Uskoro se selimo! Na Mesecu napravljena fabrika za kiseonik

NovostiOnline

21. 01. 2020. u 23:33

Ускоро се селимо! На Месецу направљена фабрика за кисеоник

Depositphotos

Novo postrojenje za kiseonik bazirano na Mesečevoj prašini trebalo bi da postavi temelje ljudske budućnosti na Mesecu
Novo postrojenje za kiseonik bazirano na Mesečevoj prašini trebalo bi da postavi temelje ljudske budućnosti na Mesecu.

Evropska svemirska agencija (ESA) otvorila je postrojenje kao deo svojih planova za nastanjivanje na Mesecu u narednim godinama.

Ako ćemo već da živimo na Mesecu, trebalo bi da imamo i dovoljno kiseonika kako bismo mogli da pravimo sve što nam treba, uključujući i gorivo koje će nam pomoći da se dalje istražuje svemir.

ESA se, naime, nada da bi novo postrojenje moglo da otkrije praktične načine upotrebe Mesečeve prašine poznate kao regolit, piše Indipendent.

„Ako budemo imali sopstveno postrojenje za kiseonik, to će nam omogućiti da se fokusiramo na proizvodnju. Merićemo ga masenim spektrometrom. Sposobnost za dobijanje kiseonika iz resursa koji se nalaze na Mesecu očigledno bi bila od velike koristi za buduće lunarne doseljenike, i za disanje i za lokalnu proizvodnju raketnog goriva“, rekla je Bet Lomaks sa Univerziteta u Glazgovu.

Pre nego što se tehnologija iznese na površinu, biće joj potrebno podešavanje kako bi mogla da se koristi u oštrim uslovima koji vladaju na Mesecu.

Kiseonik je najzastupljeniji element u Mesečevoj prašini, a eksperimenti su pokazali da čini čak 45 odsto njene težine.rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije