PODUHVAT "Mobilna klinika" Nezavisne neprofitne organizacije "Ruska humanitarna misija" (RHM) u opštinama Vrbas i Mali Iđoš nadmašio je očekivanja, jer je umesto planiranih 200, za desetak dana ovog meseca pregledano 405 pacijenata!

Žitelje Vrbasa, Kucure, Savinog Sela, Ravnog Sela, Zmajeva, Bačkog Dobrog Polja, Malog Iđoša, Feketića i Lovćenca pregledao je dr Viktor Belinski, glavni lekar Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, kojem su asistirali lekari, medicinske sestre i tehničari vrbaskog Doma zdravlja "Veljko Vlahović". Direktorka DZ Jasmina Assi, specijalista urgentne medicine, koja je bila u timu "Mobilne klinike", rekla je da je odziv građana na besplatne preventivne preglede bio izuzetno veliki verovatno zbog toga što je ljudima imponovalo da ih pregleda ruski doktor. Dodatni stimulans bila je informacija da je dr Belinski lekar iz pratnje predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Niko od pacijenata nije odbijen, a predviđeni broj pregleda je udvostručen zahvaljujući neverovatnoj energiji dr Belinskog, povučenog i izuzetno posvećenog mladog stručnjaka. Posle pregleda u reanimobilu, koji je bio postavljen ispred zgrada svih mesnih zajednica u obe opštine, dr Belinski je odlazio u kućne posete kod starih i slabo pokretnih ljudi. Pregledano je 66 takvih pacijenata - predočila je dr Assi.


PROČITAJTE JOŠ - Mobilna klinika ruskih i srpskih lekara obišla 40 sela


Ruski doktor je istakao da je poseban cilj "Mobilne klinike" bio da se dopre do najstarijih i socijalno ugroženih ljudi, kojima je otežan odlazak do medicinskih ustanova.

- Naše terensko vozilo je pripremljeno za prijem pacijenata i pružanje medicinske pomoći i u teško dostupnim krajevima. U Vrbasu i Malom Iđošu, na naše veliko zadovoljstvo, u svim selima postoje ambulante, a organizacija zdravstvene zaštite je na zavidnom nivou, što je omogućilo da "Mobilna klinika" bude više nego efikasna, uz poštovanje svih profesionalnih protokola - istakao je dr Belinski.

Predsednik opštine Milan Glušac i dr Belinski, Foto RHM

Mnogi ljudi, koji nisu imali naviku da kontrolišu zdravlje u ambulantama, kroz "Mobilnu kliniku" su upućeni da se jave svojim izabranim lekarima ili specijalistima, jer je ustanovljeno da imaju visok pritisak, povišen sadržaj masnoća i šećera u krvi i simptome nekih drugih oboljenja.


USAVRŠAVANjE U RUSIJI

BRANIMIR Nešić, izvršni direktor RHM u Srbiji, napomenuo je da su zajednički dijagnostički pregledi prvi nivo saradnje ruskih i srpskih lekara.

- Dalji plan je odlazak lekara iz Vrbasa i okoline na usavršavanje u Rusiju - rekao je Nešić.