Arheolozi istražuju Srbiju

M. N. M.

02. 09. 2018. u 19:48

Svetski "Limes kongres", jedan od najvažnijih kongresa o arheologiji u Evropi, koji se održava svake treće godine, otvoren je u nedelju u zdanju Filološkog fakulteta u Beogradu

Археолози истражују Србију

Direktor Arheološkog instituta Miomir Korać / Foto Tanjug

SVETSKI "Limes kongres", jedan od najvažnijih kongresa o arheologiji u Evropi, koji se održava svake treće godine, otvoren je u nedelju u zdanju Filološkog fakulteta u Beogradu. Od 2. do 9. septembra više stotina arheologa koji istražuju antiku iz 45 zemalja razmenjivaće svoja saznanja o konceptu granice u Rimskom carstvu.

Direktor Arheološkog instituta Miomir Korać poželeo je učesnicima prisutnim na svečanom otvaranju kongresa lep boravak, inspirativan rad i mnoštvo novih saznanja iz oblasti arheologije.

Deo rimskog limesa koji obuhvata današnja Srbija dug je oko 450 kilometara. Od više od 40 rimskih logora, jedini sačuvan je Viminacijum.

Učesnici "Limes kongresa" baviće se vojnom strukturom, utvrđenjima, načinom organizacije legijskih logora, načinom ratovanja i života rimskih legionara... Pored Viminacijuma i Beogradske tvrđave, posetiće i lokalitete u Vojvodini, zatim Đerdap, Feliks Romulijanu, Medijanu, Caričin grad...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Рашо

02.09.2018. 20:27

Одлично, честитам! Ипак, увек се запитам како је могуће да бар део овакве пажње не добије Лепенски Вир, Влашац, Рудна Глава, Винча, ... То је рађање европске цивилитације а као да то никоме није занимљиво?

Pero

02.09.2018. 22:08

@Рашо - Lepenski Vir je pod vodom. Sad, kad je u pitanju Vinca malo je komplikovano jer smo se mi pobrinuli da jednu od najvaznijih arheoloskih lokacija u EVROPI pokrijemo deponijom smeca. Ne bi bilo lose da novinari istraze zasto je do toga doslo, jer to je nasa velika sramota i strahovita steta ucinjena nasem narodu i kulturi.

Ilija Ikić

03.09.2018. 07:51

@Рашо - Ovo je kongres samo onih arheologa koji se bave antičkim rimskim carstvom, a ne svim civilizacijama u Evropi. Sasvim drugi arjeolozi se bave Vinčom, Lepenskim virom itd.

Ilija Ikić

03.09.2018. 07:53

@Рашо - Deponija nema veze sa arheološkim nalazištem, Nije jasna potreba da se lupeta.

Брат

04.09.2018. 08:46

@Рашо - Jedom sam po putokazu posao uVincu nadajuci se da cu videti nadaleko cuveno arheolosko nalaziste, kad tamo deponija . Neko se stvarno pobrinuo. Neko ko ne zeli da se vise zna o istoriji ovih krajeva

Римљанка

03.09.2018. 13:49

Дунав има мноштво утврђења. Рамска тврђава и мало познато налазиште у Дубравици.