Народњацима терају са њива дивље свиње!

М. БОШЊАК

24. 09. 2019. у 13:21

Народњацима терају са њива дивље свиње!

Радио Милована Ђурђевића у засеоку Јелет

Двојица довитљивих домаћина из околине Горњег Милановца од штеточина се бране гласном музиком. Поља кукуруза ноћу "чувају" радио-апарати

ИАКО су многи домаћини у селима изнад Горњег Милановца одустали од сејања кукуруза, јер никако не успевају да га одбране од све бројнијих чопора дивљих свиња, Слободан Јевтовић (51) и Милован Ђурђевић (55) из Криве Реке берићетно ће обрати своје засаде! Ова два довитљива пољопривредника штите своја кукурузишта од чопора штеточина на необичан начин - народном музиком са радио-апарата, која на њиховим њивама свира читаве ноћа! Јер, дивље свиње кукурузишта и друге усеве нападају само ноћу и раном зором, а Слободан и Милован нашли су оригиналан начин да их одбране.

Сваки од њих је, уз своју њиву, а оне су међусобно удаљене око километар и по - једна под Миличића висом, друга у засеоку Јелет - инсталирао стари радио-пријемник и звучнике, и заштитио их од кише. Необичне, а корисне изуме примењују од пролетос. Ако би било неких техничких проблема, фото-ћелије пале лампе, радио и сијалице. Сваке ноћи! Док већина баца половне и још добре радио-апарате, ови људи од својих су направили - корист.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Одмор уз коње и купиново вино

- Они су спојени на акумулаторе. Предвече их пали Милованова мати Мирослава, а угаси их кад се раздани. Иначе, ми смо ове њиве заједно посејали. На тим пределима, нажалост, више нема много житеља. Под Миличића висом живи четворочлана породица Илић. Ни у осталим засеоцима нема много људи, да би их се дивље свиње бојале - прича Слободан, који је возач у међународној шпедицији, али није напустио родитељско огњиште.

Слободан Јевтовић на Миличића вису испред свог кукурузишта / Фото Приватна архиваИстоветна је и Милованова прича. Мучећи се ранијих година како да заштите кукурузишта, заједно су смислили план одбране. И, успели.

- Имали смо, као и остали, великих штета раније. Нисмо никог званично доводили за процену и наплату тих штета, не бисмо ни добили одговарајућа обештећења - кажу Слободан и Милован. Тако, док ноћу и раном зором, њихови изуми треште од "певаљки" или грлатих говорника, дивље свиње обе те њиве заобилазе у широким круговима.

- Направићемо догодине још напредније уређаје за растеривање штеточина - најављују два необична изумитеља. - Видите, наша кукурузишта су неоштећена, а тако ће и да остане!

ОДУСТАО

ЈЕДАН од узгајивача кукуруза у Кривој Реци, који је због штета од дивљих свиња одустао од тог посла, сам нажалост и ја - каже нам Зоран Глишић (52). - Али, сад кад видим да их ове направе, које су поставили Јевтовић и Ђурђевић, растерују са њива, можда се и предомислим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Раде

24.09.2019. 13:43

Када се свега решимо што год нам свега у природи е онда ћемо бити задовољни и имаћемо природу по мери човека - стерилну природу.

Biljana

24.09.2019. 13:48

Haha. Bravo za ideju. Samo neka ne pustaju Karleusu, tuzice ih ove organizacije za zlostavljanje zivotinja.