Sestre iz Bezdana otvaraju muzej parfema

Z. Radović

08. 01. 2014. u 09:12

Biljana i Jelena Pudar, planiraju da uskoro otvore prvi muzej parfema u našoj zemlji. Na policama 2.000 flašica. Više parfema od njih dve ima jedino muzej u Barseloni

OSIM po proizvodnji damasta, Bezdan bi uskoro mogao da postane poznat i po prvom Muzeju parfema u Srbiji. Dve sestre, Biljana i Jelena Pudar, iza vrata nekadašnje gostinske sobe kriju pravo malo carstvo mirisa. Na policama napravljenim od poda do plafona, na sva četiri zida, poređale su više od 1.970 bočica. Neke od njih su potrošene, a mnoge su još pune mirisne tečnosti.

Dosta flašica kupuju preko interneta, a paketi sa mirisima stizali su i iz inostranstva, kao kolekcija „Avon Vintage“, koja je doputovala iz Norveške. Svojim hobijem „zarazile“ su i prijatelje, pa im i oni sakupljaju bočice. Stare flašice crvene, zelene, žute, bele boje, male, velike, u obliku lopte, polumeseca, devojke... kupovale su i na „Najlon pijaci“, poznatom novosadskom buvljaku.

Jelena nam kaže da ova ljubav traje godinama, a počela je kada je italijanski časopis „Gioia“ počeo da poklanja minijature parfema uz novine.

- Tada smo sa nestrpljenjem iščekivale novi broj i sakupljale svaki primerak - priča nam Jelena. - Ranije se nije pojavljivalo tako mnogo parfema, a sada je i u ovoj oblasti došlo do hiperprodukcije. Koliko znamo, više bočica od nas ima samo Muzej parfema u Barseloni, koji poseduje 4.000 bočica. Nije isključeno da ćemo ih prestići, jer smo za godinu dana uspele da nabavimo oko 400 komada.

PARFEM ZA KUMA SESTRE Pudar već su pronašle mesto gde će preseliti svoje parfeme, ali još nisu uspele da smisle ime za muzej. Traže kuma, a svi koji imaju ideju predlog mogu poslati na mejl muzejparfemaŽgmail.com. - Pobednik na konkursu, koji smisli najprikladniji naziv, dobiće parfem u vrednosti do 50 evra, ali pod uslovom da vrati bočicu - kažu uglas Jelena i Biljana.

One nisu samo sakupljači već, uverile su nas, vrsni poznavaoci parfema. O skoro svakom primerku znaju poneku priču, anegdotu. Bez obzira da li su prvi put koristili tradicionalnu formulu iz još davne 1680. godine, poput „Prastare Poljske kolonjske vode“, ili u humanitarne svrhe, poput Armanijevog „Red“ mirisa od čije se prodaje izdvajala određena suma za obolele od side ili „Hugo Boss“ za drveće u amazonskim šumama.

Ovaj hobi funkcioniše i po sistemu biblioteke, samo što se ne iznajmljuju knjige, već parfemi.

- Dajemo ih drugaricama da ih koriste, ali samo pod uslovom da nam posle upotrebe vrate bočicu - priča Biljana, koja je svoje znanje diplomiranog ekonomiste iskoristila za sortiranje i organizovanje ove bogate kolekcije. Izračunala je ona i koliko je ovaj hobi do sada koštao, ali o tome ne želi da priča. A novca joj nije žao. Naročito sada, kad zna da će u ovoj vrednoj kolekciji uskoro moći da uživaju i drugi.

Bezdan se nalazi na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske, a turista i radoznalih posetilaca ne manjka. Naročito će u ovom mirisnom carstvu uživati pripadnice lepšeg pola.

Prilikom posete muzeju moći će da vide i neke retke parfeme, ali i da dobiju savet stručnjaka, koju mirisnu notu da izaberu, naspram svog karaktera, prilike za koju se parfemišu i novčanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

alex miles

10.01.2014. 04:22

Nemam pojma odkuda im ideja i na koji nacin zamisljaju da napreve neke pare, pogotovu u Bezdanu, kojeg jako dobro znam, ali ipak neka im je sa srecom.

slobodankg

06.02.2014. 19:53

hobi je hobi sve se nekad isplati ne mora u materijalnom smislusamo nastavite ,ja sam kolekcionar stripova ,neki su sa njima podlagali sporet dok sam ih ja godinama skupljao jedan po jedan ,a sad srecem mnoge koji zale sto su ih bacali i razmisljaju koliko to vredi - i opet ne razumeju njima je novac bitan a ne strast ljubav ...