Snimak ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića (VIDEO)

Novosti online

09. 10. 2017. u 19:45

Снимак убиства краља Александра I Карађорђевића (ВИДЕО)

Foto: Youtube

Na današnji dan 1934. godine u Marseju je ubijen kralj tadašnje Jugoslavije Aleksandar Karađorđević

Na današnji dan 1934. godine u Marseju je ubijen kralj tadašnje Jugoslavije Aleksandar Karađorđević. Hice u kralja ispalio je Vlado Georgijev Kerin, poznat kao Černozemski, član makedonskog VMRO-a (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija) koji je i sam ubijen odmah po atentatu. U atentatu je ubijen i šef francuske diplomatije Luj Bartu.


Pročitajte još: Kralju Aleksandru Karađorđeviću došla glave versajska Evropa

Kralj Aleksandar I Karadordević rođen je 17. decembra 1888. godine na Cetinju, kao četvrto dete kneza Petra Karađordevića, budućeg kralja Srbije i Kraljevine SHS, i Zorke Petrović Njegoš. Školovao se u Ženevi, u Petrogradu, Rusiji i Beogradu.

Određen je za prestolonaslednika Srbije 27. marta 1909, posle odbijanja njegovog starijeg brata Đorđa da preuzme presto.

Pročitajte još: PRE 80 GODINA U MARSELjU Na današnji dan ubijen Aleksandar Karađorđević, pucali u kralja da ubiju i Jugoslaviju

Pred Prvi svetski rat proglašen je za regenta Srbije, a od 1. decembra 1918, posle završetka rata i ujedinjenja, za regenta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U Prvom svetskom ratu, kao regent, Aleksandar je bio i vrhovni komandant srpske vojske.

Posle smrti oca kralja Petra I 1921, proglašen je za "kralja ujedinitelja" Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kralj Aleksandar imao je tri sina - Petra, Tomislava i Andreja.


(b92.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ss

09.10.2017. 20:27

За наук свим српским генерацијама ! Увијек да се зна ко су хрвати и тзв "македонци" !

Шатор

09.10.2017. 23:18

Нажалост тупаџија који је вјеровао французима и енглезима. Увукао нас у државу са нељудима. Ајде што је њега коштало главе његове, него је тиме направио непорављививу штету свом народу, а то би сваком владару требала да буде највећа брига и старање. Али ипак, у западним дјеловима Босне међу српским старијим живљом и даље је обожаван јер је донио какву такву слободу након вијекова ропства. Нажалост, од готовине направио је вересију.

informisan

09.10.2017. 23:58

Karadjordjevici su ubistvom kralja Aleksandra Obrenovica dosli na vlast.Narodu su prodali pricu da su ga ubili zato sto mu zena nije mogla roditi naslednika. Uveli su narod u 1 svetski rat gde smo izgubili 1/3 stanovnistva.Napravili su Jugoslaviju.Za 38godina vladavine vise su zla naneli srpskom narodu nego Turci 500godina.

Sumadinac

13.10.2017. 17:12

Tako su Hrvati pokazali svoje srboljublje. I do danasnjeg dana se nisu Srbi opametili.