„Nazivali su nas korona-porodicom, govorili da je moj sin doneo virus u Kosovsku Mitrovicu”: Kako su Ivanovići preživeli pravu agoniju zbog pritisaka, laži i uvreda

D. ZEČEVIĆ

subota, 16. 05. 2020. u 13:01

„Називали су нас корона-породицом, говорили да је мој син донео вирус у Косовску Митровицу”: Како су Ивановићи преживели праву агонију због притисака, лажи и увреда

Dr Milan Ivanović

Dr Milan Ivanović o neprijatnostima koje je imala njegova porodica zbog kovida -19
KOVIDU 19 posebno su izloženi doktori i zdravstveni radnici, a od petoro članova moje uže porodice, četvoro smo lekari. Osim što smo svih petoro bili pozitivni na virus, istovremeno smo, nažalost, preživeli i pravu agoniju zbog pritisaka, laži i uvreda kojima smo bili dodatno izloženi.

Ovako, u svojevrsnoj ispovesti, za "Novosti", govori dr Milan Ivanović, v. d. direktora KBC u Kosovskoj Mitrovici. U iščekivanju drugog negativnog testa na virus, kaže da je više od 40 dana u izolaciji, da su mu supruga, sin, kćerka i brat ozdravili i otpočeli sa aktivnostima. U šali govori da je skor Ivanovići - korona 4:0, ali da će kada i on ozdravi pobeda biti maksimalna.

- Prvi od nas, poslednjeg dana marta, oboleo je sin Miljan, koji je posle pozitivnog testa na virus upućen u Beograd na Kliniku za pulmologiju, gde se lečio deset dana. Lečenje potom nastavlja na Infektivnom odeljenju u Mitrovici, a potom u privremenoj kovid-bolnici u Studentskom centru. Tu smo se potom našli supruga Jovanka, koja je dermatolog, brat Branislav, epidemiolog, kćerka Danica, profesor srpskog jezika, i ja kao pulmolog. Od toga što smo svi oboleli, dodatno su nas pogađale neistine da je moj sin bio nulti pacijent, jer je, navodno, bio na skijanju u inostranstvu, na zapadu. To je notorna laž, i lako može da se utvrdi, ali je istina da je on prvi od nas oboleo radeći kao specijalizant anesteziologije - u dahu nam priča dr Ivanović.

BRIGA I PAŽNjA SITUACIJA sa zdravstvenim stanjem moje porodice u početku je bila krajnje neizvesna, jer su neki od nas bili u rizičnim grupama. Miljan je posebno bio pod stresom jer se, nažalost, na Klinici za pulmologiju u Beogradu suočio sa najtežim oblicima ispoljavanja ove bolesti. Veliku zahvalnost za sveopštu brigu i pažnju tokom njegovog lečenja dugujem doktorima ove klinike, profesorki Adžić i dr Stefanoviću - kaže dr Milan Ivanović.

On kaže i da su poseban balast njegovoj porodici bili epiteti koje su im u neznanju, ali i besmislu, upućivali neki sugrađani. Nazivali su ih korona-porodicom.

- Uprkos tome, mi smo nekako bili označeni kao krivci što je i ovde stigla bolest, iako je dosad u Mitrovici zabeleženo 115 slučajeva obolelih. Jednostavno su naša imena počeli da provlače po društvenim mrežama, objavljivali su naše pozitivne testove, brojeve telefona. Označavani smo kao svojevrsne mete - ogorčen je dr Ivanović.

Ne krije naš sagovornik i da smatra da je sve počelo zbog njegovih upozorenja da se poštuju mere Vlade Srbije o zabrani okupljanja:

- Nekima to nije odgovaralo. To je, zapravo, bio dodatni razlog za hajku na našu porodicu. Mi smo, srećom, dobili bitku protiv virusa korona, ozdravili smo, a neprimerene komentare i optužbe ostavljamo onima koji su ih upućivali! Mi ćemo pamtiti dobre ljude, koji su u ovom zlu nalazili vremena da me pozovu i raspitaju se za sve nas, od kolega sa VMA do mnogobrojnih drugih bolnica. Najvažnije je da smo ozdravili, a uvrede ostavljamo onima koji su ih slali.