Otkrivena crkva iz 6. veka: Natpis posvećen slavnom mučeniku zbunio istraživače (Foto)

Tanjug

23. 10. 2019. u 22:15

Откривена црква из 6. века: Натпис посвећен славном мученику збунио истраживаче (Фото)

EPA

Iskopavanjem su otkriveni podovi ukrašeni ogomnim mozaicima koji prikazuju ptice, voće i biljke, raznobojne freske i natpis na grčkom koji je zbunio istraživače

Crkva iz perioda Vizantije posvećena neimenovanom svecu otkrivena je nedaleko od Jerusalima, a nakon tri godine iskopavanja, saopštili su izraelski istraživači.

Iskopavanjem su otkriveni podovi ukrašeni ogomnim mozaicima koji prikazuju ptice, voće i biljke, raznobojne freske i natpis na grčkom koji je zbunio istraživače, prenosi Rojters.

"Našli smo u dvorištu crkve jedan natpis posvećen "slavnom mučeniku", koji nije imenovan i za nas je još misterija", rekao je Benjamin Storhan koji je rukovodio iskopavanjem.

Pročitajte još - Jerusalim: Crkva Svetog groba i dalje zatvorena (FOTO)

Izraelska uprava za antikvitete (IAA) procenila je da crkva, koja se nalazi zapadno od Jerusalima, datira iz 6. veka.

Pronađena je i podzemna kripta ispod glavnog dela crkve i veruje se da je u njoj bio zakopan mučenik kome je posvećena crkva.

"Ovo je najsvetije mesto u crkvi", rekao je Storhan i dodao da su hodočasnici verovatno ranije posetili to mesto.

Prema njegovim rečima, iako je dotični mučenik nepoznat, Storhan je rekao da raskoš kompleksa može ukazivati na to da je ta osoba bila važna, kao i da drugi natpis pokazuje da je vizantijski car Tiberije II Konstantin pomogao u finansiranju kasnijeg širenja crkve.

"Postoji nekoliko stotina crkava u Svetoj zemlji, ali ova crkva daleko nadmašuje većinu njih po stanju očuvanosti i carskom učešću, koje ju je finansiralo", rekao je Storhan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije