SVAKOG dana, u isto vreme, kuću porodice Vasiljević u pitomoj Brštici kod Krupnja posećuje isti gost - gospođica Rubi! Lane koje su letos pronašli u svom kupinjaku, na imanju u susednom selu Kostajnik, redovno dolazi između devet i 10 časova, mazi se sa ukućanima i jede im iz ruke.

Glava kuće Dragan Vasiljević kaže da su lane, nakon što su ga pronašli, svi redom hranili i mazili. I on i njegova majka Milica, supruga Snežana, sinovi Todor i Uroš. Bilo je, veli, mirno kao jagnje.


PROČITAJTE I: Sa vrha visokog 4.095 metara puca pogled od kog zastaje dah: Srpski planinar nestvarne prizore sa krova Malezije "upakovao" u film (FOTO)

- Kad smo iz Kostajnika pošli u Bršticu, krenulo je za nama - priča Dragan. - Nije bilo druge, nego da ga ponesemo kući. Puna dva meseca, hranili smo ga na cuclu, i to samo kozjim mlekom, jer drugo nije htelo. Neumorno smo obigravali oko njega, da mu sve bude potaman. I ime smo mu nadenuli.

Kumovi su lanetu bili Draganova supruga Snežana i sinovi Todor i Uroš. Prvo su ga, kaže, "krstili" imenom Rudolf, misleći da je mužjak. Kada je došao njihov prijatelj Darko Petrović, vrsni poznavalac divljih životinja, rekao im je da je reč o ženki. Potom su joj nadenuli ime Rubi, a od milja je zovu Rubićka.
- Kad je malo stasalo, naše lane je otišlo je u šumu, ali nam dolazi svaki dan - oduševljeno govori Dragan.- Kad ga Uroš doziva, za manje od 10 minuta doskakuće iz obližnje šume u našu kuću. Neprestano mu ugađamo, ukazujemo svu pažnju i ljubav, i, naravno, nahranimo ga iz naših ruku.


Rubićka je ne samo naš svakodnevni gost već mnogo više od porodičnog ljubimca. Uživamo sa njim, lepo nam je zajedno i kad dođe - baš uvek nas obraduje.
DOBRA VILA

LANE Rubićka izaziva veliko interesovanje naših rođaka i prijatelja - pričaju Vasiljevići. - Ne dozvoljavamo im, ipak, da se mnogo motaju oko nje da je ne bi, nehotice, nekim gestom naljutili. Na nju gledamo kao na dobru vilu naše kuće i porodice, pa se tako prema njoj i ponašamo.