Noć kada je u Buđanovcima pao noćni soko

Rade DRAGOVIĆ

sreda, 27. 03. 2019. u 16:02

Ноћ када је у Буђановцима пао ноћни соко

Posada raketnog sistema na olupini oborenog F 117A

Pre tačno 20 godina vojska Jugoslavije oborila nevidljivi američki avion F-117A u sremskom selu. Bilo je to podizanje morala narodu i poruka štabu NATO da pred sobom ima čvrstog protivnika

IMAM ga! Imam ga! Povikao je Dragan Matić, stariji vodnik prve klase, operator praćenja ciljeva, u subotu 27. marta 1999. u 20.40. Njegov glas kao pucanj odjeknuo je kabinom stanice za vođenje raketa sistema PVO "neva", na borbenom položaju kod Šimanovaca.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: Amerikanci hteli odmah da ubiju Pavkovića!

Energično je okretao točkić, kako bi odraz od 13 kilometara dalekog cilja doveo na sredinu svetlećeg ekrana. Krst "nišana" poklopio se sa markerom. Odjeknula je komanda potpukovnika Zoltana Danija "Cilj uništi!" Raketni motor je zaurlao. Svega koju sekundu kasnije nebo nad Sremom obasjala je svetlost eksplozije.

Raketa koju je na današnji dan, pre tačno dve decenije, ispalio Treći raketni divizion 250. raketne brigade PVO pogodila je svoj cilj. Te večeri oboren je ponos američkog Ratnog vazduhoplovstva - taktički bombarder F-117 A, poznatiji kao "noćni soko". Konstruisan je uz pomoć najsavremenije stelt tehnologije, koja drastično umanjuje radarski odraz ove letelice. Vojska Jugoslavije jedina je armija na svetu koja je oborila ovaj tip letelice, srušivši mit o njegovoj superioronosti i nevidljivosti.

Pročitajte još: ITALIJANSKI ADVOKAT ZA "NOVOSTI": Dokazao sam da uranijum iz bombi ubija i posle 20 godina

Obaranje F-117A, četvrtog dana bombardovanja, Vojsci Jugoslavije, a posebno njenim PVO jedinicama koje su trpele najveći pritisak, ulilo je veliku dozu samopouzdanja. Ovaj događaj, za koji je, svega koji sat kasnije, saznao čitav svet bio je snažna injekcija morala građanima SR Jugoslavije, ali i poruka štabu NATO da pred sobom ima čvrstog i žilavog protivnika.

Svedočanstvo o dramatičnoj martovskoj noći u kojoj je u sremskom selu Buđanovci završen let "nevidljivog" aviona ostavio je potpukovnik Đorđe Aničić, zamenik komandanta Trećeg raketnog diviziona PVO.

- Na vatreni položaj stigao sam oko 20.30 - zapisao je potpukovnik Aničić u svom ratnom dnevniku koji je kasnije pod naslovom "Smena" objavio kao knjigu. - Ušao sam u kabinu pored lansirne rampe i seo na mesto pomoćnika rukovaoca gađanja. Tu je bio i komandant Zoltan Dani. Ciljeva u vazduhu bilo je na sve strane, ali na većim daljinama. Odjednom sam na radaru uočio cilj udaljen 23 kilometra. Kažem: "Dani, ovaj ide na nas"! Ciljevi su se približavali. Kad su bili na petnaestak kilometara, Dani je naredio traženje cilja, a ja uključenje nišanskog radara. Tog momenta počela je igra mačke i miša.

Više od 10 sekundi, seća se Aničić, neuspešno su tražili cilj.

- Ugledali smo ga na daljini od 14 kilometara - ispričao je Aničić. - Lepo se video na pokazivačima osmatračkog radara. Točkići oficira vođenja škljocaju, operatori ga gube. Taman sam mislio da ni ovaj pokušaj neće uspeti, kada je stariji vodnik Dragan Matić uzviknuo: "Daj ga, Daj ga!" Dani je komandovao: "Cilj uništi", prva raketa je krenula, posle pet sekundi i druga. Na ekranu vidim eksploziju prve rakete. Cilj je uništen.

Na obaranje "nevidljivog" aviona F-117 A, čuda američke tehnologije, "potrošeno" je svega - 23 sekunde. U Buđanovce je pao u 20 časova i 42 minuta. Za njegovim komandama sedeo je američki potpukovnik Dejn Zelko. Imao je pozivni znak "Vega 31" i pripadao je Osmom skvadronu 49. krila američkog vazduhoplovstva iz baze Holoman.

Posle udara rakete, Zelko je izgubio kontrolu nad avionom. "Sećam se da sam morao mnogo da se pomučim kako bih uspeo da spustim ruke dovoljno nisko da povučem ručke za katapultiranje", kasnije je Zelko opisao ovaj događaj. Pilot je spasen i evakuisan u Tuzlu, posle višečasovne spasilačke akcije u kojoj je učestvovalo gotovo 20 američkih helikoptera i aviona.

Sudbina je tako udesila da se komandant Trećeg raketnog diviziona 250. brigade PVO Zoltan Dani sretne sa pilotom čiji je avion oborio. Susret dvojice nekadašnjih neprijatelja bio je srdačan, a ovekovečen je u dokumentarnom filmu "Drugi susret".

TRAŽE RATNO IME DIVIZIONA

TROJICA od devetorice članova borbene posluge koja je oborila F-117 A podneli su inicijativu da se vrati naziv Trećeg raketnog diviziona koji je 1999. godine 250. raketnoj brigadi PVO "doneo" Orden narodnog heroja.

Potpukovnik Đorđe Aničić i zastavnici Đorđe Maletić i Dragan Matić smatraju da bi na taj način bila sačuvana tradicija i sećanje na herojski čin koji je, u prvim danima rata, udahnuo preko potrebnu dozu optimizma i ojačao moral naroda.

- Obaranje aviona stelt tehnologije, šeste generacije, ruskom raketnom tehnikom treće generacije izuzetan je podvig - podsetili su oni na tribini "Da se ne zaboravi", održanoj u Vlasotincu. - Ovaj jaz kompenzovan je odlično obučenom i uigranom borbenom poslugom. "Nevidljivi" je pao posle dvadesetak sekundi od uključivanja nišanskog radara iako je standardna procedura za to predviđala tri puta duže vreme - objasnili su Aničić i njegovi saborci. I. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Саша

27.03.2019. 18:50

@Jovo Caruga - Е Чаруга техничару, теби мозак из "техничких разлога" не пропушта интелигентније импулсе.

Vojvodjanin

27.03.2019. 17:14

manite se toga drugarstva! amerikancu i psu ne sme se verovati!!! trebalo ga je po kratkom postupku...

Miki Ns

27.03.2019. 18:32

jeste jovo a tehnicki razlog je taj da ga je pogodila raketa sa zemlje . tu pricu mozes da prodajes ovim danasnjim klincima a nama koji smo to videli svojim ocima ne mozes. jos mi je ta slika pred ocima.

Мр Радомир Шћепановић

27.03.2019. 19:12

Свака част српској војсци!То још нико није успео!Честитам на успеху!

ajd sad relno

27.03.2019. 20:55

svaka cast nasim raketasima ,al ajmo realno.Nisam ni citao text samo naslov,projekat koji vrjedi desetine da ne kazem stotine miliardi dolara prpada sa 5 danom bombardovanja srj a ni do sad nismo saznali kako je oboren al realno ,samo budale mogu da progutaju pricu koju slusamo godinama.

Rale

28.03.2019. 14:11

krivo mi je sto zlotvor koji je upravljao ovom olupinom nije likvidiran po kratkom postupku a ne da snima filmove i reportaze kako nam je bombardovao zemlju !