KAD uveče pođem u krevet, pored njega stavim baterijsku lampu i više sam budna nego što spavam. Strepim i osluškujem. Ako nešto čukne, znači pada kuća, palim lampu i begam, ali samo ako me ruševina ne zatrpa. A, ovaj zid kad još malo pukne, šifonjer će da izleti na ulicu!

Ovako baka Rada Kostić (85), iz Jelovca, kod Despotovca, opisuje "stanje" svoje kuće na kojoj su zidovi počeli da pucaju, a i deo krova se urušio, pa prokišnjava. To je još jedna u nizu teških životnih nedaća koje su pogodile ovu vitalnu, razboritu staricu koja posle smrti supruga Radoša, ćerke Miloranke i zeta Branka - živi sama.

- Kuća je bila kao čaša, iako je stara 200 godina - kaže nam baka Rada. - Sad je počela da popušta, jer su rođaci počeli da ruše staru kuću na koju se ova naslanja, mada je i ta kuća moja. Imali smo i zajedničku vodu 42 godine, ali su mi zatvorili, pa je sad donosim sa seoske česme. Neću da se svađam ni sa kim. Volela bih samo da popravim krov...

Za taj trošak ona, međutim, nema novca. Živi od penzije od samo 6.000 dinara. Kad je primi, prvo plati struju i komunalije, a za hranu šta joj ostane. Ponekad joj unuci i bratanci donesu hranu, a povremeno baka Rada komšinicama isplete vunene čarape, a one joj one daju sir, mleko, poneko jaje...

- Nekad živim dobro, nekad rđavo, ali imam da pojedem, zdrava sam, spremila sam drva da se zimus grejem - govori ova skromna starica. - I zimnicu sam sama spremila. Hranim i svinjče, pa imam meso i mast. Gladna nisam, imam odelo...

Baka Rada pokazuje tragove prokišnjavanja, foto Z.Gligorijević

Kada su od Jelovčana čuli za baka Radine muke, članovi pre pola godine osnovanog Udruženja građana "Resavski domaćin Despotovac" posetili su je tokom božićnih praznika i odneli joj hranu i zimnicu. Sa njima je bio i zidar Jovan Milojević, koji je uzeo mere i napravio spisak potrebnog materijala. On će besplatno da popravi krov, a kako ne bi plaćali radnike, volonteri Udruženja će da mu pomažu. Sakupiće i novac za materijal, ali ako neko želi da pomogne, kažu da je dobrodošao.

foto Z.Gligorijević

- U našoj opštini ima mnogo starih, a u budućnosti će ih biti i više, jer samo prošle godine sahranjeno je 500 ljudi, dok je rođeno manje od 100 beba - kaže Slobodan Stojanović, član Udruženja. - O starima ćemo voditi računa, pomagaćemo im koliko možemo, budući da su domovi za stare prepuni. Ne smemo dozvoliti da im starost prolazi u samoći i nemaštini.

foto Z.Gligorijević

POMOĆ

ONI koji žele da pomognu, mogu to da učine preko Fondacije humanosti "Novosti". Sa naznakom "za pomoć Radi Kostić", novac mogu da uplate na žiro-račun broj 205-5621-06.