veoma zatvoreno i sastoji se iz niza malih tržišta, pa čak ni kineske provincije međusobno slabo trguju. Posebno malim firmama iz malih zemalja kao što su naše je teško da se snađu na tom tržištu, ali nije nemoguće, uz upornost, posvećenost i bolje razumevanje kako funkcioniše trgovina na tom prostoru i uz pomoć na političkom nivou, naglasila je Mitrovićeva na predavanju "Od socijalističke modernizacije do Kineskog sna“ - 40 godina politike reforme i otvaranja Kine, koje je održala danas u Banjaluci.

Mitrovićeva, koja je i direktor Instituta za azijske studije, navela je da je sada aktuelno povećanje broja kineskih turista u regionu, te naglasila da na tome treba raditi, saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Ona je navela da su Kinezi zainteresovani i za saradnju u oblasti visokog obrazovanja, te istakla da sada posredstvom KonfuČijevog instituta, studenti iz Kine mogu da dolaze i studiraju u Srpskoj.

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da je ova organizaciona jedinica opredeljena da vrata fakulteta budu širom otvorena za domaće i međunarodne stručnjake iz različitih oblasti, kako bi studentima omogućili da čuju druge i imaju više informacija, da bi izgradili stavove o svim važnim bezbednosnim i političkim pitanjima u svetu.

- O Kini ne znamo dovoljno, iako Konfučijev institut otkako je osnovan čini velike napore i postigao je zapažene rezultate. Predavanje profesorke Mitrović jedan je od rezultata naše saradnje sa Konfučijevim institutom i imamo u planu još neke aktivnosti koje će, nadam se, biti na obostranu radost, naveo je Ćeranić.


Dragana Mitrović

On je naglasio i da ovaj fakultet 6. marta obeležava godišnjicu rada, te da tom prilikom u Banjaluci očekuju goste sa Fakulteta bezbjednosti iz Moskve sa kojima sarađuju.

Predavanju, koje su organizovali Konfučijev institut i Fakultet bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, prisustvovali su i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije