AKO sve bude teklo po planu i vremenske prilike to dozvole, supružnici Darko i Svetlana Jelić iz zabitog pešterskog sela Janturine, udaljenog od Sjenice oko 35 kilometara i zimi često odsečenog od ostatka sveta, Novu godinu će, sa šestoro svojih mališana, dočekati u novoj kući i sa strujom koju su čekali celog života.

Da struja konačno stigne i u zabito selo Janturine, na samu granicu Srbije i Crne Gore i da Darkova i Svetlanina deca Mićo, Miloš, Marko, Marjan, Marija i Marijana više ne rastu u mraku i domaće zadatke ne pišu uz svetlo sveće i petrolejke pobrinuo se generalni direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić koji je, čim je obavešten o nevoljama ove porodice, u septembru iznenada sa saradnicima došao u Janturine, iako je selo u bespuću, porazgovarao sa Darkom, Svetlanom i decom i saopštio im dugo čekanu radosnu vest.

PROČITAJTE JOŠ - STIGLA POMOĆ DEČAKU IZ VRMDžE: Jovan dobio kuću, ovcu i magare

- Dovešćemo vam struju odmah, a pobrinućemo se i da dobijete i novu kuću, ova deca treba da rastu kao i sva druga deca u Srbiji - rekao nam je tada direktor Grčić i otišao. Mislili smo da je to samo još jedno obećanje kakva smo dobijali godinama, ali ovoga puta odmah su stigli električni stubovi, a potom i električari iz Sjenice i Čačka koji su za samo nedelju dana doveli struju blizu naše kuće, a potom su nam, u saradnji sa opštinom Sjenica, iskopali temelje za novu kuću koja je stigla iz Ivanjice, a koju su nam, kako smo obavešteni, sa donatorima obezbedili EPS i direktor Grčić. Hvala im do neba, Bog neka im pomogne i neka ih čuva, naš život tek sada ima smisla, a naša deca imaju perspektivu - ističe Svetlana Jelić, majka šestoro mališana (i sedmog na putu) koja je godinama vodu na leđima donosila sa udaljenih bunara i sve prala svojim rukama.

PROČITAJTE JOŠ - Pomoć Stankovićima: Kuća i za bolje zdravlje dece

- I Bog nas je pogledao, imali smo nezapamćeno lepu jesen i početak zime, tek pre nekoliko dana pao je prvi sneg koji se brzo povukao, pa su majstori mogli normalno da rade. U toku su unutrašnji radovi, nadamo se da će sve biti završeno pre Nove godine. Deca se posebno raduju televizoru, crtanim filmovima i kupatilu, supruga Svetlana veš-mašini i frižideru, a ja električnom mlinu i muzilici za krave o kojima sam do sada samo maštao. Nadam se da ćemo uspeti sve ovo i da nabavimo, hvala svim dobrim ljudima koji su se godinama borili za nas i pomagali nam da u mraku preživimo u ovoj nedođiji - dodaje Darko Jelić.

HIDO I MEDIJI

SKORO dve decenije humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović, svojevremeno dobitnik Zlatne plakete našeg lista za humanost, borio se, zajedno sa "Novostima" i drugim medijima, da porodica Jelić dobije svetlo i bar malo olakša svoj preteški život u pešterskoj zabiti.

- Konačno svi možemo da odahnemo i da se zajedno sa porodicom Jelić radujemo. Hvala direktoru Grčiću na razumevanju, učinio je veliku stvar i jedno dobro delo. Hvala medijima na podršci i saradnji, "Novosti" su o nevoljama Jelića objavile više od 50 tekstova, trud nam se konačno isplatio - kaže Muratović.


POMOĆ ZA USELjENjE

PORODICA Jelić još ne zna da li će od donatora dobiti i nešto nameštaja i aparata za domaćinstvo potrebnnih za život, jer iz stare brvnare u kojoj su do sada živeli nemaju šta da prenesu. Nekoliko donatora već je izrazilo spremnost da im i po ovom pitanju pomogne, među njima je i Humanitarni fond "Večernjih novosti".