Nikola i njegove sestre Nevena (14) i Nikolina (10) za Novu godinu dobijaju stan

M. STANOJKOVIĆ

25. 12. 2019. u 09:02

Skupština Beograda u petak menja pravila o dodeli pomoći. Osim Petrovića, još 20 porodica dece bez roditelja dobiće krov

Никола и његове сестре Невена (14) и Николина (10) за Нову годину добијају стан

Nikola Petrović, Foto Ž. Knežević

OD Nove godine Grad Beograd moći će da dodeli privremeni stan deci bez roditeljskog staranja, jer će odbornici Skupštine grada na sednici u petak glasati o izmenama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite kojima će se ovo omogućiti. Na taj način, krov nad glavom, posle akcije "Novosti" dobiće Nikola Petrović (19) i njegove maloletne sestre Nevena (14) i Nikolina (10) iz zemunskog naselja Ugrinovci. Osim njih, ovu mogućnost dobiće još dvadeset porodica dece bez roditelja, danom objavljivanja u "Službenom glasniku".

- Stan je spreman, opremljen je i čim se usvoji odluka, moći će da ga vide. Ukoliko im se svidi i pristanu, moći će da se usele za Novu godinu - potvrdila je za "Novosti" Nataša Stanisavljević, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Dopunama gradske odluke usluga privremenog stanovanja obezbeđuje se u trajanju do dve godine. Ukoliko iz opravdanih razloga, ugrožena porodica ne može da obezbedi stambeno pitanje, ovu uslugu moći će da koristi i duže. Kako je predviđeno ovim dokumentom, stan će dobijati deca i mladi bez roditeljskog staranja, kojima su oba roditelja preminula, a za staratelja je postavljen brat ili sestra sa kojim čine zajedničko domaćinstvo.

- Uslov je da u svojini nema imovinu od koje može da ostvari prihod ili pravo svojine nad useljivim stanom - navodi se u dokumentu. - Najmanje godinu dana mora da ima prebivalište na teritoriji Beograda. Staratelj, brat ili sestra, u ovom slučaju ostvarivaće pravo na 50 odsto od visine prosečne mesečne zarade u Beogradu, dok će ostalim članovima porodice pripasti 25 odsto. Važno je da preostali članovi porodice posle gubitka roditelja ostanu u najprirodnijem okruženju u zajedničkom domaćinstvu, jer je razdvajanje dodatno stresno i ostavlja posledice.

Odbornici beogradskog parlamenta Foto P. Mitić

Ova odluka pred odbornicima će se naći po hitnom postupku zahvaljujući tekstu objavljenom u "Novostima" 13. decembra o teškoj sudbini koja je zadesila mladu porodicu Petrović. Izmene odluke inicirao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a pripremio Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Tužna sudbina sestara i brata potresla je mnoge, koji su se redakciji "Novosti" javili u želji da im, u skladu sa mogućnostima, pomognu. Posle smrti majke Lucije (33), pre četiri godine, Nikolina, Nevena i Nikola nedavno su ostali i bez oca Gorana, koji je preminuo 7. decembra. Mališani su morali da pozajme oko 100.000 dinara kako bi mogli da pokriju troškove sahrane.


STARATELJA IMA 755 DECE

PREMA podacima Gradskog centra za socijalni rad, situacije u kojima se nalaze deca koja su ostala bez oba roditelja, a staratelji su im brat ili sestra, nisu česte u praksi.

- Staratelja je, prošle godine, u Beogradu imalo 755 dece. Najčešće se pod strateljstvo stavljaju u situaciji kada su roditelji lišeni roditeljskog prava, njih 38, kada su roditelji preminuli - 20 dece, ako su roditelji nepoznati - 19 slučajeva, a u pet slučajeva kad nisu stekli poslovnu sposobnost.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)