Виски, пршута и цена обдукције: Документа о последњим данима Тита откривена у тајном бункеру

Novosti Online

01. 12. 2019. у 14:43

Већина папира открива што је све плаћено у време боравка Тита и његовог особља у болници у Љубљани

Виски, пршута и цена обдукције: Документа о последњим данима Тита откривена у тајном бункеру

Фото: Архива В. Н.

У подземном трезору Универзитетског клиничког центра Љубљана, у којем је 4. маја 1980. године умро Јосип Броз Тито, откривене су фасцикле с документацијом која баца ново светло на последње месеце живота Тита и његовог особља у најбољој медицинској установи у бившој држави.

Прочитајте још: Измишљали су где је рођен, које је школе завршио и колико је жена и деце имао: Атентати на Тита, митови или истина?


Како је први известио словенски портал 24ur, документација је откривена у просторији до које воде подземни ходници, а која је задњи пут коришћена као склониште у време ваздушне опасности за време рата у Словенији 1991. године, иако се мислило да је сва документација повезана с Титовим лечењем у Љубљани завршила у Београду.

Већина папира открива што је све плаћено у време боравка Тита и његовог особља у болници у Љубљани, указујући на лагодан живот који је окруживао Тита и у његовим задњим данима. Наиме, како пише 24ur, у месец дана поједено је 100 килограма свињског меса, 31 килограм „baby beef”-а, 18 килограма буђоле, више од 15 килограма пршута и 90 килограма конзервиране шунке. У истом једномесечном раздобљу плаћена је и 91 боца вискија, 20 боца рума, 11 вотке и 100 литара вина, а према једном рачуну наручено је и 700 комада торте, 200 ролада, 200 крафни... Осим рачуна који указују на како се у то време живело у Титовом окружењу, пронађен је и допис којим Институт за патологију израчунао да ће обдукција дугогодишњег председника Југославије стајати 33.437 динара. Титово лечење у Љубљани платила је тадашња Социјалистичка Република Словенија, и то у износу од два милиона и сто хиљада динара. Лечио га је конзилијум у којем је било седам лекара, од чега тројица из Словеније, као и по један из САД-а и Русије.

Тито је у УКЦ Љубљана провео задња четири месеца свог живота. Иако је познато да није баш слушао лекаре и да није желео да се одрекне омиљене хране и пића, Тито је задњих 68 дана био у вештачкој коми, прикопчан на респиратор, тако да је јасно да у том периоду није могао да конзумира храну и пиће која је, према пронађеним рачунима, плаћена у време његовог боравка у Љубљани. Очито је да је та храна и пиће била наручена за његово особље, а не за самог Тита.

(vecernji.hr)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Neverica

01.12.2019. 15:15

da ijedan predsednik neke drzave ,mislim na demokratske zemlje ili bar tako naznacene ista od toga naruci za sebe i osoblje pojeli bi ga zivog u javnosti....ali Tito je Tito zar ne.....

Шатор

01.12.2019. 15:52

Банда црвена која је на крају срушила и ту државу. Причају о поштењу и другарству и комунизму, а само се наждеравали и напијали. И сад се чудимо овом данас, а ово је само метастаза Брозовог режима и односа које је он створио.

sw

01.12.2019. 16:22

Da li je netko informiran o ulozi Vidoja Zarkovica i Stevana Doronjskog u tim njegovim danima. To me zanima u vezi informacija iz ( u) Rusije(i) koje su mi bile dostupne.

Nikola U.

01.12.2019. 17:29

Čemu ove priče? Iskoristio Srbe, unazadio srpski narod, razdelio srpsku zemlju dušmanima... Loš čovek. Umro.. Ćao, doviđenja.

Srđa Zlopogleđa

01.12.2019. 20:29

Hajde, "istraživački novinari", napišite koliko je pojedeno i popijeno na svadbi nekoh "srpskog domaćina" ili estradne dive, pa uporedite VREDNOSNO te troškove!? Nije lako srpskim nacionalistima, a ni državnicima, jer im i mrtav Tito preti, te ga moraji svakih desetak dana "vaditi" i ubijati! Podigao je, taj mrski Tito, previsoko lestvicu blagostanja NARODA i snage države, što je noćna mora nacionalistima i vladariama, jer znaju da NAROD dobro pamti i upoređuje. Zato treba "ubiti" pamćenje!