Banjalučani oprali 3,2 miliona maraka

O. MATAVULj

07. 02. 2018. u 07:15

Бањалучани опрали 3,2 милиона марака

HAPŠENjE Dragiša Brnić

Banjalučani prljavim novcem kupovali i gradili nekretnine u Srpskoj. U legalne tokove ubacili velike količine novca

UPRAVA kriminalističke policije MUP RS podnela je izveštaj Tužilaštvu BiH protiv Dragiše Brnića (59), njegovog brata Miodraga Mije Brnića (54), i Zorana Maleševića (50), svi iz Banjaluke, zbog pranja novca u iznosu od 3,2 miliona maraka.

Danica Gnjatović, portparol MUP RS, kaže da postoji sumnja da su prijavljeni počinili krivično delo pranje novca, odnosno da su u legalne tokove ubacili 3.251.711 KM "prljavog" novca.

- Novac koji je pribavljen izvršenjem krivičnih dela koristili su da bi kupovali, gradili i opremili stambene i poslovne objekte u Banjaluci i Čelincu, kao i za kupovinu luksuznih automobila - rekla je Gnjatovićeva.

Dragiša Brnić uhapšen je 2014. u akciji "Global" i u toku je suđenje po optužnici za organizovani kriminal i međunarodno krijumčarenje kokaina i marihuane. Nakon hapšenja i podizanja optužnice policija je pokrenula i finansijsku istragu kojom je utvrđeno da se računi, odnosno legalna primanja braće Brnić i Maleševića ne poklapaju u sporna 3,2 miliona KM.

PROČITAJTE JOŠ - Banjaluka: Izvršitelj prisvajao novac građana!

- Sumnja se da je Dragiša prljavim novcem izgradio i opremio određene stambene objekte u Banjaluci i Čelincu, a kupio je i automobil vredan 130.000 KM. Slična situacija je i s njegovim bratom, koji u Banjaluci u svom vlasništu ima određene nekretnine, za koje nema pokrića - kaže izvor blizak istrazi.

On pojašnjava da je Dragiša Brnić jednu vilu u Čelincu dao na poklon drugoosumnjičenom Maleševiću.

- Pored toga i Malešević je posedovao određene nekretnine, kao i više akcija, među kojima i akcije "Rudnika i termoelektrane Gacko" koje su, kako se sumnja, kupljene prljavim novcem - pojašnjavaju u MUP RS.

Braća Brnić imaju policijske dosijee i važe za bezbednosno interesantna lica. Mijo je ranije osuđivan zbog pljačke, a prijavljivan je i za krađe i izazivanje opšte opasnosti. U aprilu 2011. učestvovao je u pucnjavi u "Old kafeu" u Sokolskom domu, kada je od rikošeta ranjen Vladan Pejanović. Dragiša je u septembru 2015. izboden nožem zajedno sa Daliborom Dubravcem ispred hotela "Bosna" u centru Banjaluke. Oni su tada naglo zaustavili automobil ispred grupe pešaka. Jedva su izbegli udar pa je došlo do svađe i tuče u kojoj je jedan od pešaka izvadio čakiju i naneo im više uboda po stomaku i grudima.

AKCIJA "GLOBAL"

TUŽILAŠTVO BiH je u oktobru 2016. podiglo optužnicu protiv Dragiše Brnića, Nevena Stanića i Duška Spasojevića. Na teret im se stavlja da su od oktobra 2013. do septembra 2014. organizovali kriminalnu grupu koja je angažovala Alena Mujanovića i druge nepoznate osobe da iz Crne Gore, preko BiH, u Austriju krijumčare marihuanu, dok su istim kanalima u BiH dopremali kokain.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nauta Brodic

07.02.2018. 10:00

To nije nista. U Beogradu se kroz gradnju novi objekata svakodnevno peru mnogo veci iznosi. Niko ne pita odakle “investitorima” toliki novac. Drzava je u ovom slucaju “nemocna”.