DA se najcrnje slike stradalih u požarima u ugostiteljskim objektima više nikad ne ponove, pomoći će novi Pravilnik o tehničkim normativima za zaštitu od požara, baš u ovim objektima. Propisom, nedavno usvojenim, zadovoljne su obe strane, odnosno i ugostitelji i oni koji su zaduženi za kontrolu primene obaveza. I jedni i drugi se slažu da je bezbednost zaposlenih u ugistiteljstvu i njihovih gostiju na prvom mestu.

Novim Pravilnikom je propisano da ugostitelji, pored protivpožarnih aparata, imaju obavezu da svi zaposleni u lokalu prođu protivpožarnu obuku, a u lokalima koji primaju više od 150 ljudi, moraju da angažuju i protivpožarnog spasioca, čiji će zadatak, između ostalog, biti i da taj limit ne bude pređen.

Na tome je prethodnih šest godina uporno insistirao Novosađanin Branko Miladinović iz Udruženja "Istina, Tamarini zakoni", otac novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava tragičnog požara u diskoteci "Kontrast" 2012. godine.

- Odmah posle tragedije koja nas je zadesila, tražili smo da se pooštre kontrole, ali i da se utvrdi šta objekti koji organizuju zabave moraju da ispune, kako se nesreće više ne bi ponavljale - kaže Miladinović u razgovoru za "Novosti". - Insistirali smo, što je na kraju i urodilo plodom ovim Pravilnikom, da se moraju ispuniti posebni uslovi, i to da na svakih 150 gostiju, mora da bude angažovan po jedan vatrogasni spasilac.

Osim toga, dodaje dalje naš sagovornik, obavezno u lokalima moraju da postoje dojavljivači požara, sprinkel sistemi, koji u slučaju požara odmah sa plafona ispuštaju vodu.

- Ipak, najvažnije je da osoblje bude obučeno i da može blagovremeno da reaguje i upozori goste na opasnost - smatra Miladinović. - Zadovoljan sam novim Pravilnikom, s tim da za kontrolu njegove primene budu angažovani kompetentni ljudi. Moraju se ustanoviti i sankcije za inspektore ako ne budu kontrolisali da li se Pravilnik primenjuje.

U požaru u "Kontrastu" život je izgubilo šestoro mladih ljudi


Dragan Stanojević, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada, smatra da je novi Pravilnik fleksibilniji od prethodnog, jer više nisu svi objekti podvedeni "pod jedno".

- Tačno se sada zna, u zavisnosti od površine lokala, koje obaveze mora da ispuni, jer nije ista protivpožarna zaštita za manje i veće lokale - predočava Stanojević. - Poslednjih godina, bezbednost je znatno povećana i svi lokali imaju protivpožarne aparate. Zaposleni moraju da prođu obuku, a licencirane firme koje je sprovode i izdaju rešenja o tome, proveravaju da li je došlo do izmene radnika. To se primenjuje unazad četiri-pet godina. Novi Sad ima poseban pravilnik o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, i da bi se dobila dozvola za produžen rad, moraju biti ispunjeni i protivpožarni uslovi.

Pročitajte još: POMEN ŽRTVAMA POŽARA U KAFIĆU "LAUNDž": Tuga i bol još tište

Ova lekcija je usledila posle požara u Novom Sadu, kada je goreo Radnički univerzitet, zatim vatra u hotelu "Putnik", pa zatim u kafiću "Laundž" i diskoteci "Kontrast".

MENjANjE ZAPOSLENIH JEDAN od problema sa kojima se suočavaju ugostitelji je i menjanje zaposlenih. To znači da svaki zaposleni sa sobom odnosi i rešenje o završenoj protivpožarnoj obuci, a ukoliko ga zameni kolega koji je ne poseduje, obavezan je da prođe obuku. Godišnje se na mesečnom nivou plaća između 4.000 i 5.000 dinara.

U novosadskoj upravi za vanredne situacije kažu da sada svaki ugostielj može da ispuni uslove, i da novi pravilnik demotiviše vlasnike da krše propise.

- Radićemo kontrole kao i do sada - kažu u Upravi za vanredne situacije, ističući da su najrigoroznije kontrole u Novom Sadu, upravo zbog tragedija koje su se dešavale. - Svako može da nam prijavi da u lokalu ima više gostiju od predviđenog broja. Ukoliko se utvrdi da je tako, sledi prekršajna prijava za ugrožavanje bezbednosti, a kazne su novčane od 300.000 do milion dinara, a može se izreći i zaštitna mera zabrana rada lokala. Takvih slučajeva je bilo u Novom Sadu.


OBELEŽEN PUT ZA EVAKUACIJU

LjUBICA Krnjajić, inženjer protivpožarne zaštite i doskorašnji predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine i sekretar Vatrogasnog saveza Novog Sada, kaže da zamera što u novom Pravilniku nije naglašeno da pored plana za evakuaciju, u lokalima mora da bude i vidno obeležen put za evakuaciju u slučaju požara.

Što se tiče obuke, po rečima naše sagovornice, ona traje 20 dana, odnosno fond od 200 časova. U grupama je po 30 polaznika. U 2018. godini u Vatrogasnom savezu Vojvodine obuku je prošlo u četiri grupe po više od 30 polaznika.