DEVOJČICA Sara Maksimović (3) boluje od teške i retke bolesti mukopolisaharidoza tip 1 (Hurler Syndrome). Hitno joj je potrebno presađivanje koštane srži. Njenom telu nedostaje značajan enzim, čijim nedostatkom dolazi do otkazivanja svih vitalnih organa i prerane smrti.Prema preporuci lekara iz Turske, za maksimalno dva meseca Sara treba da se podvrgne transplantaciji koštane srži u klinici "Ačibadem" u Istanbulu. Porodici je za Sarino lečenje potrebna pomoć od 150.000 evra.

Roditelji male Sare, Jelena i Perica Maksimović, žive u Batkuši kod Šamca i Sara im je prva radost, ali i velika briga zbog bolesti. Maksimovići imaju i jednogodišnju Teodoru, ali i nadu da će se sve dobro završiti kada je u pitanju lečenje starije ćerke, koja je treći rođendan proslavila 16. maja.

- Mi taj novac nemamo i zato molim dobre ljude da nam pomognu, molim najvažnije institucije Republike Srpske da pomognu mome detetu. Moramo sakupiti taj novaca makar prodavao svoje organe. Moja Sara mora da živi, a bez te transplantacije neće preživeti - kroz suze govori Perica Maksimović.

Zabrinuti otac je sportista, ratnik u fudbalu, dugo godina je igrao i bio je i kapiten šamačkog FK Borca, kluba koji je prvi pritekao u pomoć. I Opština Šamac obećala je da će pomoći, a načelnik Opštine Đorđe Milićević pozvao je da u teškim trenucima za porodicu Maksimović svi pomognu koliko ko može. Cela Posavina je ustala da pomogne maloj Sari. U Šamcu, Modriči, Vukosavlju, Obudovcu, Žabaru, Pelagićevu biće postavljene humanitarne kutije za sakupljanje pomoći, igraće se fudbalske utakmice i organizovati koncerti. Upućen je poziv "Mtelu" i čeka se dodela humanitarnog telefonskog broja na koji će građani iz svih delova Republike Srpske i BiH moći pozivom da doniraju po jednu marku.

Računi za uplatu pomoći

Žiro račun Naše banke 5544020008431072,

devizni račun Naše banke Bijeljina, filijala Brčko:

SVIFT kod PAVLABA22 IBAN: BA395542030004841056

Perica Maksimović, Batkuša 10 BA-76230 Šamac.