EKSKLUZIVNO: Amerikanci hteli odmah da ubiju Pavkovića!

D. Vujičić

25. 03. 2019. u 09:02

ЕКСКЛУЗИВНО: Американци хтели одмах да убију Павковића!

Generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević

Detalji iz radne sveske komande prištinskog korpusa prvih dana bombardovanja

KADA mi je zazvonio telefon, pola sata pred prvu NATO raketu, 24. marta 1999, bio sam u liftu u zgradi Komande u Prištini na putu za sklonište. Javio sam se i čuo glas Šona Bernsa, direktora američke posmatračke misije na Kosovu i Metohiji. Odmah sam prekinuo vezu, a na displeju je ostao broj telefona 1-3106428787. Sa istog broja stigla je nešto kasnije SMS poruka da se predamo, da spasem sebe i svoju porodicu, vojsku i zemlju.

Ovako se general Nebojša Pavković, nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije seća telefonskog poziva, prvog dana agresije pre tačno 20 godina. "Večernje novosti" su ljubaznošću zastavnika prve klase Dobrice Stojanovića, imale uvid u Pavkovićevu radnu beležnicu iz 1999. godine. Stojanović je tada bio dežurni oficir pri telefonu u Komandi Treće armije i Prištinskog korpusa. Za naš list on se ovako seća tog 24. marta:

- Pale su prve bombe i u skloništu su već bili general Lazarević i pukovnik Savić. General Pavković ulazi nonšalantno, u džemperu, i "psuje...". Govori: "Šta bih ja vama uradio da imam što vi imate!" Taj dan, tačnije rano jutro 25. marta, kada je general otišao na spavanje, rekao je: "Sve rade što smo predvideli". I to sam u beležnicu uneo na kraju dana.

PROČITAJTE I:Skoro dve trećine građana ne bi prihvatilo izvinjenje NATO

Zastavnik Stojanović tvrdi da ni trunke panike nije bilo u skloništu, kao ni sa druge strane telefonske veze, preko koje su Lazarevića i Pavkovića zvali iz Beograda, ali i komandanti jedinica sa terena.

- Svi su sve vreme bili staloženi, kao da se nalaze na vojnoj vežbi. Naši komandanti nisu paničili i to me je ubedilo da ne možemo da izgubimo - govori nam Stojanović.

Zastavnik Dobrica Stojanović / Foto D. V.


Za priču o Bernsu i pozivu Amerikanca vezana je i jedna anegdota. Zastavnik se priseća da se na ponovni poziv javio tadašnji novinar Milovan Drecun, ali su ga "provalili", te su mu spustili slušalicu.

PROČITAJTE I: NATO AGRESIJA - DVE DECENIJE KASNIJE: Rat koji se nije mogao izbeći

Šon Berns/Foto EPA


- Ne mogu da zaboravim da smo iste noći izgubili nekoliko oficira na komandnom mestu u Kuršumliji. Kako su pričali stariji po činu, njih je pogodio "tomahavk" navođen telefonom - priča Stojanović. - General Pavković je takođe pretpostavio da je američki diplomata pozivom hteo da locira njegov položaj radi bombardovanja.


Generali Nebojša Pavković


VOJNE BELEŠKE, IZ ČASA U ČAS - 24. MART 1999. GODINE

* Proglašena je neposredna ratna opasnost

* Ma znamo naš zadatak

* Nastavljano sa razbijanjem banditskih šiptarskih grupa. Više od tri četvrtine Drenice je očišćeno.

* Od danas je i avijacija u 1. stepenu b/g

* Gađaćemo sve koji i odakle nas gađaju!

* Izvršiti lične pripreme.

* Nikad mirnija noć nije bila na Kosmetu

* Od verifikatora ostalo preko 100 lica, svi su iz NATO-a i oficiri za navođenje

* Nemci dali četiri "leoparda" (u Tetovu - Šiptari, Hrvati, Muslimani)


Originalni spisi iz radne ratne sveske Komande naše vojske


* Zaprečavanje granica:

* Izvršeno miniranje pruga, puteva, mostova, tunela, useka i prolaza

* Izvršeno miniranje u dubinu naše teritorije, a i teritorije Makedonije gde se okreću OEBS

* Na teritoriji KiM igla ne može da stane, sve je puno, škole, domovi, kuće, oko 20.000 pripadnika VJ spremno za odbranu

* Uzete koordinate za ciljeve u Makedoniji. Čim prva rampa padne, odmah udar po NATO i po Šiptarima

* Odbrana od "tomahavka", zapaljene gume

* "O taj čovek Falji Minderi"

* Šiptari masovno napuštaju Kosmet, puni autobusi, taksi-službe

u 18.00 NATO izdao naređenje za napad.

* U 20.00 počeo raketni napad na SRJ, gađano skladište Lisičiji potok - Beograd, skladište MUP-a u Rakovici, Centar veza na Fruškoj gori


* U Kuršumliji pale tri krstareće rakete na pistu (ispod .....)

* Traže se inženjerijske mašine za Kuršumliju, ima ljudi koji su zatrpani

* Berns zvao Pavkovića i psovao ga da spase sebe i svoje vojnike (13106428787 - tel.)

* Iz pravca Globočice - s Jažinci velika koncentracija Šiptara, ne dozvoliti im ulaz u SRJ

* Tući Lukare i Vranjevac

* Oboren jedan F-117 (nevidljivi)

* Oboreno 12 (italijanskih) letelica (javila - RAI)

* Ide talas oko 200 aviona

* Jedan naš MIG pao na Čičavici

* Kopaonik su gađali i promašili

* Iz Kruševca javljaju da je oboren još jedan avion i da mu jure pilota

* Kristijani Amanpur su oduzeli opremu jer se javljala iz "Hajata"

* Pavković: Sve se odvija kako smo planirali!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Један из Братства

25.03.2019. 10:29

Херој наш! Ово што смо ми радили у условима у којим смо били изучаваће се у школама.

Мр Радомир Шћепановић

25.03.2019. 11:07

Храбра срспка војска!Јел има државе на свету која би им рекла ,,не``?Осим Русије и Кине!

sloba

25.03.2019. 16:39

@Мр Радомир Шћепановић - Hrabra srpska vojska osramotila se u miru, kada nije htela da spreci drzavni udar koji je progurao isti neprijatelj. Naravno, nije trebalo udarati na rulju bez povoda, ali je trebalo zastititi sve institucije, ukljucujuci i Saveznu Skupstinu, i braniti ih po svaku cenu. Reci da to nije posao vojske nije sasvim tacna: to nije posao vojske ako se radi samo o protestima, ali ako se radi o drzavnom udaru pod vodjstvom pete kolone, onda je to posao upravo za vojsku..

miami

25.03.2019. 19:51

@Мр Радомир Шћепановић - To je bila vecina Srba. Milosevic je hteo rat po svaku cenu da bi ostao na vlasti. Zrtvovao je zivote hiljada Srba zbog novca I beneficija. Kakva gamad. Trebalo je da se presudi petog oktobra, ne bi smo opet imali izdajnike I boljsevike koji pregovaraju o priznavanju Kosova.

Шумадинац

25.03.2019. 11:42

Историја ће све показати! Свака држава би ратовала против терориста на својој територији! Запад је лажима правио ратове, лажи ће их и уништити! Свака част нашој војсци, поносан сам на њих како су се борили за време НАТО агресије!!!

Dend

25.03.2019. 11:55

Najveći problem Srbije je taj što se, posle građanskog rata i protiv Nato agresije odnosno Amerike, nije raščistila sa izdajnicima kao i sa ratnim profiterima koji svaki rat donosi sa sobom !

rat i mir

25.03.2019. 11:59

BIo je to izuzetan komandni kadar.Od komandira odelenja do komandanata korpusa i armija.Sto bi se reklo drugacije, od vodnika do generala.Kvalitet se iskristalisao u ratovima na prostorima bivse Jugoslavije.Isplivali su na povrsinu vojni profesionalci sa dusom coveka i istinski rodoljubi. Kadar iz Titobih vremena i po partijskoj liniji nije se pokazao i dokazao.

Валтер

25.03.2019. 13:52

@rat i mir - А овај кадар, који је ратовао '99, био је кадар из чувене краљеве војске? Оне исте која се распала за 11 дана?

Vetropir

17.06.2019. 00:22

@rat i mir - Sav vojni kadar koji je bio u aktivnoj službi od 1990.godine je bio "kadar iz Titovih vremena". Taj kadar je obučavao i vaspitavao mlađi kadar iz "posttitovskog vremena". Što bi narod rekao:obrni okreni, od Tita se ne može pobeći! I ne treba bežati od pravih vrednosti. Posledice pi...a uz vetar su poznate!

masterchief

25.03.2019. 12:06

Поздрав Генерале, хвала за командовање! Ћераћемо се! Ми смо земљу бранили како смо знали и умели.

Kazo

25.03.2019. 13:23

Kao učesnik građanskog rata u BiH , znam šta su ratne strahote , ali ovo protiv NATO zločinaca to možemo samo mi Srbi !!!

Lovac

25.03.2019. 16:44

neznan za Pavkovića ali moj komandir čete.potpuročnik a naravno kasnije general Lazarević.poštovao sam te kao starešinu.uživao sam da slušam tvoje komande i tad.ponosio sam se da i tad kažem da sam vojnik Lazarevica.najbolja četa u kasarni.po svemu(čistoći,disciplini,ponašanju.)što krasi jednog vojnika.sad dok pišem ovo kako bih voleo samo da ga zagrlim,da mu čestitam za sve što je učinio za svoj narod.ziv bio ne 100g.nego zauvek ne zaboravljen.LEGENDO!!!!.tvoj vojnik 74g.živić

UN human -R

25.03.2019. 17:27

Ovi samozvani vasi generali to skupljalji dosta poene da vas srbe i srbija nece imat zlatnu buducnost sigurno ! Takvim poslovima su nestali nacije a ovi su isli tim pravim putem !

englez

25.03.2019. 18:06

@UN human -R - Ma ajde, vi trajete koliko i interes velike sile za vas, onog momenta kad to prestane vracate se u stanje u kojem ste bili, jad bijeda i cemer. Mi Srbi samo trebamo odraditi posao do kraja i nalemati vas tako fino, pa da i vi jednom postanete casni ljudi, a ne gamad.