STRIP album o Četvrtom krstaškom pohodu strip scenariste iz Leskovca Marka Stojanovića "Kroa Sanglant" ("Krvavi krst") nedavno je objavio jedan od četiri najveća strip izdavača u Francuskoj "Delkur". Ovo delo Stojanović je uradio u saradnji sa crtačima Draženom Kovačevićem iz Srbije, Danom Ianosom iz Rumunije i Desimirom Miljićem iz Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još: Srpski strip hit u Strazburu

"Krvavi krst" je priča o padu Carigrada, a kuriozitet je što je strip vrlo kritički nastrojen prema zemlji gde je objavljen, odnosno zapadnoj civilizaciji, koja je, kako kaže autor, direktno kriva za pad Vizantije i potom upad Turaka u Evropu.

- Zanimljivo je i to što se radi o autorskoj ekipi bez ijednog francuskog imena i da nam je prepuštena gotovo potpuna kreativna kontrola nad projektom koji smo predložili. To je nešto što se u francuskom stripu, kada se radi o najvećim izdavačima, prosto ne dešava - kaže Stojanović.

Pročitajte još: PONOVNI SUSRET AUTORA I KANUA: Kultni, "oproštajni" strip Petra Meseldžije objavljen posle 26 godina

Za veliku četvorku francuskih izdavača trenutno radi pedesetak srpskih crtača, koji ilustruju tekstove francuskih strip scenarista. Međutim, značaj "Krvavog krsta" je u tome što prvi put u "prvoj ligi" francuskog strip izdavaštva scenario potpisuje autor iz Srbije.

- Ovo je moj sedmi album objavljen u Francuskoj, ali prvi koji sam objavio za nekog od četiri izdavačka giganta. Prvi album serijala "Sveti rat" je jedini strip koji je napisao neko iz Srbije, a koji je u poslednjih petnaestak godina objavljen u Francuskoj. Album je naišao na prilično dobar prijem publike, ali i kod kritike, pa je serijal, koji je trebalo da čine dva albuma, proširen na tri - ističe Stojanović.

LED JE PROBIJEN

STOJANOVIĆ se nada da će njegovim kolegama strip scenaristima sada biti mnogo lakše da uđu na francusko tržište i da pokušaju da tamo plasiraju svoje priče. Marko je kreator balkanskog serijala "Vekovnici" na kome je sarađivalo više od 200 crtača iz čitavog sveta, a do sada je objavljivao u zemljama regiona, Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Urugvaju i u Sjedinjenim Američkim Državama.