Ubistvo povratnika: Osuđeni na 36 godina

O. MATAVULj

24. 04. 2017. u 20:38

Убиство повратника: Осуђени на 36 година

Opljačkana kuća u Lukavcu / Foto O. Matavulj / Uroš Stojanović u bolnici

Izrečena presuda za ubistvo srpskog povratnika Uroša Stojanovića (87) 2016. godine u selu Rosulje kod Lukavca. Šiljegović (34) i Korlatović (30) iz Lukavca nasmrt pretukli starca

SALBIN Šiljegović (34) i Enis Korlatović (30) iz Lukavca osuđeni su u Kantonalnom sudu u Tuzli na 36 godina zatvora zbog krvave pljačke u kojoj su nasmrt pretukli Uroša Stojanovića (87), srpskog povratnika u selu Rosulje kod Lukavca.

Obojica su osuđeni na jedinstvene kazne od po 18 godina zatvora zbog dva razbojništva. Prvo je počinjeno 23. februara 2016. godine kada su maskirani upali u Stojanovićevu kuću. Starcu su vezali ruke i noge, zapušili mu usta, a potom su ga brutalno pretukli rukama, nogama i drvenom stolicom. Kuću su ispreturali od prizemlja do potkrovlja i ukrali su 1.200 maraka i mobilni telefon, a teško povređenog Stojanovića su vezanog, sa krpom u ustima ostavili u kući. Pronašao ga je komšija Rado Dujković i starac je prevezen na lečenje u UKC Tuzla, gde je 15. marta podlegao od posledica premlaćivanja.

Drugo razbojništvo počinili su 7. marta prošle godine kada su, kao saučesnici, upali u kuću u selu Bokavići kod Lukavca. Bili su maskirani i naoružani i pod pretnjom pištolja od vlasnika tražili novac.

On im je pružio otpor i čak je uspeo da im skine maske s glave.

Ipak, razbojnici su ga savladali, vezali i više puta ga udarili drškom od pištolja po glavi, nanevši mu teške povrede. Od njega su ukrali novac, bankovne kartice i oštetili ga za oko 1.000 KM, a potom su ga vezanog ostavili u kući.

Za razbojništvo nad Stojanovićem najpre su bili osumnjičeni Ilija Ivanović (20), Velibor Tomić (27), te braća Zoran i Slaviša Mihajlović, ali su pravi počinioci naknadno otkriveni.


PUCALI NA UVIĐAJU

ZANIMLjIVO je da su razbojnici iz automatskog oružja pucali na policiju dok je vršila uviđaj u kući ubijenog Stojanovića. Nakon toga su se dali u bekstvo i za njima je pokrenuta jedna od najvećih potraga na teritoriji BiH u koje je bilo uključeno na stotine policajaca iz Bijeljine, Doboja, Tuzle, Granična policija BiH, kao i specijalne jedinice sa psima tragačima, oklopnim vozilom uz podršku helikopterske službe MUP RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pa

25.04.2017. 10:22

@vili - nisu Srbi... samo za Srbe su rezervisane takve kazne. I osim toga, žrtva je Srbin, čudo da ih nisu oslobodili...