Student s najviše priznanja u istoriji Tehnološkog fakulteta Univerziteta Ilinois je - Beograđanka: Jelena Vujičić, zlatna devojka Pupinove Srbije

Milena MARKOVIĆ

sreda, 08. 07. 2020. u 16:00

Студент с највише признања у историји Технолошког факултета Универзитета Илиноис је - Београђанка: Јелена Вујичић, златна девојка Пупинове Србије
Tokom osnovnih, igrala je odbojku i odvela je tim u finale nacionalnog šampionata
U ISTORIJI Tehnološkog fakulteta Univerziteta Ilinois nije bilo studenta sa toliko priznanja koliko je dobila naša Jelena Vujičić (25). Tokom šest godina studija, četiri godine osnovnih i dve master, svaka joj je pozlaćena priznanjem za prestiž i izuzetnost. Njene radove ugledni Univerzitet u Čikagu uvrstio je kao lekcije mladim kolegama, a projekte koje je potpisala otkupio je grad u kome je započela svoj put prema zvezdama.

Nije to samo put nauke kojim jednako uspešno gazi u političkoj ekonomiji i informacionim tehnologijama, već i onaj kojim se ređe ide. Kada, s tek punoletstvom u prtljagu, otputuješ tako daleko, sam, a sačuvaš sebe, identitet, ljubav prema zemlji i svemu što voliš i ostavljaš. A kidaš se i strepiš da li ćeš uspeti.

IZAZOVI TEK PREDSTOJE KRAJEM protekle godine Jelena Vujičić je dobila poziv da ovih dana učestvuje na najprestižnijem takmičenju univerziteta u Dablinu, Nju Orleansu, Čikagu... Trebalo je da predstavi projekat "S-netvork", mrežu koja povezuje studente i fakultete u celom svetu. - Nažalost, sve je to odloženo, kao i doktorat koji bi bio završnica ovog projekta, a u koji sam uključila kolege iz Beograda i Indije. Tako da pravi izazovi tek predstoje. A posle, videćemo. Putevi nas na razne strane vode, a ponekad i spoje krug.

I uspela je Beograđanka Jelena Vujičić, lepo lice Srbije. Na svečanoj ceremoniji povodom onlajn diplomiranja na master studijama, njen rad i poruku studentima i nastavnicima pročitao je prof. dr Džonatan Rozenberg, dekan fakulteta: "Kad si posvećen, slediš svoju misiju, kad radiš to što voliš, kad nosiš obavezu i ljubav prema najdražima koje ne smeš da izneveriš, na pravom si putu."

Rozenberg je, posle ovih reči, podsetio da Jelena Vujičić, "zlatna devojka", dolazi iz Srbije, iz Pupinovog zavičaja.

- Ako bih kazala da je sve to tako lako, to ne bi bilo tačno - govori nam. - Ni meni, ni mojim roditeljima nije bilo lako. Ipak sam se ja uputila u nepoznato, i to posle završene gimnazije. Sad su moji najdraži mirniji, možda pomalo i ponosni. Sad sam ja spokojnija: vredelo je!

Jelena je jedino dete Vukice i Dragana. Lep spoj Vujičića: mirnoća Srema, u kome su tatini koreni, i Pljevalja, maminih gorštaka.

- Možda - nasmejala se. - Ali zaista sam se trudila da im olakšam brige i troškove.

Učila je i radila. Od četvrte godine studija bila je asistent profesorima na njenoj, političkoj ekonomiji. Tokom osnovnih, igrala je odbojku i odvela je tim u finale nacionalnog šampionata.

Voli i košarku Foto Privatna arhiva

- Mene je odbojka i odvela u Ameriku - priča nam. - Kao đak Devete beogradske gimnazije, bila sam takmičar odbojkaškog kluba Radnički, koji je igrao u Prvoj ligi. Tako je moja prva adresa u Americi bio Gzavijar univerzitet u Nju Orleansu. Dobila sam sportsku stipendiju. Posle godinu dana igre, ukazala mi se šansa da dođem u Čikago. Imala sam 80 odsto akademske stipendije. Ostatak sam zarađivala. Radila sam na kampusu, kao savetnik studenata.

Ovih dana, kaže nam, u mislima su joj roditelji i leto u Beogradu.

- Da, uželela sam se. Moje viđenje sa svima koje volim ipak se odgađa, ali eto mene čim ove nevolje stanu. Eto mene.


U Ameriku ju je odvela odbojka

NAUČILA I DA KUVA

U POČETKU je zaista bilo teško - seća se Jelena. - Sve neizvesno i sve nepoznato. Sve što je ostalo u Beogradu preselilo se u san. I detinjstvo, i miris mamine kuhinje... O, to mi je nedostajalo, naročito. Naučila sam u međuvremenu da kuvam i to mi više nije problem. Ali sam se uželela Beograda, baš sam se uželela.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije