I mladi rado pevaju izvike

D. Gagričić

26. 07. 2015. u 11:13

Staro pevanje u Starom Vlahu ima dugu tradiciju, ali i lepu budućnost potvrđeno je na održanom saboru u Novoj Varoši. Na ovoj manifestaciji učestvovala 23 pevačka para iz sedam opština

И млади радо певају извике

Čuvaju glas predaka

"SVIĆE zora ozgo sa Javora, sviće zora sve do Zlatibora", "Oj devojko, bela Rado, ispleti mi džemper kradom", "Vetar duva, s gorom razgovara", "Zeleni se zelen bor", "Cmilje brala Cmiljana devojka", "Što livada nema lada", "O moj Mile, dangubo moja", "Rodi majko još jednu ko mene", "Golub guče, golubica plače"...

Ove pesme dueta (parova) "na glas", "izvika" ili "nazateg" i "na predvajanje", jedan od najstarijih vidova narodnog oglašavanja - ponovo oživljavaju. Stihovi su različitih motiva - od ljubavnih jada i poruka do zavičajnih čežnji, čobanskih javki i rabadžijskog dozivanja. Narodni pevači ih otržu od zaborava na veseljima i svetkovinama, a stara, zavičajna pesma jezdi od Javora do Drine, sve češće i na saborima narodnog stvaralaštva.

Da čuvari narodne tradicije imaju podmladak, potvrdio je krajem nedelje održani Peti veliki sabor tradicionalnog pevanja izvika u Novoj Varoši, sa 23 pevačka para iz sedam opština zapadne Srbije. Aplauze su pobrali dečaci i devojčice sa padina Murtenice i iz Pribojske Banje, koji su tek zakoračili u školske klupe ili su na pragu male mature. Čestitke su upućene i grupi entuzijasta što ih podučava, prenosi iskustvo, ohrabruje ih da zapevaju u svakoj prilici i čuvaju repertoar i izvornost blaga Starog Vlaha.

- Raduje me negovanje oblika vekovnog izražavanja, što ga je iznedrio narod ovih prostora. Sabor je sve uspešniji: po broju učesnika, sve većoj konkurenciji i mukama žirija, ali i po nastupu mladih pevača. Ovo je jedan od najprofesionalnije organizovanih festivala u Srbiji - istakla je predsednica žirija u Novoj Varoši dr Sanja Radinović, etno-muzikolog, docent na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Ovdašnje Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja izvika, u saradnji sa etno-muzikolozima i uz podršku Ministarstvo kulture, započelo je istraživanja, sakupljaju se stihovi i podstiču mladi da neguju tradicionalne vrednosti i korene predaka.

POBEDNICI SABORA

NAJUSPEŠNIJI u muškoj konkrenciji na Petom saboru pevanja izvika bili su Radovan Janković i Milan Milošević iz Nove Varoši, a među ženama duet Zdravka Savić i Vera Matijević iz Požege. Sestra i brat Sara i Strahinja Cvijetić iz Pribojske Banje pobedili su u dečjoj konkurenciji, dok su nagradu u mešovitim parovima osvojili Tomka Paunović iz Negbine i Miroljub Šaković iz Burađe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije