Dok su Engleskinje sanjale: Sedam vojvođanskih dama stvarale istoriju Srbije

Đorđe Vukmirović

30. 11. 2013. u 21:30

Na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 1918, kada je proglašeno ujedinjenje sa Srbijom, po prvi put u Evropi pravo glasa su imale i žene

KADA su, tokom novembra 1918. u 200 izbornih jedinica na teritoriji Bačke, Banata i Baranje, birani poslanici za predstojeću Veliku narodnu skupštinu na kojoj će se te oblasti, neopozivo, prisajediniti Kraljevini Srbiji, pravo glasa su, prvi put u istoriji Evrope, imale i žene. Štaviše, njih sedam - Milica Tomić, Mara Malagurski, Anastazija Manojlović, Marija Jovanović, Olga Stanković, Katica Rajčić i Manda Sudarević - izabrane su i za poslanice te skupštine.

- Bio je to zaista revolucionaran demokratski iskorak u doba u kojem su Engleskinje, Francuskinje ili Nemice o pravu glasa samo sanjale - skicira istorijski kontekst tog vremena novosadski istoričar dr Drago Njegovan, jedan od najboljih poznavalaca burnih i uzvišenih događaja severno od Save i Dunava s kraja Prvog svetskog rata. - Njih sedam je inače vrlo aktivno učestvovalo i u radu skupštine, i donošenju odluka koje su, i danas, trn u oku onima koji sadašnju Vojvodinu žele da odvoje od Srbije.

A ko su, zapravo, bile dame koje su stvarale istoriju i čija imena je tradicionalni srpski nemar za sopstvenu istoriju uveliko prekrio velom zaborava? Od njih ukupno sedam, i tada i docnije, najpoznatije su, svakako, bile Srpkinja Milica Tomić (1859 - 1944) i Bunjevka Mara Malagurski (1894 - 1971), mada su i ostale, na upečatljiv način, obeležile vreme u kojem su živele.

- Milica je bila kćer Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, dveju ključnih ličnosti u borbi Srba za autonomiju u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka - kaže publicist Gordana Stojaković, koja se godinama bavi ženskim pokretom u Vojvodini. - Ime je dobila po pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji, a koliko je bila obrazovana najbolje svedoči to što je govorila francuski, nemački, engleski i mađarski.

Prava kćer velikog oca, Milica je bila odan saborac i Miletiću i, docnije, svom suprugu Jaši, a 1911. je pokrenula i mesečnik „Žena“, prvi časopis u ovom delu Evrope koji se bavio isljučivo položajem žena i koji je izlazio gotovo celu deceniju.

Na drugoj strani, Mara Malagurski je potekla iz ugledne subotičke bunjevačke porodice i, uz ostalo, u Londonu studirala engleski jezik. Bila je jedan od najvećih boraca za samobitnost bačkih Bunjevaca, ali i afirmisan prozni pisac.

- Među najaktivnijim osnivačima Bunjevačke prosvtne matice 1927. bila je upravo Malagurska koja će, docnije, udajom za senator Dragoslava Đorđevića svom prezimenu dodati i njegovo - kaže, za naš list Ivan Sedlak, sadašnji predsednik Bunjevačke matice. - Objavila je niz knjiga iz života nas Bunjevaca, a za pripovetku „Vita Đanina“ je 1928. dobila nagradu „Cvijeta Zuzorić“ koju je dodeljivala tadašnja Kraljevska akademija nauka.

Uz nju, među poslanicama iz Subotice i okoline bile su i Bunjevke Katica Rajčić i Manda Sudarević o kojima, nažalost, manje znaju i sami Bunjevci. Prva je bila supruga Aleksandra Rajčića, potonjeg podgradonačelnika Subotice, a druga, opet, supruga Vranje Sudarevića, velikog župana grada na krajnjem severu Bačke.

VREME DARIVANJA MARIJA Jovanović je, uz ostalo, ostala upamćena i po tome što je 1928. svoju kuću u današnjoj Ulici vojvode Bojovića 15 zaveštala Dobrovoljnoj zadruzi Srpkinja pančevačkih, dok su Kamenko i njegov brat Pavle još dve kuće ostavili crkvenoj opštini. S druge strane, porodica Manojlović je u Subotici, takođe, crkvenoj opštini zaveštala jedno od najraskošnijih zdanja na tamošnjem „Korzou“ koje i danas nosi naziv „Palata Manojlovića“.

- Zasada smo utvrdili da je Manda bila izuzetno agilna u obnovi subotičke bolnice posle Prvog svetskog rata, ali ćemo, podstaknuti ovom inicijativom „Novosti“, do detalja istražiti i njen, kao i živote drugih značajnih Bunjevki - dodaje Sedlak.

U Novom Sadu su u novembru 1918. bile još dve Subotičanke, Srpkinje Olga Stanković i Anastazija Manojlović. Olga je bila supruga Vojislava Stankovića, direktora tadašnje Hrvatske zemaljske banke u Subotici, koji je i sam bio poslanik istorijskog zasedanja.

S druge strane, Anastazija je pripadala najuglednijoj subotičkoj porodici na razmeđu dva veka čija su tri izdanka - njen suprug Vladislav i njegova braća Jovan i Dušan, sva trojica advokati - takođe bili poslanici Velike narodne skupštine.

Najzad, zahvaljujući inicijativi našeg lista i njome motivisanom naporu Ivane Spasović iz Istorijskog arhiva u Pančevu, tračak svetlosti bacamo i na ime Marije Jovanović (1853 - 1939), poslednje u bisernom nizu žena aktera istorijskog događaja.

- Ona je bila supruga čuvenog pančevačkog izdavača Kamenka Jovanovića koji je ceo svoj život posvetio borbi za ujedinjenje Srpstva - kaže Spasovićeva. - Smrt 1916. ga je pretekla da i sam dosanja svoj životni san, ali je to, glasajući na Velikoj narodnoj skupštini 1918. za bezuslovno prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, umesto njega učinila Marija.


KAKO SE BRANI ČAST ŽENE

KAO Tomićeva supruga, Milica je 1890. bila u središtu takozvane tucindanske tragedije. Na Tucindan te godine radikal Tomić je nožem ubio svog političkog takmaca, liberala Mišu Dimitrijevića, ali ne iz ideoloških razloga.

Liberali su, naime, bili došli u posed jednog pisma mlade Milice Zrenjanincu Branku Petroviću, sa kojim je nekad bila verena, pa je njihov list „Branik“ danima javno pretio da će ga objaviti, a njihove žene ga, na čajankama, zlurado prepričavale.

Braneći čast svoje žene, Tomić je Dimitrijevića najpre izazvao na dvoboj, a kad je ovaj to odbio i nastavio sa pretnjama u „Braniku“, u trenutku rastrojstva ubio ga je lovačkim nožem. Na suđenju na kojem je, u njegovu korist, uz ostale svedočio i Jovan Jovanović Zmaj, osuđen je na šest godina zatvora. Izdržao ih je u Vacu, da bi ga, po izlasku, kao heroja, na Železničkoj stanici dočekalo čak 5.000 novosadskih žena! Njegova supruga se, od tada do kraja života, potpisivala isključivo sa Milica Jaše Tomića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Nenad

01.12.2013. 01:43

Kakav odlican clanak, ponosim se ovim zenama koje su casno i dostojno branile srpstvo i kao pravi pioniri izborile svoje mesto kao dostojni predstavnici svoga roda! Slava i cast njima, njihovoj darezljivosti i njihovoj mudrosti!

Keppa

01.12.2013. 18:07

@Clan biblioteke - A koje su to žene...Margit Savović,Gordana Čomić ili Aleksandra Jerkov

folirant

01.12.2013. 07:33

Jos jedan naslov napunjen emocijama, sto narod odvlaci od realnosti. Ne racunajuci brojne kraljice i Francusku revoluciju, zvanicno ravnopravnost dobijaju : 1853 Kolumbija, 1869 Wyoming - 1893 Colorado.., 1871 Francuska,1893 Australija - Novi Zeland, 1906 Finska, 1913 Norveska... Tekst je stvarno pozitivan zato pisimo konacno onako kako je bilo. Deseto ili pedeseto mesto je svakako dobro za razliku od danasnjeg 100.

aleksandra

01.12.2013. 16:09

@folirant - U tekstu se ne govori o pravu glasa na izborima vec o zenama narodnim poslanicima ciji se glas prvi put uvazio prilikom najznacajnijih drzavnih pitanja. Nasa prabaka Manda Sudarevic bila je medju prvih sedam zena narodnih poslanika u buducoj Velikoj narodnoj skupstini na kojoj je odluceno da se Vojvodina ujedini sa Kraljevinom Srbijom. O tom dogadjaju svedoci i ogromna slika u ulju izradjena za tu priliku koja se nalazi u Novom Sadu u Muzeju Vojvodine Anastasa Bocarica

Бранислав

01.12.2013. 15:56

@marta - Поштовани, зовем се Бранислав Поповић и радим на Српском биографском речнику Матице српске. Молим уколико имате више информација о вашој преткињи да контактирате Лексикографско одељење Матице српске. Она је неко ко би се могао наћи у једном од будућих томова СБР. Хвала.

Bunjevac

01.12.2013. 16:16

Prsednik Hrvatske banke u Subotici borac za Srpstvo? I tako je Subotica umesto Evropska metropola postala osrednja balkanska palanka.

lelena NS

24.04.2014. 11:30

Meni je prosto neverovatno da je 5000 Novosađanki izašlo na ulicu i iskazalo neku svoju građansku, žensku poruku. U današnje vreme pasivnih intelektualki, zatvorenih u svoje struke bez ikakvog građanskog angažmana to prosto deluje kao daleka prošlost...ili budućnost...eeeee, moje žene...fiiiinee Novosađanke...sam' da se nikom ne zameriš...to je odavno ovde jedina nepisana parola!

MILENA

21.03.2017. 07:31

Dobar je članak, ali sa ove distance, one su pogrešile, bolje nam je bilo u uređenoj i bogatoj Austrougarskoj monarhiji!

Jana

25.11.2017. 21:12

@MILENA - Pa Austrougarska je propala, jedino smo mogli pripasti Madjarskoj. AU je tad definitivo otisla u istoriju.