MIRJANA i Živko Radojević, njihov sin Dušan i ćerka Dušica iz Loćike kod Rekovca pre osam godina pripremili su 1.600 tegli ajvara. Spremili su ih sami za dva dana na tri šporeta. Danas su najveći proizvođači ajvara u Pomoravskom okrugu. Prošle godine proizveli su 20.000 tegli ajvara za mušterije iz cele Srbije, među kojima su i vlasnici restorana u Beogradu, gradu koji je najveći potrošač njihovih proizvoda. Robu naručuju preko sajta, a Radojevići im je isporuče brzom poštom.

- Sada imamo 13 šporeta, a kupili smo i dosta tučanih šerpi za kuvanje. Ranije smo meštanima našeg sela davali papriku koju su oni pekli, ljuštili i mleli kod svojih kuća i donosili nam. Kako smo ove sezone još više povećali proizvodnju, rešili smo da se celokupan proces odvija u našoj kući - kaže Mirjana.

U njihovom dvorištu radi pedesetak radnika iz Loćike, okolnih sela i Jagodine. Svakodnevno obrade i više od 2.000 paprika. Zasukali su rukave početkom septembra, a radiće do kraja meseca.

- Putujemo organizovano. Za razliku od državnih firmi, ovde je isplativo, jer je sat 200 dinara, a gazde su dobre. Uspevam da ispečem dovoljnu količinu paprike i da ložim šporet - kaže Danijela Miljković, iz Jagodine.


PROČITAJTE I:Narodnjacima teraju sa njiva divlje svinje!


IDEJA Mirjana Radojević

Njen komšija Borko Milanović, koji radi u "Juhoru" kao obezbeđenje, koristi odmor da bi dodatno zaradio i kaže da se odlično snašao.

Među najstarijim radnicima je Milunka Jevtić (67) iz Loćike, koja kaže da više radi iz razonode, ali joj znači i svaki dinar.

- Ovde sam već 15 dana. Pakujem i šaljem proizvode, koji idu "kao alva", jer ko jednom kupi, postane stalna mušterija. Šaljemo i "test" pakete. Ko god proba, naruči velike tegle. Pošto imam dobro društvo, uz šalu i ne osetim težinu posla - kaže Dušanov kolega Stefan Mihajlović iz Beograda, koji je došao da mu pomogne, a ne da radi za novac.

Glava preduzmljivih Radojevića, Živko, kaže da su ajavr počeli da proizvode "iz nužde", jer ih je nagovorio sin Dušan. Bili su malo skeptični, a sada su srećni, jer bi od klasične poljoprivrede samo "presipali iz šupljeg u prazno" i ne bi mogli da zarade samo za gorivo.

PAKOVANjE Stefan Mihajlović i Marija Urošević

OD BLAGOG DO KRALjEVSKOG

DOMAĆI ajvar, brend vrednih Radojevića, čine blagi, hrono, cepkani, ljuti i kraljevski ajvar. Hrono je s maslinovim uljem, a kraljevski ajvar sadrži više belog luka i peršuna.

Od pre šest godina Radojevići proizvode i džem od šipka, drena, šljiva i kajsija, a od pre tri godine lepezu proizvoda proširili su ljutom lovačkom salatom i paradajzom u flašama.