Ćuprija krije tajne iz praistorije, slede obimna istraživanja

Beta

01. 10. 2018. u 22:28

Arheološka, odnosno geofizička istraživanja očekuju se na lokalitetu Stublina u Supskoj kod Ćuprije, a planirano je i otkrivanje istočnog bedema i kule

Ћуприја крије тајне из праисторије, следе обимна истраживања

Depositphotos

Na lokalitetu Severoistočna kula rimskog grada Horeum Margi u Ćupriji, početkom oktobra, počeće arheološka istraživanja, nakon 30 godina od poslednjih istaživanja.

Istraživanja predvodi tim arheologa Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca i Muzeja "Horeum Margi – Ravno" u Ćuprija.

Ministarstvo kulture i informisanja je finansiralo ovaj projekat sa milion dinara, dok su iz budžeta opštine Ćuprija obezbeđena sredstva u visini od oko 30 odsto vrednosti projekta.

Pročitajte još:Arheolozi istražuju Srbiju

Direktor muzeja Novak Novaković je rekao da je planirano da se arheološkim istraživanjima u potpunosti otkrije istočni bedem i kula kao i da se locira severni bedem.

"Planirano je da istraživanja traju 30 dana. Ovo su najobimnija arheološka istraživanja na ovom lokalitetu u poslednjih 30 godina", kazao je Novaković.

Inače, tokom leta sa lokaliteta, koji se nalazi u dvorištu muzeja, izvađena je cisterna koja je tu bila ukopana sedamdesetih godina prošlog veka za potrebe pošte. Takođe je uklonjen sloj armiranog betona, odnosno temelja nekadašnjih garaža koje su pripadale pošti.

Pročitajte još:LJUDI TU ŽIVELI PRE OSAM MILENIJUMA: Neolit se na Zapad širio dolinom Južne Morave

"Ovi nearheološki radovi omogućili su nastavak opsežnih arheoloških istraživanja na lokalitetu", kazao je Novaković.

Arheološka, odnosno geofizička istraživanja očekuju se i na lokalitetu Stublina u Supskoj kod Ćuprije.

Reč je o praistorijskom naselju vinčanske kulture.

"Ova istraživanja će se realizovati u novembru ove godine u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda. Realizacijom ovih istraživanja omogućiće se preciznije planiranje arheoloških iskopavanja na lokalitetu", rekao je Novaković.

Ovaj lokalitet je poznat još pre Drugog svetskog rata, ali je nakon rata na njen značaj pažnju skrenuo Igor Parfjonov, profesor i direktor tadašnjeg muzeja u Ćupriji.

On je bio uključen i u istraživanja avgusta 1956. godine kojima su na lokalitetu Stubline rukovodili Draga i Milutin Garašanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije