KANTONALNI sud u Bihaću doneo je presudu, kojom je utvrđeno da je Sabahudin Velić (33), u neuračunljivom stanju ubio svoju majku Nasihu i raskomadao je sekirom, u septembru 2018. godine.

Odlukom suda Velić će umesto u zatvor prisilno biti smešten u Psihijatrijskoj klinici u Sokocu. Radi se o privremenoj meri u trajanju od šest meseci, a na predlog Kantonalnog tužilaštva u Bihaću pokrenut je i postupak za njegovo trajno zbrinjavanje u toj ustanovi. Odbrana se tome nije protivila, jer je tim veštaka utvrdio da pati od duševne bolesti psihotičnog karaktera šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realnosti, mišljenja i shvatanja. Pored ubistva, on je optužen i za povredu mira pokojnika, i za mučenje i ubijanje životinja.

Pročitajte još - Bratu priznao da je ubio majku, on ga prijavio, uhapšen u Sarajevu

Brutalni zločin otkriven je 14. septembra 2017, nakon što se Velić predao policiji i ispričao da je u dvorištu kuće ubio majku. Njeno telo je premeštao na nekoliko lokacija, da bi ga potom raskomadao i razbacao po okolnim livadama. Deo je zakopao u blizini kuće, a pominjalo se i da je deo pojeo. Priznao je da je ubio i svog psa, nazivajući ga "crnim šejtanom".

Tokom saslušanja je rekao da je sve uradio pod uticajem crne magije, i da je majku "prineo kao žrtvu". Pričao je da je to morao da uradi, jer su mu stizali nalozi. Navodno je imao tri sna u kojima je sanjao da mora prineti žrtvu, što je ispričao i svojoj majci. U jednom je video svoje inicijale, koji su svetleli u mraku, u drugom je slušao govor devojke zlatne kose, koju u snu, kako kaže, nije mogao videti, niti je razumeti.

UTOPILA MU SE DEVOJKA

SABAHUDIN Velić živeo je sam s majkom, dok mu se dva brata nalaze u inostranstvu, u Sloveniji i Nemačkoj. I on je određeno vreme radio u Sloveniji, ali se 2009. vratio ne želeći da majku ostavi samu. Devojku nije imao više od 13 godina, od kada mu se tadašnja utopila.