SVEČANOST U OBNOVLjENOJ CRKVI BRAĆE NEMANjIĆA: Ovde su vernici vekovima održavali službu pod otvorenim nebom, a i krštavali decu pod omorovim granama

R.Milović

utorak, 07. 07. 2020. u 15:34

СВЕЧАНОСТ У ОБНОВЉЕНОЈ ЦРКВИ БРАЋЕ НЕМАЊИЋА: Овде су верници вековима одржавали службу под отвореним небом, а и крштавали децу под оморовим гранама
Sve do izgradnje crkve, ovdašnji vernici i sveštenici su vekovima u nazad, na temeljima srušene crkve, održavali službu pod otvorenim nebom, a i krštavali decu pod omorovim granama
Iznad Borika, na obroncima Devetaka  koji pripada području Romanijs juče je na proplanku  Crkvine (1.100 m),  u obnovljenoj crkvi „Sv.Jovana Krstitelja“, održana svetovna služba u crkvi zadužbini braće Dragutina i Milutina Nemanjića, koja je ovde izgrađena u 13 veku, a srušena u tursko doba 1581.godine. Ovim područjem je u pred-tursko doba, vladala porodica Kotromanića koja je bila u srodstvu sa Nemanjićima.

- Vladika Grigorije je 26.septembra 2015. godine osveštao novoizgrađeni hram, koji smo gradili od 2008. godine, srećom po nas, za metar dva niže od starih temelja crkve, što je omogućilo arheolozima iz Banjaluke Ljiljani Parežinja i Ljubici Sredić da nesmetano obave konzervaciju starih temelja Crkve od 100 kvadratnih metara sa oltarem 4,60 h 3,25 metara i nedvosmisleno potvrde, ovde vekovima poznatu činjenicu o postojanju crkve – zadužbine braće  Dragutina i Milutina Nemanjića – kažu za „Novosti“ Zoran Kosorić i Dragiša Jovičić, koji su bili na čelu građevinskog odbora u doba obnove crkve u Crkvinama.


Sve do izgradnje crkve, ovdašnji vernici i sveštenici su vekovima u nazad, na temeljima srušene crkve, održavali službu pod otvorenim nebom, a i krštavali decu pod omorovim granama .

- Ovde je posebno svečano na Ivanjdan i na Usjekovenije glave sv. Jovana Krstitelja, kada nam u goste dođu stanovnici iz Rogatice, Sokoca, Han Pijeska i gradova sa obala Drine.Do sada smo obavili brojna krštenja i  venčanja, najviše dece od roditelja koji vode poreklo sa Borika i Rogatice, a žive u Lazarevcu, Čačku, Obrenovcu,Grčkoj , Australiji… kaže za „Novosti“ Dragan Jović, sveštenik u Crkvinama , koji opslužuje i crkvu na Borikama.


Arhitekta Zoran Čarkić iz Rogatice je napravio spoj Ruske crkve od drveta i Srpske pravoslavne brvnare, pa se zbog toga arhitektonskim izgledom razlikuje od svih drugih na Romanijskom i Gornjedrinskom području. Plan je da ctkva u Crkvinama postane manastir. Temelji ove crkve- zadužbine kraljevske porodice Nemanjić su, sada pod zaštitom i spadaju u kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe Bosne i Hercegovine.
Domaćin Krsnoj slavi, ove godine je u Crkvunama je bio Zoran Kosorić iz sela Bekeči.
-Nas sa istim prezimenom u Roatici imaju trojica Zorana. Samo sam ja neoženjen, najmlađi od njih, sa verom u Boga da ću se ove godine venčati u ovom hramu u Crkvinama, optimista je Zoran Kosorić.

Za razliku od predhodnih godina, okupljnje građana oko hrama u Crkvinama, kontrolisala je Policija, jer se na području Rogatice uvećao broj obolelih od virusa korona.                                   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije