NEGOTIN – Najduža negotinska ulica sa rednim brojevima do 255, Knez Mihailova u Negotinu, u prošlosti ulica kafana, bioskopa, manufakture i starih zanata, ponovo je otvorila na Bogojavljenje svoje dveri u okviru manifestacije "Vesela čaršija". Na brojnim štandovima našlo se tradicionalno posluženje, neizbežne pihtije, kiflice, sitni kolači, ali i lulice, ušećerene jabuke, liciderska srca, obeležje "Vesele čaršije".


- Krenuli smo pre devet godina nošeni mišlju da pokrenemo stanovništvo jer tokom zime nema većih dešavanja u gradu, da izađu da se malo druže, da vratimo duh stare negotinske čaršije i mislim da smo u tome uspeli – kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin, koji je uz Dom kulture "Stevan Mokranjac" organizator ove manifestacije.


"Veselu čaršiju" podržala je i lokalna samouprava, ali i vlasnici negotinskih radnji i lokala u Knez Mihailovoj, koja odavno više nije zanatska. Na nekadašnje mehane i dućane podsećaju i fasade, deo starog gradskog jezgra.


- Oživljavanjem uspomene na minula vremena, duh starog Negotina, ambijenta negotinske gospodske varoši, želimo da se zahvalimo našim precima koji su nas svojim radom i delima učinili ponosnim građanima Negotina. Svojim činjenjem pokazujemo koliko poštujemo i volimo svoj grad. Pokažimo da nam je Negotin u srcu ne samo danas već svakoga dana- kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Foto S.M.Jovanović


Knez Mihailova u Negotinu nekad ponosila se svojim sitničarnicama, bakalnicama, zanatlijskim radnjama, ali i knjižarama, bioskopom. Točila su se ovde i čuvena negotinska vina u 19. veku poznata širom sveta. Upravo je na tu činjenicu i podsetio ovogodišnji hroničar, Nenad Vojinovićć, direktor negotinskog Istorijskog arhiva.

Foto S.M.Jovanović

- Vino iz Krajine putovalo je preko pristaništa u Radujevcu, a zatim su brodovi išli do Bordoa preko Rijeke. Izvoz vina se naglo povećao od 1885. Preko radujevačkom đumruka ili carinarnice u periodu od 1884. do 1887. u odnosu na druge đumruke, Kladovo, Brza Palanka Beograd, Smederevo i Sukovmost najviše je izvoženo vino iz krajinskih sela. Ukupno u ovim godinama je preko pomenutim đumruka izveženo 8.274.855 litara vina, a od te količine preko radujevačkog đumruka 7.030.312 litara - podsetio je Nenad Vojinović.


Pročitajte još: Nije zaboravljen: U Negotinu održan koncert sećanja na Luisa


Organizatorima manifestacije "Vesela čaršija", Turističkoj organizaciji opštine Negotin i Domu kulture "Stevan Mokranjac" uručeno je sinoć priznanje za samopregoran višegodišnji rad na polju kulture i zabave.

Foto S.M.Jovanović

I ovogodišnja manifestacija odisala je duhom prošlosti. Točila su se tu mirisna kuvana vina i rakije, jele su se mekike i razni mezetluci, a u goste su došle i suvenirdžije iz cele istočne Srbije da svojim radovima podsete da se nekadašnji zanati i danas neguju.

Starogradski ansambl "Žirado kavaljeri" Gradimira Spasića muzički je obojio ovo veče, a dodatno su ga ritmom začinili i članovi Duvačkog orkestra "Hajduk Veljko" Braneta Jovanovića.

Foto S.M.Jovanović

Muzikom i stihovima ovo veče uveličale su članice Etno grupe "Dolama" Ane Pavlić, profesorke solo pevanja u ovdašnjoj Umetničkoj školi "Stevan Mokranjac", profesor flaute Valentina Dimitrijević, Etno grupa "Kraljice" Aleksandre Đukić, maturant ove škole Nikola Caranović na harmonici, kao i Teodora Stojić iz OŠ "Branko Radičević".

Foto S.M.Jovanović

KRAJINSKI DOBROTVOR

Aforističar Pavle Cvetković i pesnik Miodrag Zlatković, članovi grupe negotinskih entuzijasta uručili su organizatorima Turističkoj organizaciji i Domu kulture priznanje "Kulturni dobrotvor". Oni su, pak, novčani deo nagrade donirali Udruženju osoba sa invaliditetom "Duga" u Negotinu.