Sin vojvode Mišića se žrtvovao zbog Draže

Ivan MILADINOVIĆ

19. 03. 2017. u 21:00

Син војводе Мишића се жртвовао због Драже

Major Aleksandar Mišić

Kako su Nemci streljali četničkog majora Aleksandra Mišića, u decembru 1941. Ispred kuće u Struganiku, u kojoj je bio domaćin generalu, pred Nemcima rekao: "Ja sam Draža"

ČETNIČKI pokret Draže Mihailovića ili Jugoslovenska vojska u otadžbini, kako je zvanično nazivan, bio je i ostao jedan od najkontroverznijih pojava u Drugom svetskom ratu, ne samo srpske, odnosno jugoslovenske, već i evropske istorije. Celokupna sudbina ovih vojnih formacija donekle podseća na sve ono što smo kao nacionalni kolektivitet preživeli, a možda još preživljavamo u ovom sumornom modernom dobu koje nam ni najmanje nije naklonjeno.

Gotovo pola veka, iz ideoloških i sebičnih razloga ratnog pobednika, koji je pisao svoju istoriju, istina o četnicima Draže Mihailovića je bila tabu tema Titove Jugoslavije. Pa i danas, bez obzira na to što su objavljeni tomovi knjiga, obelodanjeni dokumenti koja bacaju sasvim drugu sliku na ovaj period istorije, pa čak snimljena i serija na nacionalnoj televiziji ("Ravna gora", 2013), svako čeprkanje po ovoj "misteriji" kao da povređuje osećanja bezgrešnosti onih koji i dalje misle da je postojanija istina koja se propisuje, a ne koja se istražuje i utvrđuje? A takvih je danas mnogo i u stručnim (istorijskim), i u političkim, kao i u gotovo svim krugovima javnih delatnika.

Radoš Bajić, idejni tvorac pomenute TV serije, u jednom trenutku nam predočava susret pukovnika Draže Mihailovića i majora Aleksandra Mišića, u noći između 10. i 11. maja 1941. u kući vojvode Živojina Mišića u selu Struganik. NJih dvojica se dogovaraju da ne priznaju kapitulaciju Jugoslavije. Draža je rekao: "Aleksandre, ti i ja ćemo podići treći ustanak. Učinićemo sve da narodu olakšamo ovo robovanje i da se mi, stari solunci, ne obrukamo. Borićemo se do kraja."

KAD je Srbiju, zatim, zahvatio pravi požar ustanka, i kad su, zajedno sa partizanima, ili pak sami četnici Draže Mihailovića stali napadati nemačke vojne garnizone, zabrinutost nemačkih okupacionih vlasti je porasla. Nemački štab procenjuje Mihailovićeve odrede kao opasnijeg protivnika od partizana jer su u tim odredima komandni kadar činili oficiri koji su imali šansu da okupe većinu srpskog naroda.

Nekoliko dana posle pada partizanske tvrđave u Užicu, Nemci su krenuli na Ravnu goru u pet kolona. Nisu naišli na značajniji oružani otpor. Pojedina dokumenta kazuju da su neki Nedićevi oficiri prethodno dojavili Mihailoviću da se sprema ofanziva na taj deo Srbije, i Draža naređuje da se sve jedinice koje su obezbeđivale taj prostor povuku i rasprše na razne strane.

Nemačka obaveštajna služba očigledno je raspolagala preciznim podacima da pukovnik Mihailović najčešće boravi u Struganiku. NJihova motorizovana formacija zaustavila se tačno pred rodnom kućom vojvode Mišića. I nisu pogrešili: u kući je bio Draža sa majorem Zaharijem Ostojićem, koji je stigao iz Kaira kao specijalni izaslanik kraljevske vlade. Minuti su odlučivali da li će "prvi gerilac Evrope" biti zarobljen. U poslednjem trenutku uspeli su da umaknu u obližnju šumu.

Šta je prethodilo pukovnikovom izvlačenju iz kuće na sigurno? NJegov domaćin major Aleksandar Mišić izašao je pred Nemce i rekao:

- Ja sam Draža Mihailović!

Vreme koje je neprijatelj utrošio okupljajući se oko Mišića bilo je dovoljno da im četnički lider umakne.

Na kraju, ofanziva na Ravnu goru nije bila baš bezuspešna. U izveštaju nemačke 342. divizije piše se da je u ovoj akciji 475 četnika zarobljeno, a ubijeno 11 vojnika i jedan oficir. Domogli su se dvojice majora, Aleksandra Mišića i Ivana Fregla, načelnika štaba Kolubarskog vojno-četničkog odreda, i još petorice oficira.

MIŠIĆ i Fregl bili su im posebno zanimljivi. Od njih su hteli da saznaju u kom je pravcu pobegao Draža Mihailović, kakve su njegove veze sa Britancima. Pošto od ove dvojice majora nisu ništa saznali, oni su izvedeni pred nemački vojni sud koji ih je osudio na smrt. Presuda je odmah izvršena...

O majoru Aleksandru Mišiću tokom rata, ali u poratnim godinama, biće ispredane raznorazne legende, naročito o njegovoj poslednjoj noći pred streljanje.

Draža Mihailović Foto-arhiv "Borbe"

LJotićevac Boža Ćatić iz Valjeva ispričao je emigrantskom publicisti Borivoju Karapadžiću da je Mišić odbio svaku saradnju sa Nemcima, da im je psovao i oca i majku i da im je rekao da mrzi i sopstvenu majku, zato što je Nemica.

Čuveni novinar "Politike" Bogoslav Boca Marjanović pisao je da su Nemci pred streljanje pitali Mišića i Fregla za poslednju želju. Mišić je zatražio da mu vežu oči i da mu se ne puca u glavu. Fregl je pak rekao: "Poslednja želja mi je da neprijateljima svoga naroda, varvarima Nemcima, sam komandujem paljbom svoga streljanja i da nam se dozvoli da u smrt idemo - rašniranih cipela."

Marjanović je u "Politici" objavio da su Nemci ispunili želju na smrt osuđenih, a zatim se, kaže autor teksta, "zbio događaj dostojan jednog Eshila, prava antička tragedija. Kad je Fregl zaustio da uzvikne `Pali`, Mišić je brže-bolje skinuo cokule i zavitlao ih prema Nemcima."

NAJAUTENTIČNIJE svedočenje, po svemu sudeći, ostavio je poznati istoričar Vasa Kazimirović, koji se, kao zarobljeni partizan, zatekao u valjevskom zatvoru:

"Noć uoči streljanja, Mišić i Fregl proveli su u takozvanom policijskom zatvoru u Valjevu, u posebnim ćelijama u koje su specijalno za njih unesene vojničke postelje i gvozdene peći... Bilo im je doneseno i pravo na jela i pića. Ali dok major Fregl nije ni od čega hteo da išta okusi, major Mišić se obilato služio i jelom i pićem. Negde oko ponoći, zahvaćen pićem, počeo je da peva nemačke pesme... Nemački podoficir, koji je bio određen da sedi uz njega, pevušio je s njim zajedno, a kad je izbila ponoć - ustao je da se oprosti, budući da mu je dolazila smena. Zauzeo je stav 'mirno' taj nemački podoficir, 'capnuo' petom o petu, pozdravio Mišića po vojnički i izdeklamovao: 'Gospodine majore, želim vam junačku smrt!'... Do u samo svanuće, Mišić je ostao budan i stalno ponavljao da gubi glavu samo zato što nije hteo da služi Nemcima i da ratuje protiv srpske braće u partizanskim jedinicama. Ujutru, tek što se razdanilo, Mišić i Fregl izvedeni su iz svojih ćelija na dvorište i tu fotografisani. Nekoliko puta sami, a nekoliko puta sa nemačkim oficirima koji su došli po njih. Prilikom fotografisanja nemačkih oficira sa Mišićem i Freglom, upravnik zatvora, folksdojčer Bauman (kamenorezac u Beogradu do rata 1941) hteo je i sam da se slika, pa je stao upravo uz Mišića. Ali ovaj ga je odgurnuo rukom, rekavši na nemačkom jeziku: 'Ti nisi dostojan da se slikaš sa jednim srpskim oficirom!'


HEROJ BALKANSKIH RATOVA

ALEKSANDAR Mišić, heroj balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, rođen u Beogradu 1891. godine, kao peto od šestoro dece Živojina i Lujze Mišić (devojačko Krikner). Majka mu je bila Nemica, starinom iz Francuske (deda je bio Francuz). Čim je napunio 18 godina, Aleksandar napušta porodični dom bez znanja roditelja i odlazi u Rusiju. Predstavio se kod strica cara Nikolaja Nikolajevića, čija je žena bila crnogorska princeza, i izrazio želju da stupi u Vojnu akademiju. Dobija preporuke i stupa u akademiju u Vilnu. Međutim, 1912. se razboleo i posle preporuke lekara da mu tokom daljeg lečenja treba toplija klima odlučuje da se vrati u Srbiju koja se tada spremala za rat protiv Osmanskog carstva.

Aleksandar je bez očevog odobrenja stupio kao oficir u srpsku vojsku. Učestvovao je u mnogobrojnim bitkama, balkanskim ratovima, kao i u Prvom svetskom ratu. Od 1928. do 1930. bio je vršilac dužnosti upravnika Vranjske banje. Za vreme Drugog svetskog rata bio je komandant Ribničkog četničkog odreda u četničkim odredima Jugoslovenske vojske, obaveštajac i jedan od glavnih ustaničkih vođa uz pukovnika Dragoljuba Mihailovića tokom ustanka 1941.


I BRAĆA BILI VOJNICI

ALEKSANDROV stariji brat Radovan takođe je imao briljantnu vojnu karijeru i kao pukovnik najviši čin posle oca u celoj porodici. Posle okupacije zemlje i zarobljavanja Nemci ga šalju u koncentracioni logor u Nirnbergu. Promenio je sedam logora. Nažalost, umro je tri dana pre polaska transporta za Beograd, 26. jula 1945. Sahranjen je u Nirnbergu, a porodica je ostatke prenela u Beograd tek 1968. godine i sahranila ih u porodičnoj grobnici.

Vojvoda i njegovi sinovi Radovan i Aleksandar Foto-arhiv "Borbe"

Mlađi, Vojislav posle školovanja na vojnoj akademiji u Rusiji odlazi u London gde završava studije hortikulture i vraća se u Srbiju. Po izbijanju rata 1941. opredelio se za partizane. Bio je zatočen u i zloglasnom logoru Banjica, odakle ga je oslobodila majka svojim autoritetom. Ipak, ponovo se priključuje partizanima i učestvuje na Sremskom frontu. Po završetku rata bio je poverenik za poljoprivredu i zajedno sa Srđanom Mrkušićem, legendarnim golmanom Crvene zvezde, radio na uređenju parkovskih površina u Beogradu. Sve do 1948. godine i rezolucije Informbiroa. Završava na Golom otoku...

Majka Lujza umrla je 7. decembra 1956. Voja ju je znatno nadživeo, upokojio se 29. jula 1974. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (72)

Igor

19.03.2017. 21:25

" U izveštaju nemačke 342. divizije piše se da je u ovoj akciji 475 četnika zarobljeno, a ubijeno 11 vojnika i jedan oficir." Ovo nije istina. Nas su komunisti ucili da su se samo oni borili protiv Nemaca a da su cetnici bili zajedno sa hitlerovcima.

Na početku

20.03.2017. 07:11

@Igor - a šta je bilo na kraju? I zašto ih je Kralj pozvao da se pridruže partizanima... e...

Kraj poznat

20.03.2017. 18:11

@Igor - Nije kralj "pozvao" četnike da se pridruže partizanima, nego im je to naredio, uz jasnu opomenu šta će i kako biti obeleženi oni koji odbiju to narađenje. Draža je odbio i postao odmetnik, deo četnika se priključio partizanima i dobio status borca NOR-a i sve privilegioje kao i partizani, a deo četnika odmetnika je završio,u društvu svojnih saboraca ustaša i fašista,u Blajburškom polju.

Добро памтим све

19.03.2017. 21:26

Потомак сам партизана, и поносим се тиме. Ничим ме не вређа изношење истине о поштеним четницима. Солунци не могу бити издајници свога народа.

Деки

20.03.2017. 10:26

@Добро памтим све - Огромна је разлика између партизана и комуниста, између поштених људи којима је борба за слободу била далеко испред било какве идеологије и оних хохштаплера, нерадника и јуришника на туђу имовину тј. комуњара. Нико не сме да гази по жртвама људи који су гинули у борбама са окупатором, али зато нам требају текстови попут овог, да нашем дубоко подељеном народу, најзад отвори очи. Доста је било подметачина, обмана и лажи у вези најболнијег дела србске историје, крајње је време за једину истину!

Bežanje od istine

20.03.2017. 17:31

@Добро памтим све - Daj, brate Deki, što si toliko zapenušao!? Samo ti se pričinjava, a i odgovaralo bi ti, da je razlika između partizana i komunista "ogromna".Komunisti su se borili protiv okupatora i domaćih i stranih kapitalista-robovlasnika. To je bio osnovni motiv naroda, "partizana", da se odazovu pozivu komunista i priključe borbi za oslobođenje i od okupatora i od domaćih porobljivača. Uspeh je ostvaren, tvoji poraženi, uspostavljena socijalna država, zakonima oduzeta prevelika imovina i podeljena NARODU!

naranca

20.03.2017. 17:56

@Добро памтим све - Da otimali su od zadriglih radnika sa polucilindrima I fijakerima.Od vrednih kulaka koji su bili tako dobri da na svojih 1000 km2 imanja zaposle okolne bezemljase I da ih placaju dzakom brasna na mesec dana.Ili od kreativnih I neumornih vlasnika Borskog rudnika koji su iz svog dzepa placali sahranu svakom rudaru koji je umro od Tuberkuloze.Ili od onih poboznih vlasnika celih ulica I kvarata koji su redovno castili novopridosle prostitutke,koje to rade jer ''vole sex''.More. Tito je bio cvece!

Zakonito bez otimačine

21.03.2017. 14:53

@Добро памтим све - Nije bilo nikakvog "otimanja"! Ratom irevolucijom uspostavljena je nova država sa novim socijalističkim republikanskim uređšewnjem. Ta država je donela ZAKONE kojima je razvlašćena buržoazija. Ti zakoni, između ostalih, bili su Sekvestar, Nacionalizacija i Agrarna reforma. Njima je oduzueta imovina folksdojčerima pripadnicima fašističkih formacija, vlasnicima velikih fabrika i industriojskih i stambenih objekata i veleposednicima zemlje. Sva ta, zakonima oduzeta imovina, data je NARODU!

Миодраг

19.03.2017. 21:32

Слава Мишићима,највећа грешка Драже и Срба је била,устанак у Србији,уместо да са довровољцима иде Би Х и да брани Србе од усташа,и не препусти их комунистима !Дражина јединица се распала код Добоја и он је видео и знао да су усташе(хрвати и муслимани) кренуле да униште Србе!

Masha

19.03.2017. 22:15

@Nemanja - To su bili oficiri i hrabri srpski heroji ali na zalost zavede nas Josip-bravar, bivsi austrougarski vojnik. Nadam se da srbi nikada vise nece praviti tako fatalne greske i da smo nesto naucili iz istorije.

Nemanja

19.03.2017. 22:34

@Nemanja - Nista nas nije unistilo kao komunizam.Svi su stvorili drzave i izmisljenje nacije na racun srpske krvi.Sto je najtuznije,dan danas ima dosta "Srba" koji velicaju Broza..Daj Boze da nekad dodjemo sebi.

naranca

20.03.2017. 17:19

@Nemanja - Hrabri srpski heroj Draza je pobegao a ostavio kolegu da ga streljaju!!!A bravar je bezao samo kad je morao I to uz dobru oprostajnu borbu

Марко

19.03.2017. 21:32

То су били јунаци и поштени људи.Реч је била закон а српство изнад свега.Данас само власт и новац по сваку цену.

Jednostavno ne ide

20.03.2017. 18:03

@Dule Grom - Kao štoi si pročitao izvornu istinu o stradanju Ace Mišića, on i DSraža se ne mogu strpati u isti koš!

српски карактер

19.03.2017. 22:12

Нека је вечна слава истинским јунацима! Истина полако пробија кроз океан безочних комунистичких лажи и фалсификата.

Јован Топаловић Мионица

19.03.2017. 22:32

Познавао сам Воју Мишића лично.Испричао ми је другачију причу од ове коју пишу Новости. Наиме, Воја је отишао у партизане зато што је, по његовим речима, Дража је предао Ацу немцима да га стрељају јер се ,, спанђао" са Ацином прелепом женом. Воја је био присутан у моменту хапшења, кад је Дража, наводно умакао немцима. Оставио је на цедилу Ацу. Од тог момента сви Мишићи окренули су се партизанима. Воја је замерао Аци што је на зверски начин ликвидирао учитеља Драгољуба Илића, брата Драге Јонаш.

Bežanje od istine

20.03.2017. 18:00

@Јован Топаловић Мионица - Uzalud ti, Jovane, izvorna istina, jer šubarašima se to ne uklapa u stvaranje nove istorije za Srbiju. Srbija je tokom celog rata bila kvinsliška država, koju su zajedno sa Hrvatskom, Tito i komunisti prošvercovali medu antifašisticku koaliciju. Da bi oprali tu nepoželjnu istorijsku istinu, krenuli su da "kupaju, briju, presvlace, šminkaju i preimanuju" cetnike, kako bi napravili od njih antifašiste. Normalnlno je da ta ideja ima mnogo simpatizera u Srbiji jer nije lako nositi izdajnicki žig!

naranca

20.03.2017. 19:32

@Јован Топаловић Мионица - @bezanjeodstine A ti si ocigledno Croata(ili njihov cvijet) koji pokusava da prosvercuje svoju laz. Sram te bilo!!!!!!!!!!!!!!!!!To je bila Kraljevska vojska u otadzbini!!!Radili su sta su radili I prosli kako su prosli I kao Srbi I ostali zasluzuju nase postovanje.Kao I pali Nemci I uostalom svi koji su stradali u tim imperijalisticko-fastickim ratovima.Svi su oni bili ljudi,zrtve svojih politicara manijaka!

naranca

20.03.2017. 20:17

@Јован Топаловић Мионица - @bezanjeodistine Alo bre ovo su Srpske novine I clanak o Srbima.Sta se utrpavas gde ti nije mesto.Sah mat.

Pobrkane figure

21.03.2017. 13:18

@Јован Топаловић Мионица - Alo bre! U zapenušanosti nešto si pobrkala u terminologiji! Novosti, bez obzira što imaju prenaglašenu nacionalnu notu, nisu "srpske novine", nego jedne od novina u Srbiji! Sigurno znaš ali te neki "crv" navodi da prenebegavaš istinu da u državi Srbiji živi preko 30% nesrpskog stanovništva! Predpostavljam da je to razlog razumnih ljudi da izbegavaju nazive novina kao "Srpske", jer u pitanju je lova, a ona, kao što je opošte poznato, ne priznaje ni naciju ni religiju, samo profit! Cao pešak!

Vojo

19.03.2017. 23:13

Od vojvode Mišića, a i divne mu žene , može samo poštenje i čovečnost da nastane. I zato sam ponosan što sam Srbin.

јова змај

19.03.2017. 23:21

Човек на слици је официр генерала Михајловића, Иван Фрегл, Словенац, стрељан заједно са Александром Мишићем. Умрли су као Људи. На нама је да разумемо њихову жртву, и да се надамо да ћемо их бити достојни у временима која долазе. Као Срби и као људи.

Djole

19.03.2017. 23:22

Kraljeva vojska u otadzbini a ne cetnici, molicu koristite pravo ime za te junake. A za ovoga sto pamti sve informacija da su komunisti posle rata ubili na zvjerski nacin skoro isti broj srba koje su i nacisti i fasisti ubili tokom rata. Ponosis se precima cije su ruke ogrezle u srpskoj krvi.

naranca

20.03.2017. 14:50

@Djole - @djole odkud znaju Cetnici koliko su Nemci pobili kad su se krili u sumama?????

Press

20.03.2017. 00:47

Ogroman otpor je pruzen tokom te prve ofanzive. Tako se branila slobodna teritorija ! Samo potvrda "snaznog" otpora okupatoru !

Opaki

20.03.2017. 00:49

Godinama su, zaslepljeni komunistickim udzbenicima, Srbi mislili da je Sveti Sava dobio ime po Savi Kovacevicu

naranca

20.03.2017. 14:38

@Opaki - @opaki Pretpostavljam da su u ime Save Kovacevica ubijali one vezane slinavce iz Sre.

naranca

20.03.2017. 19:15

@Opaki - @ruben Nije nego po geometru Nikoli Kalabicu.Koji je usao u legendu recenicom ''Kalabic sam ja bre,Kalabic.''

Srboljub

05.05.2018. 00:59

@Opaki - Opako duhovit komentar. Sada će Srbi, za promenu, da misle kako je Sveti Nikola dobio ime po čuvenom antifašisti Nikoli Kalabiću.

Zemun grad SPO

20.03.2017. 00:51

Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju.Sin vojvode Misica, major Aleksandar, spasao je zivot komandantu prve antifasisticke gerile u porobljenoj Evropi. Isto vazi za slovenca majora Fregla.Kada su pomenuti u maju 1941. podigli ustanak protiv nemacke okupacije, Staljinovi i Titovi komunisti su bili saveznici treceg rajha. Tek nakon Hitlerovog napada na SSSR, Titovi komunisti ustaju protiv Nemaca...

naranca

20.03.2017. 14:48

@Zemun grad SPO - A kad komunisti ustaju Cetnici pocinju da sedaju.Ko ce na silu koja napada SSSR???????

Poturanje laži

20.03.2017. 17:57

@Zemun grad SPO - Titovi kmomunisti nisu bili "saveznici Trećeg rajha", nego borci protiv svih koji ugnjetavaju sopstveni narod, a što je bilo najizraženije u Jugoslavioji i Srbiji pod Karađorđevićima. Narod je dao podršku komunistima pa je kralj zaveo diktaturu i prebukirao zatvore sa komunistima.Zbog teške eksploatacije i diktature komunisti su bili protiv taklve drtžave, alio kada je došlo do okupacije komunisti su se stavili u odbranu države i naroda. Antikomunisti svim silama hoće da sakriju tu istinu.

Милан

20.03.2017. 01:08

Смрт комунизму, слобода српском народу и православљу!

MILAN

20.03.2017. 03:10

Svaka cast pisite sto vise ne dozvolite da boljsevicka banda baca ljagu na krajevsku vojsku.

Falsifikovanje

21.03.2017. 08:02

@MILAN - Na "kraljevsku vojsku" niko razuman nerće bacati ljagu, jer su tu vojsku, nakon zvanične kapitulacije, Nemci smestili u logore a do tamo ih je transportovao Nedić sa nima i to u "marvenim" vagonima. U Srbiji nije postojala nikakva "kraljevska vojska" nego u početku pokret otpora a već kreajem 1941.godine, četničkii pokret, saradnik okupatora.

Тузор

20.03.2017. 05:05

Да, на слици је Фрегл. До замене је дошло и пре две године, када су на "спојеној" слици погрешно потписани Мишић и Фрегл:/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:549521-Smrt-majora-Ivana-Fregla

merops

20.03.2017. 06:43

Lepo srocena prica u znaku prekrajanja istorije.Za neku godinu ce deca u srpskim knjigama uciti da su na tlu Slrbije postojali samo cetnici i da su oni na kraju oslobodili celu zemlju sami bez icije pomoci isterali svabe.i sve tako blablabla.

Bgd

20.03.2017. 10:08

Nema nikakvih kontroverzi oko Jugoslovenske vojske u otadžbini i generala Mihajlovića. Sve je kristalno jasno, kontroverzno je ono što su nas učili u godinama posle drugog svetskog rata. Ko i dalje veruje komunističkim udžbenicima istorije, preporučujem da prouče američke, britanske i nemačke izvore o tome šta je radio general Mihajlović i njegova vojska. Jedna od knjiga je i Streljanje istorije, autor: Robert Mekdauel, američki obaveštajni oficir.

Izmišljanje kontroverzi

20.03.2017. 17:46

@Bgd - Sve te "knjige" i "američki, britanski i nemački izvori" su, poštovanjem faktičkog stanja na bojištu, britanska vlada i srpski kralj-pobegulja,anurilali i gurnuli na đubrište istorije. Četnici, koji nisu pristupili partizanskim jedinicama, završili su u istom stroju sa ustrašama i fašistima, u Blajburškom polju, a Draža kao odmetnik od kralja i naroda.To je jedina i prava istina, sve ostalo se može podvesti pod onu narodnu: što je babi milo to joj se i snilo! Kontroverze izmišljate danas.

Деки

20.03.2017. 10:34

Сјајан чланак, хвала Новостима! Ово је једина и права историја, ово није ничија идеологија, нити субјективно виђење одређених личности и догађаја из времена немачке окупације током другог светског рата и тешког иживљавања над србским народом. Не сме се стати на помирењу, али не било каквих идеологија, већ самог србског народа, који је до појаве погубне комунистичке идеологије имао браћу и сестре око себе, а не другаре. Хоћемо истину, која је једна и једина, недељива и права, па каква год била...

naranca

20.03.2017. 14:44

@Деки - ''Gospodine Majore zelim vam junacku smrt''-------pa to I taj zarobljeni ''partizan'' govori tecno Nemacki,Vasa Kazimirovic istoricar iz Valjeva koji se ''zatekao'' u zatvoru.Mogu vam reci, partisan koji se zateko,nije preteko!!!!!!!!!!!!!

Утеривач

20.03.2017. 20:07

@Деки - Деки: Истина је и да је "србски" по хрватско коренско правопису а СРПСКИ по српском! Али "Деки" није био на часу када се то учило а тако би желео"истину" ! Полуписменост је гора од неписмености!

naranca

20.03.2017. 14:36

. ''U izveštaju nemačke 342. divizije piše se da je u ovoj akciji 475 četnika zarobljeno, a ubijeno 11 vojnika i jedan oficir''-------Ha ha herojska borba nema sta.Uvaceno 500 a ubijeno 10.Ofanziva???Kad Tito bezi onda je to kukavicki ostavio svoje borce itd a kad Draza bezi herojski potez velikog stratega

Ruben

21.03.2017. 10:55

@naranca - Kod Staljingrada???? uobicajene nebuloze komunistickog penzionera kojima bi da poistoveti nevidjeni herojizam sovjetske armije sa njegovim istodogmatskim uzurpatorima ; da imate minimum postenja nebi se kitili tudjim perjem i pripisivali sebi zasluge sovjetskih - ruskih - heroja jedinih istinskih oslobodilaca Srbije

naranca

21.03.2017. 11:49

@naranca - @ruben Niti se kitim tudjim redenicima,niti prisvajam ista.Sovjeti su jedini oslobodioci!Uh zamalo da zaboravim I Cetnici zajedno sa njima

naranca

20.03.2017. 17:13

Gosn Major racunao da ce se izvuci zbog majke!U Smed Palanci Nemci su 1941 uhvatili Narodnog Heroja Ivana Mukera.Cisti.Nemac,komunista ,partisan.Bio je ranjen u nogu u akciji oko Palanke pa se sakrio u komsiluku moje babe.Nemci opkolil kucu a on pucao sebi u glavu.Nemci su ga bacilli sa tavana(gde se krio),sutirali telo,pljuvali I boli bajonetima.Vezali ga za konjska kola I ''suljali'' do opstine ,500m gde su ga obesili za banderu na kojoj je visio 2 nedelje...Iiii kad cemo u Europu???

naranca

20.03.2017. 17:44

''Ljotićevac Boža Ćatić iz Valjeva ispričao je emigrantskom publicisti Borivoju Karapadžiću da je Mišić odbio svaku saradnju sa Nemcima, da im je psovao i oca i majku i da im je rekao da mrzi i sopstvenu majku, zato što je Nemica.''-----------Ma nije ovaj dzabe bio Ljoticevac.Kakav stil I naracija!Odmah se vidi da govori istinu.Jel to jedan od srpskih domacina koje su komunisti ubijali?

Nostradamus

20.03.2017. 18:31

Opet ovi nacionalisti o svojim cetnickim "junacima" i "velikm borbama protiv Nemaca", ha, ha, ha. Brozu svi zameraju da nije oslobodio Jasenovac, a mene interesuje zasto to Draza nije uradio, jer Draza je Srbin?. Srbija nema buducnosti sve dok ovakva plejada "nacionalno osvescenih" svaki dan izmislja nove bajke o "junackim delima", nasih dragih "antifasistickih subarasa". Zelim da vidim barem jednu sliku na kojoj je vidljivo kako Nemci streljaju ili vesaju cetnike i pocecu da verujem u bajke.

Ruben

21.03.2017. 10:50

@Nostradamus - Ti u bajke vec verujes - one vase Bulajeviceve i ostale socrealisticke besramne vulgarnosti u kojima vasi nasminkani junaci ubijaju na hiljade ratnika Wehrmachta, inace nebi pokazivao toliku dogmatsku ostrascenost. Nazalost istorijski dokazi (nemacke arhive o gubitcima wehramchta na teritoriji bivse Yu 1941-1945) su u totalnoj kontradikciji sa tvojom verzijom komunistickog vernika. Tekst rasvetljava neke detalje o prvoj antifasistickoj gerili u Evropi i nije mu cilj da kopira vase tele podvale

naranca

21.03.2017. 12:01

@Nostradamus - @ruben''Tekst rasvetljava neke detalje o prvoj antifasistickoj gerili ''------ako je sve ovako onda bolje da ostane nerasvetljeno.Manje bruke.

naranca

21.03.2017. 12:16

@Nostradamus - @Nostradamus ''Subarasi''------ gde kupite te vulgarne I proste izraze.Iz ''Vjesnika u Srijedu'' ili ''Globusa''?

Podaci nasušna potreba

21.03.2017. 13:26

@Nostradamus - Želeo bih svim srcem da ti verujem, ali pošto ne razlikuješ umetnost od faktografije to mi je veoma teško. Zato te molim da nas upoznaš sa podacima iz "nemačke arhive o gubicima wermahta na teritoriji buvše Yu 1941-1945". Posebno bih te zamolio da navedeš i njihov podatak o tzome koliko od tih njihovih gubvitaka su rezultat četničke borbe pšrotiv njihov ih snaga! Sa tako precizniom i pouzdanim podacima konačno bi dezavuisali komunjare. Bez toga, pravo da ti kažem, nemamo šanse da operemo ljagu.

Blagonaklonost

21.03.2017. 13:35

@Nostradamus - Ne, nema potreba posezati za "Vjesnikom" i "Globusom" pored obilja autentičnih istorijskih fotografija! Možda je izraz "vulgaran" ali verno odražava jedan od četničkih simbola.Kada bi kopirali navedene "Croato" novine onda bi uz šubare dodali kame i lobanju sa ukrštenim koskama, ali naš narod je blagonakloniji prema svojim četnicima pa ih obeležava samo sa šubarama.

Ruben

21.03.2017. 16:46

@Nostradamus - Sta recina uobicajenu logoreju komnistickog penzionera?? Nepotrebno a cak i kontraproduktivno je heklati na stotine komentara da bi umislio da pricas istinu; moji izvori: Istoricari zapadnoevropskog i americkog drustva - i uopste slobodnog sveta (A. Beevor, Jc Buisson itd.) Memoari iskrenih svedoka te epohe: De Gaule, Churchill, Z. Vuckovic itd. citiram to cisto zbog ostalih citaoca VN posto dogmatike kao ti to ne interesuje ; a i ne zasluzujete ih ; vama je dovoljna komunisticka dogma

Srboljub

05.05.2018. 00:55

@Nostradamus - Tekst rasvetljava detalje sa početka rata kada su četnici počeli borbu protiv Nemaca, ali to nikada nije bilo sporno. Sporno je što četnici nisu završili rat kao borci protiv nacista, već kao njihovi saveznici.

Блок33

21.03.2017. 13:48

Мени само није јасно,како неко може да буде сарадник окупатора ако проведе 4 године по шумама гладан и промрзао,зар не би било логично да су четници онда као колаборатори требали бити смештени по варошима,градовима и селима као неке друге колаборационистичке групације по Србији и одатле на захтев немаца ишли у операције???Зашто би онда Дража и уопште четници били проглашени за не пријатеље Рајха и били на потерницама до краја рата???

Srboljub

05.05.2018. 00:50

@Блок33 - Nisu četnici bili proglašeni za ne prijatelje Rajha do kraja rata, kao što ti nepismeno napisa. Nemci im nisu verovali jer je veliki broj tih jedinica bila obična razbojnička banda. Čast izuzecima. O tome postoje sačuvani izveštaji nemačkih komandanata. Zato su više voleli i da bleje u šumi i po selima. U gradu je moralo da se radi, a na otvorenom otmeš od srpskog seljaka i kuliraš.

Блок33

21.03.2017. 14:01

Зашто су у Дражином штабу до краја рата приисутни официри савезничких армија,а са њима и совјетски официри,зар би црвени Руси били код фашисте у штабу и са њим делили информације???Зашто би четници спасавали савезничке пилоте ако су им непријатељи и то од 41. до 44. године???Зашто Де Гол није хтео да прими Тита док је био председник,а Дражу је одликовао највећим признањем???Само немој те да спомињете састанке Дражине са немцима да би доказали да је издајник кад их је и Тито имао.

Утеривач

26.03.2017. 13:23

@Блок33 - Зато што су и једни и други тражили помоћ од савезника а бесомучно се тукли међусобно! Проблем јеједино био у томе што су Д. Миахиловићу Немци и фашисти били "мање зло" од комуниста и партизанског покрета! Тешко би било очекивати да после ослобођења не буде освете ....

Srboljub

05.05.2018. 00:53

@Блок33 - Nisu četnici spasavali savezničke, već isključivo američke pilote. Draža je tripovao da su im Ameri iskreni saveznici - njihova imperijalistička braća. Nije tačno ni da su bili crveni Rusi kod Draže u štabu. On je krajem rata slao delegacije kad je Crvena armija ušla u Jugoslaviju kako bi isfolirao da su četnici antifašisti, ali su ih baćuške iskulirali totalno.

Dario

12.08.2017. 09:44

Cetnici bili su Regularna Armija Vojska kako god zelite nazvati Tito i Partizani nisu bila Regularna Vojska Jugoslavije !!!!! Cetnici su Bili u Osmanskom Ratu , 1 Svestkom Ratu i Drugom Svestkom Ratu a Tito i Partizani bili samo u 2 Svetskom Ratu Pa sada sami Odlucite ko je Prijatelj a ko je Neprijatelj Bio Drzave !!!! i sve uz to treba napomenuti da su svi Sinovi Velikih Generala Sturma i Generala Misica bili u Genarala Drazinoj Ceti Pa Cak Generala Petra Bojovica su Partizani Mucili zlo Tito