Zaboravljena misija doktora Pecića: Ko je bio prvi srpski sanitetlija i drugi stomatolog u srpskoj vojsci

Branko PUZOVIĆ

02. 12. 2019. u 14:48

Заборављена мисија доктора Пецића: Ко је био први српски санитетлија и други стоматолог у српској војсци

Rukovodstvo vojne bolnice u Valjevu za vreme Velikog rata / Foto Muzej SLD

Nepoznata biografija dr Milana Pecića (1865-1959), upravnika svih vojnih bolnica u Valjevu u Velikom ratu. Pukovnik stigao februara 1915. godine, u jeku velike epidemije tifusa

U PLEJADI značajnih ličnosti Prvog svetskog rata, bezmalo je zaboravljen dr Milan Pecić, prvi obučeni sanitetski oficir i drugi po redu stomatolog u srpskoj vojsci. Bio je i konstruktor nosila i poljske mobilne apoteke, koje su korišćene tokom Velikog rata, te glavni upravnik svih vojnih bolnica u Valjevu 1915. godine, kada je grad na Kolubari bio prepun srpskih, ali i austrougarskih ranjenika.

Pukovnik dr Milan Pecić u Valjevo je stigao februara 1915. godine, u jeku velike epidemije tifusa, sa zadatkom da zameni teško obolelog dr Evgenija Branovačkog, referenta saniteta Drinske divizije. Tada je postao svojevrsni nadupravnik svih osam tada postojećih valjevskih bolnica - dve stalne vojne i civilne, te šest ratnih rezervnih, preuzevši na sebe vodeću ulogu u borbi protiv velike smrtonosne pošasti i koordinaciju rada srpskog saniteta sa brojnim stranim misijama, o čemu je ostavio dragocene podatke.


PROČITAJTE JOŠ: Stvorena u krvi velikog rata, nestala u vatri bratskih buktinja: Sto jedna godina od stvaranja prve i 76 od proglašenja druge Jugoslavije

- Doskora su ličnost i delo dr Milana Pecića, rođenog u Aleksincu, u velikoj meri bili nepoznati, ne samo široj, već i stručnoj i naučnoj javnosti - kaže dr Vladimir Krivošejev, koautor knjige o ovom vojnom lekaru. - Znalo se da je pripadao prvoj organizovanoj grupi 10 vojnih stipendista, upućenih na studije medicine u Beč. Nije po svemu sudeći bio vrhunski lekar, što je možda ključni razlog da padne u zaborav. Nepoznato je bilo da je bio izvanredan vojnosanitetski oficir, koji je sve zadatke uspešno obavljao u najtežim trenucima po Srbiju.

Pukovnik Dr Milan Pecić u Valjevu

Pre Velikog rata, od 1904. do 1910. godine, bio je upravnik vojne bolnice koja se nalazila u centru Valjeva, doprineo je da se renovira i u njenom dvorištu formira poseban hirurški paviljon, a na šabačkom putu sagradi kasarna za bolničarsku četu, koja i danas postoji. Do tada, bolničari su bivakovali u šatorima. U vojnoj bolnici otvorio je zubarsku ordinaciju, prvu u Valjevu, drugu te vrste u Srbiji.

- Veliki je značaj pukovnika Pecića na nacionalnom nivou, između ostalog bio je prvi Srbin koji se usavršavao na Vojnomedicinskoj akademiji u Berlinu - kaže dr Krivošejev. - Bio je konstruktor sanitetske opreme, veoma laganih i praktičnih nosila i poljske mobilne apoteke koja je prenošena na sapima konja, korišćenih u Prvom svetskom ratu, pisac brojnih radova, knjiga i članaka na temu vojnog saniteta.

Tokom tri decenije karijere, dr Pecić je radio u 11 mesta, uključujući Tulon i Krf tokom Prvog svetskog rata, obavljao je sedam funkcija, od trupnog lekara, upravnika vojnih bolnica, do predsednika vojnosanitetske komisije, službe u Ministarstvu vojnom...

- Penzionisan je, po sopstvenom mišljenju, prerano i nepravedno, kada je očekivao da bude unapređen u generala - kaže naš sagovornik. - Penzionerske godine koje je proveo u Beogradu bile su mu brojnije od radnih, a zahvaljujući dugovečnosti ostao je poznat kao najstariji pukovnik srpskog saniteta. Preminuo je 1959. u Beogradu u 95. godini.

Dr Milan Pecić


PROČITAJTE JOŠ: Viski, pršuta i cena obdukcije: Dokumenta o poslednjim danima Tita otkrivena u tajnom bunkeru

NAGRADA AUTORIMA

KNjIGA "Autobiografija dr Milana Pecića, najstarijeg pukovnika srpskog saniteta", koju su priredili istoričari dr Vladimir Krivošejev, muzejski savetnik Narodnog muzeja Valjevo, i Ninoslav Stanojlović, profesor iz Jagodine, dobila je treću nagradu na konkursu Fondacije "Dragojlo Dudić". Njihovo delo biće objavljeno početkom sledeće godine, povodom 155. godišnjice rođenja dr Pecića, u izdanju Srpskog lekarskog društva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije