Sećate se Ognjena koji je iz nabujale Đetine spasao dete (3): Heroju iz Užica stiglo priznanje iz Moskve

N. JANKOVIĆ

petak, 20. 03. 2020. u 13:00

Сећате се Огњена који је из набујале Ђетине спасао дете (3): Хероју из Ужица стигло признање из Москве

Ognjen Damnjanović / Foto Ž. Knežević

Heroju iz Užica, dobitniku zlatne plakete našeg lista za "Najplemenitiji podvig godine", stiže novo priznanje iz Moskve. Orden dodeljuje Fondacija socijalno-kulturne inicijative Svetlane Medvedeve

MARTA 2018. tadašnji maturant Ekonomske škole u Užicu Ognjen Damnjanović postao je heroj: iz hladne, nabujale Đetinje izvukao je trogodišnjeg dečaka koji je upao u reku. Za svoju hrabrost nagrađen je prošle godine prestižnom zlatnom plaketom "Najplemenitiji podvig" u tradicionalnoj akciji "Večernjih novosti". Ovih dana stiglo je novo priznanje, mladi Era dobitnik je ruskog ordena "Vrelo srce", kojeg dodeljuje Fondacija socijalno-kulturne inicijative Svetlane Medvedeve, supruge Dmitrija Medvedeva, donedavno premijera Rusije.


Ognjen Damnjanović prvi je dobitnik ovog ruskog priznanja u Srbiji, a nagrada će mu biti uručena 2. aprila u Moskvi. Ognjen je predsednik saveta za omladinu i sport Srpsko-ruskog kluba Užice, koji neguje prijateljstvo dva bratska, slovenska naroda.


Nagrade će se ove godine dodeliti omladincima iz Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Mongolije, Tadžikistana, Češke Republike i Južne Osetije.


- Velika je čast i zadovoljstvo nas Užičana što je naš sugrađanin prvi koji će iz Srbije dobiti ovu nagradu - saopštio je Rusko-srpski klub iz Užica. - Zahvaljujemo se Ruskom domu u Beogradu na posredništvu i Fondu Svetlane Medvedeve na prepoznatom čovekoljublju i herojstvu koje je Ognjen iskazao. Upravo zbog navedenog, kao i njegovog rada i zalaganja u Srpsko-ruskom klubu Zlatiborskog okruga prepoznat je kao neko ko na pravi način iskazuje rodoljublje i patriotizam, i dobar primer omladini.


Podsetimo, tog martovskog dana Ognjen je šetao pored Đetinje, kada je čuo panično dozivanje majke, čije je trogodišnje dete upalo u ledenu planinsku reku. U odelu je skočio u reku, doplivao je do mališana i nekako ga izvukao na obalu. U borbi protiv brze, tada nabujale i vrlo hladne Đetinje pomoglo mu je pređašnje iskustvo: Ognjen gotovo nikad ne propušta plivanje za časni krst. Uz srce junaka, spremnost na izazov bila je već izgrađena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)