Gavrilo je umro za svoje principe

Lj. Begenišić

28. 04. 2018. u 12:02

Гаврило је умро за своје принципе

Foto Istorijski arhiv Sarajevo Zatvor u kom je Princip preminuo od tuberkuloze / Gavrilo Princip

Na današnji dan pre sto godina u češkom zatvoru preminuo srpski revolucionar i pripadnik "Mlade Bosne". Pucnjem u Ferdinanda želeo da oslobodi svoj narod

MISLIO sam da se atentatima skreće pažnja inteligenciji, da najpre među inteligentnim ljudima treba stvoriti raspoloženje za revoluciju i oslobođenje, a tek posle među masama. Nisam želeo da postanem heroj, hteo sam samo da umrem za svoju ideju.

Pročitajte još: Principova mitska i uzvišena sudbina

Veliki srpski revolucionar Gavrilo Princip rekao je ovo u ispovesti dr Pupenhajmu, koji ga je povremeno posećivao u zatvorskoj ćeliji u češkom gradu Terezinu. U toj ćeliji Princip je umro pre tačno sto godina - 28. aprila 1918.

Pročitajte još: Poslednja ispovest Gavrila Principa

Dečak iz siromašne srpske porodice, rođen u Grahovu 1894, pesnik, srpski rodoljub i pripadnik omladinskog oslobodilačkog pokreta "Mlada Bosna", u zatvor je dospeo nakon što je ubio austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju na Vidovdan 1914. Pošto je bio maloletan, nije mogao biti osuđen na smrt, pa mu je sledovalo 20 godina teške robije. U zatvoru je bio pod strašnom torturom, a umro je od tuberkuloze u 24. godini, ne dočekavši kraj Prvog svetskog rata, koji je počeo posle njegovog pucnja u Fedinanda, što iskorišćeno kao povod za Veliki rat.

Principov mladalački ideal bilo je rušenje Austougarske monarhije putem revolucije i ujedinjenje slovenskih naroda u jednu državu.

- Princip je ugradio svoj život u srpsku istoriju - kaže, za "Novosti", profesor Radoslav Gaćinović, čiji je predak Vladimir Gaćinović bio glavni ideolog "Mlade Bosne". - Verujem da će Principova ideja, njegova odlučnost, slobodarski duh i smisao postojanja ostati budućim generacijama kao amanet i velika škola iz koje će se moći da izvlače pouke.

Gaćinović navodi da je Gavrilo Princip ostavio nezaobilaznu istorijsku, politikološku, filozofsku i pravnu tekovinu, koja podseća na slobodu, hrabrost, dostojanstvo i nacionalizam u najpozitivnijem smislu reči, i na sve one najveće evropske vrednosti toga vremena.

I dok se Princip kod slobodarskog sveta tretira kao heroj i borac za slobodu, u nekim krugovima on je označen kao - terorista.

- Svaka priča o Principu kao teroristi je zlonamerna i u funkciji je revizije istorije, ili, pak, njeni protagonisti ispoljavaju elementarno neznanje - odlučan je Gaćinović.

- "Mlada Bosna" je bila jedna velika ideja, koju su razumeli radnici, seljaci i intelektualci u BiH. Tu ideju su dobro razumeli i stranci, i zato neki od njih zlonamerno napadaju "Mladu Bosnu" i negiraju njen oslobodilački karakter.

Gaćinović negira i navode da je Prvi svetski rat izbio zbog atentata na Ferdinanda.

- I da nisu postojali Gavrilo Princip i "Mlada Bosna", Srbija bi bila napadnuta - kaže Gaćinović.

Sa ovim se slaže i istoričar Čedomir Antić:

- Uzroci i povodi se uvek razlikuju. Rat je bio odavno pripreman i svet se nalazio nad njegovim ambisom više puta tokom decenije koja je prethodila 1914.

Pročitajte još: Šoping važniji od Gavrila Principa

Govoreći o atentatu, Antić ističe da Princip nije ubio demokratskog predsednika ili ustavnog monarha u njegovoj državi.

- BiH je bila nelegalno okupirana i anektirani deo Austrougarske, čiji građani nisu imali čak ni ograničena prava koja su uživali drugi narodi monarhije - koji su, u odnosu na Nemce i Mađare i sami bili obespravljeni. Da li je atentat bio u interesu Srba i Srbiji? Nije. Da li ga su Princip i drugovi izvršili imajući potpuno pogrešnu procenu namera i ciljeva Ferdinanda? Jesu. Da li su posledice bile dobre po srpski narod? Nisu - navodi Antić.

MUZIČKI POMEN

ZVUCI violine uz pratnju klavira, u čuvenoj beogradskoj knjižari "Geca Kon", "Prosveta" u petak su obeležili stogodišnjicu smrti Gavrila Principa. Generalni direktor "Prosvete" Dragan Milenković rekao je da je Princip voleo muziku i da se zato knjižara odlučila da na taj način osveži sećanje na njega.

U Biblioteci grada Beograda, istim povodom u Rimskoj dvorani okupili su se istoričar Miloš Ković, književnik Muharem Bazdulj i direktor IK "Prometej". Bilo je reči i o Kovićevoj knjizi "Gavrilo Princip - dokumenti i sećanja", ali pre svega o borcu za prava srpskog naroda oko čije herojske ideje, prema Kovićevim rečima, danas mogu da se sastanu ljudi različitih mišljenja. Jl. B.

NEKI MU IME JOŠ POMINjU ŠAPATOM

Čedomir Antić smatra da Princip nije zaboravljen i da je samo pitanje ko kako ceni njegovo delo, dok je Gaćinović mišljenja da su Srbi veliki grešnici prema svom velikom junaku.

- Bio je zaboravljen u nekim delovima srpskih zemalja - kaže Gaćinović. - Međutim, 2014. godine, tadašnja Vlada Srbije je, u saradnji sa Republikom Srpskom, podigla spomenik u Beogradu, i time je pokazano poštovanje prema Principu.

Međutim, upozorava naš sagovornik, i danas se u nekim delovima našeg društva Principovo ime pominje šapatom, a to, kaže, nije način na koji se čuva lik i delo graditelja istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Д. Зб.

28.04.2018. 12:25

Велика је глупост да је појединачни атентат повод за рат. Кад би то био повод за рат, Србија је требало да поведе рат против Француске која је дозволила (или није знала да спречи) атентат на српског краља Александра у Марсељу. Аустроугарска се дуго пре атентата припремала с Немачком за рат. Рат би избио сасвим сигурно и с атентатом и без атентата. да Аустроугарска није планирала рат и да се за њега није спремала, не би се спремила да ратује за месец дана. Повод за рат у атентату је - глупост.

Srboljub

28.04.2018. 13:24

@Д. Зб. - Trebalo bi da razlikujete pojmove povod i razlog. Razlozi su jedno, a povod nešto sasvim drugo. Povod je mogao biti i neki drugi događaj, a atentata se lepo namestio.

težak je to teret

28.04.2018. 12:35

umro je sa teretom na duši koji je nosio milione žrtava koji je proizveo njegov teroristziocki akt a tzragedija je još veca da I danas ima onih u srbiji koji velicajuci njega po tim žrtvama gaze

Здрав разум, где?

28.04.2018. 13:40

@težak je to teret - Види се да си се образовао у НДХ или или некој терористичкој исламској заједници!!!

težak je to teret

28.04.2018. 14:02

@težak je to teret - da imatze zdrava razuma pitali bi ste što sam to napisaop puna su groblja mojih predaka koja izginuše zbog teroristickog cina koje je napravio pošto je izginulo puno mojih srpcica doilazimo do zakljucka da je princip bio ili staljinov covek ili albanske lige

Здрав разум, где?

28.04.2018. 19:29

@težak je to teret - Па није било Принципа 41 (ал ће неко рећи био је краљ он је зајебао), па смо тад страдали још више.Ни да није било Принципа, ни да није настала СХС 18, опет би нас исто снашло, јер претензије су постојале, а постоје и данас. Да се нисмо хватали оружја 14 прошли би као 41. и горе можда. Ево где је Принцип 91. осим ако то није онај терориста што је убио СВАТА освајача на свадби!!!!

težak je to teret

28.04.2018. 22:35

@težak je to teret - stradali su moji srpcici I 41g od nekog principa koji je u beogradu po nagovoru staljina ili albanske lige nosio zastavu sa petokrakom I vikao bolje grob nego rob sloivenci I hrvati sa cvecem docekali hitlera sa cvecem ga ispratili I nisu imali kragujevac došli partizani opet sa cvecem sacekali a ispratili iz sa evropa zdaj I plebicitom a moja srbadiuja na goli otok I pune jame pobijenih od strane partizana vise nego od nacista

Здрав разум, где?

29.04.2018. 09:31

@težak je to teret - Па по вашем значи да се треба приклонити сваком злу које дође, без обзира на страну на којој се налази (нажалост приклонили смо се комунизму. другом злу) ал свакако нисмо требали ни фашистима. А они којим је до живота било, нек иду у хрватску и глуме хрвате или муслимане, било је и таквих, а од њих је много срба страдало. хртвати и муслимани (покатоличени и исламизовани срби) су одувек показивали мржњу према србима управо зато што им је живот био дражи и све су радили да би остали у животу!!

PITANJE

28.04.2018. 13:10

Da nisu srpska Crna ruka i Gavrilo uništili katoličku Austrougarsku i pokrenuli najveće zlo u istoriji, možda ne bi ni bilo Srba u Jasenovcu nego samo Jevreji i Romi ko i po svim logorima u Evropi u to vreme a?

MuhamedMehmedbasic

28.04.2018. 14:11

@PITANJE - Pa evo rus nije ubio austrougarskog cara,pa je cela ukrajina puna unijata koje je austrja pokrstila,ne zavaravaj se,jedina njihova greska je u tome sto su zlo prepoznali i protiv njega delovali,a mi sto zlo prepoznajemo a ne smemo da delujemo mozemo samo da cutimo.

Ateista

28.04.2018. 13:13

Bio je samo obmanjeno dete vizantijskih krivoslavnih satanista iz SPC koji nisu hteli ko hrvati da budu u zajednici sa austrougarskom braćom posle 500g turskog ropstva gde se nisu bunili i pokretali ratove!??

Net

28.04.2018. 13:14

Gavrilo Princip,Sarajevski Atentat-Youtube....2. svjetski rat / World War II - animacija-Youtube

Kažu

28.04.2018. 13:17

Hrvatsko tužilaštvo pokreće istragu protiv Šešelja zbog gaženja zastave i otvorene i javne pretnje hrvatima u Hrtkovcima jer srpske vlasti nisu htele da reaguju!

paki

28.04.2018. 13:19

Mihajlo III Sisman, Murat Sultan, Franc Ferndinand. Sva tri cara su poginula od Srpske ruke, na Srpskoj zemlji. Slava herojima.

Marina

28.04.2018. 14:32

@paki - Zato I danas ispastate,nije uvek bila Srpska zemlja. Ubijanjem se nista ne postize

hristina

28.04.2018. 19:57

@paki - Marina(?), koja ne ispasta(!) i koja suze roni za Ferdinandom-okupatorom, koji, opet, dobi metak u srpskom Sarajevu, a ne u Becu ili Budimpesti, zaboravlja da je ono sto je "naceo" Princip - zavrsila slavna Srpska vojska sa saveznicima 4 godine kasnije! Satrla je ZLO - nema ga! Sta je cije i da se ubijanjem nista ne postize, evo ti prilike, Marina(?), da nam objasnis kako Avganistan nije avganistanski, Irak iracki, Sirija sirijska, Vijetnam vijetnamski, ... Tezak posao za falsifikatore istorije!

Horacio

28.04.2018. 13:19

Nije zvaka za seljaka .Pa sta i mi u imamo spomenik(bistu) Brus Liju,pa se ne da IZZVINETE A CO'JEK NIKOG NIJE UBIO A SLAVAN.

Milan

28.04.2018. 13:19

Atentat koji je izvršio je ubrzao prireme za 1. sv. rat koji je visio u vazduhu.Sam čin je pokazao da su narodi Balkana trpeli Austrougarski zulum !

Srboljub

28.04.2018. 13:28

I uSrbiji se mistifikuje Princip, jer se prikazuje kao neki srpski nacionalista, kakvi su danas srbske patrijote. Upravo suprotno, Princip je možda bio nacionalista, ali nikako srpski, već jugoslovenski. Ali revizionisti svih boja danas od reči Jugoslavija beže kao đavo od krsta.

Los Angeles Vasojevici

28.04.2018. 14:24

Sinu sam dao ime Gavrilo!!! Iz Principa!!! Srpska Sparta do godine u Prizrenu!!!

ako su takvi onda ja nisam srbin

28.04.2018. 14:42

@Los Angeles Vasojevici - Ma, svaka cast. Nego, vezbas li malog da se prikrada i puca iz zasede? Nemoj nepripremljenog ga slati da osvaja Prizren.

hristina

28.04.2018. 20:18

@Los Angeles Vasojevici - ako su takvi bla, bla, bla/ Nisi Srbin, ne trudi se! Da jesi bio bi ponosan sto jesi! Ovako, TI i tvoj "mali" - u misju rupu(!), jer ... opet dodjose vremena kad padaju "carstva" i "sile", a Srbi, opet, na prvoj liniji!!!

cilj ne opravdava sredstvo

28.04.2018. 14:32

Nemam nista protiv ako je ovaj nekome heroj, svejedno mi, samo znam da su atentatori uz snajperiste najprljavije i najpodmuklije ubice.

ponovite opet

28.04.2018. 14:32

Mozete da ponovite opet na pr. na KOsovo kad dodje neki americki izaslanik pa probajte jos jednom, mozda srbija ce da ide opet preko albanije da se leci, ili najbolje reci sigurno preko karpata ce da ide kod brata.

Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије!

28.04.2018. 15:00

@ponovite opet - Шта је ујкане, неко ти жешче дрма усташки кавез? Ви дегени нећете "преко карпата", ви ћете тамо где вам је одавно било место, у Блајбург.Немаш бриге.

Ruben

29.04.2018. 23:43

@ponovite opet - Ujkan sanja kako da ostvari projekat njihovog najveceg vodje - cuvenog poglavnika ; ali je ujkan dosta human: planira da se Srbi same odsele ; lepi ujkanski snovi

PG-CG

28.04.2018. 14:56

@cilj ne opravdava sredstvo, dijelom, zapravo i u cjelosti, Vi ste u pravu... Veliko zlo nam nanose ti zlotvori sa civilizovanog Zapada, ali, opet, protiv sam atentata i ubijanja, bez obzira na respekt prema svim patriotama... Pozdrav!

cilj ne opravdava sredstvo

28.04.2018. 15:53

@PG-CG - Bar je neko pravilno razumeo moj komentar. Slazem se i ja sa Vama da su zlotvori na Zapadu i da nam uporno nanose zlo - jedino se ne slazem da su civilizovani. U smislu jludskosti. A patriota moze biti samo neko ko ne unesrecuje druge. Dakle, bez prolivanja krvi. Inace su samo obicne ubice. Pozdrav za Podgoricu!

sas

28.04.2018. 21:13

@PG-CG - Vratite se unazad stotinu godina. Dajte komentar vasih predaka.;) PS: Tada su glave sekli i na kolje ljude nabija u c.g.:)

Vera

28.04.2018. 14:59

Umro je on za pare pa to prevareno i obmanjeno dete kojem su isprali mozak nije ni znalo šta radi alooooo?

Ateista

28.04.2018. 15:02

Umro je za to da Srbi dobiju posle osvetu u Jasenovcu ko i Milošević šta je umro za to da sada Srbi čekaju osvetu za njegov genocid 90ih i od katolika i muslimana....a posle po tradiciji sve neko drug kriv i samo laž Srbina spasava?

boško

29.04.2018. 14:30

@Ateista - Ne možete vi crveni razumeti ko su Srbi i po prirodi stvari morate nas mrzeti, zajedno sa svojom Jasenovačkom braćom.

Чикириз

28.04.2018. 15:59

Многи данас у Принциповом поступку ,на жалост,све мање виде херојски,слободарски чин,жртвовање за идеале! Многи га тумаче из угла и критеријумима прагматичне савремености па је за неке Гаврило Принцип чак и терориста! Али то је проблем тих људи ( и народа) ! На којим вредностима ,идејама и коренима почива њихова егзистенција,јесу ли људи или мишеви ?( Кустуручин термин)

hristina

29.04.2018. 18:59

@ - Misli. Kao sto i ja mislim(!) da si laka za manipulisanje, jer si neobrazovana i nepismena, zombi, kao sto vas okarakterisa @iz glave, ... I jeftina - u svakom smislu!

iz glave

29.04.2018. 08:15

Гаврило слава ти! Када си ти тако безначајан срушио силне царевине, када те се и данас плаше, када данашњи цареви шаљу хорде зомбијада пафлетима, коментарима и увредама тебе пониште, нису ни свесни да те гланцају и величају. Имао си рашта се родити Човече!

Ljubica

29.04.2018. 14:12

@ Vera....bojim se da ste Vi prilikom majcinog porodjaja babici ispali na pod udarivsi glavom....za sve pare!!!!