У подземном трезору Универзитетског клиничког центра Љубљана, у којем је 4. маја 1980. године умро Јосип Броз Тито, откривене су фасцикле с документацијом која баца ново светло на последње месеце живота Тита и његовог особља у најбољој медицинској установи у бившој држави.

Прочитајте још: Измишљали су где је рођен, које је школе завршио и колико је жена и деце имао: Атентати на Тита, митови или истина?


Како је први известио словенски портал 24ur, документација је откривена у просторији до које воде подземни ходници, а која је задњи пут коришћена као склониште у време ваздушне опасности за време рата у Словенији 1991. године, иако се мислило да је сва документација повезана с Титовим лечењем у Љубљани завршила у Београду.

Већина папира открива што је све плаћено у време боравка Тита и његовог особља у болници у Љубљани, указујући на лагодан живот који је окруживао Тита и у његовим задњим данима. Наиме, како пише 24ur, у месец дана поједено је 100 килограма свињског меса, 31 килограм „baby beef”-а, 18 килограма буђоле, више од 15 килограма пршута и 90 килограма конзервиране шунке. У истом једномесечном раздобљу плаћена је и 91 боца вискија, 20 боца рума, 11 вотке и 100 литара вина, а према једном рачуну наручено је и 700 комада торте, 200 ролада, 200 крафни... Осим рачуна који указују на како се у то време живело у Титовом окружењу, пронађен је и допис којим Институт за патологију израчунао да ће обдукција дугогодишњег председника Југославије стајати 33.437 динара. Титово лечење у Љубљани платила је тадашња Социјалистичка Република Словенија, и то у износу од два милиона и сто хиљада динара. Лечио га је конзилијум у којем је било седам лекара, од чега тројица из Словеније, као и по један из САД-а и Русије.

Тито је у УКЦ Љубљана провео задња четири месеца свог живота. Иако је познато да није баш слушао лекаре и да није желео да се одрекне омиљене хране и пића, Тито је задњих 68 дана био у вештачкој коми, прикопчан на респиратор, тако да је јасно да у том периоду није могао да конзумира храну и пиће која је, према пронађеним рачунима, плаћена у време његовог боравка у Љубљани. Очито је да је та храна и пиће била наручена за његово особље, а не за самог Тита.

(vecernji.hr)