SENZACIONALNO: U Srbiji Pronađen kalendar star 8.000 godina!

B. SUBAŠIĆ

19. 11. 2013. u 21:20

Medvednjak kod Smederevske Palanke: Na kljovi divljeg vepra urezan lunarni ciklus od 28 dana podeljen u četiri mesečeve mene

ARHEOLOZI pretpostavljaju da je neobično ukrašena kljova divljeg vepra, stara oko osam milenijuma, pronađena u Medvednjaku kod Smederevske Palanke, prvi džepni kalendar na svetu.

- Na spoljnom delu kljove koja je mesečastog oblika, nalaze se četiri isto tako mesečasta proširenja, a na unutrašnjoj strani je urezano 28 minijaturnih trouglastih udubljenja. Ova predstava odgovara ciklusu meseca od 28 dana sa četiri karakteristične mene i ukazuje na to da je na kljovi najverovatnije predstavljen - mesečev kalendar - kaže prof. dr Milorad Stojić iz Arheološkog instituta SANU.

On podseća da je računanje i podela vremena zasnovano na ciklusu mesečevih mena, po mišljenju većine stručnjaka, najstariji kalendar.

- Lunarni kalendar je veoma dugo u upotrebi, još od paleolita. On se koristi i danas, na primer u praćenju začeća i razvoja deteta i slično, ali nikada i nigde nije nađena tako eksplicitna predstava kao što je slučaj sa predmetom iz Smederevske Palanke - kaže prof. dr Stojić.

PREISTORIJSKO POMORAVLjE VIŠE stotina kultno-umetničkih predmeta pronađenih na Medvednjaku načinjeno je od serpentinita, iste vrste kamena od koje je izrađena većina statueta sa lokaliteta Belica, naglašava prof dr Milorad Stojić. - U Belici se 6000. godine pre nove ere, na početku neolita, nalazilo najstarije kultno središte u Evropi. Stotine predmeta iz starijeg i mlađeg neolita ukazuju da je versko središte u Smederevskoj Palanci postojalo tokom celog mlađeg kamenog doba, približno 1.500 godina, od 6000. do 4500. godine pre nove ere - smatra dr Stojić.

On smatra da pronalazak ovog koštanog kalendara otvara mnogo novih pitanja, o neolitskoj civilizaciji u Pomoravlju, o tome da li su ljudi 6.000 godina pre nove ere pomoću lunarnog kalendara pratili prirodne cikluse setve i žetve, ili su planirali porodicu i pratili trudnoću.

- Otkriće iz Medvednjaka je nesumnjivo jedno od najvećih iz neolitskog perioda, ne samo zbog kljove - kalendara. Na ovom lokalitetu je nađeno više kultno-umetničkih predmeta od kamena i kosti nego na bilo kom drugom neolitskom nalazištu na svetu. Ukupan broj umetnički oblikovanih predmeta (figurina) od kosti iz mlađeg kamenog doba u Evropi, Maloj Aziji, Bliskom i Srednjem istoku je manji nego što je do sada, i to uglavnom slučajno, nađeno na lokalitetu u Smederevskoj Palanci - ističe dr Stojić.

Do sada je analizirano oko 200 predmeta od kamena serpentinita i više od 300 napravljenih od kosti, kljova vepra i mlečnih zuba jelena pronađenih na Medvednjaku.

- Veliki deo njih su figurine na kojima su realistično predstavljeni likovi zmija, glodara i ptica, što je jedinstven slučaj u neolitu Evrope. Zanimljivo je da su i najrealističnije figurine načinjene uz najmanje intervencije na kosti, u stilu minimalističe umetnosti. Naime, neolitski umetnici sa Medvednjaka su veoma vešto koristili prirodnu konfiguraciju kostiju da bi prikazali lice i, eventualno, neke druge anatomske delove životinje - kaže dr Stojić.

On navodi da su osim tih realističkih koštanih figura veoma zanimljive i figurine načinjene od pršljenova preživara i psa, kao i one od kraćih kostiju ovce, koze i srne.

Lokalitet na Medvednjaku

- Ni kod figurina od pršljenova nije narušavan prirodni oblik, već je samo urezivanjem žlebova, krugova i simetričnim izvođenjem minijaturnih otvora stvarana željena predstava. Na taj način dobijene su kompozicije koje, zavisno od ugla posmatranja, predstavljaju bića iz realnog ili duhovnog sveta - navodi dr Stojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

I kad ce smak sveta

19.11.2013. 21:57

I kad će sad da izađe srpska verzija tj datum smaka sveta novog? 500-og po redu,a prvi put u srpskoj verziji.

Dragan

20.11.2013. 19:36

@I kad ce smak sveta - Кад год археолози нешто нађу то прогласе невероватно старим. НИКАД не наводе како су датирали налаз. Из простог разлога што то раде одокативно.

zoran

19.11.2013. 22:56

Onda mi doshli u 6-7 veku nove ere i pobili sve zivo , te se nastanili na tom podruchju....eeee...kakve smo sve gluposti morali da gutamo u shkolama da bi dobili dobru ocenu.....

Slobodan Stojanovic

20.11.2013. 10:13

@zoran - Nismo pobili "sve zivo": neke smo proterali, a neke smo preobratili u nasu staroslovensku religiju. I bili smo tako milostivi jer nismo citali Stari Zavet.

jovandeka

19.11.2013. 23:53

Pošaljite vijest svim svjetskim agencijama.Zainteresujte svjetske arheologe da se uključe u ovaj projekat i da ovaj lokalitet dobije na značaju.

Singidumljanin

21.11.2013. 09:58

@jovandeka - Pa iskopavan je ovaj lokalitet u par navrata, samo tada nije bilo ''senzacionalnih'' ali je bilo zaista senzacionalnih nalaza, koji su sada u našim muzejima. Ali na to novine ne reaguju, interesuje ih šareniš. Više od pola ovde prikazanih predmeta zaista izgleda kao da su juče izašli iz kineske radnje, i za arheologiju kao nauku (posebno u inostranstvu) su totalno bezvredni. Ni jedan jedini ne potiče iz pouzdanog konteksta. A autentičnost će se tek proveravati, malo su Novosti požurile.

из главе

20.11.2013. 08:51

даће Бог да научници "открију" оно што су њихови претходници знали пре свега овога - Милутин Миланковић је направио до данас најпрецизнији календар на свету захваљујући српском календару који данас броји 7522.г и који је најдуже био у употреби и у српској држави и у српској цркви, али од 1878 га се "малко" стидимо

nemanja

20.11.2013. 10:00

I sada ce neki istoricar reci da je to od nekog naroda koje tu ziveo dok neko divlje pleme nije preslo 5000 km i sve isteralo i tu se nastanilo sto je teoretski nemoguce...valjda je sve manje onih koji veruju u te gluposti..mi smo ovde od pamti veka.. apel novostima napisite jedan tekst o obeliksu iz sirbina u danasnjoj turskoj.. kojeg je desifrovao svetislav biblija.. pre njega su mnogi pokusali to da urade koristeci razne jezike a gle cuda etrursko pismo on je uspeo da desifruje srbicom..

dr

20.11.2013. 17:58

@nemanja - To sto Bugari nisu poreklom Sloveni, a ni Tatari, sto je opstepoznata cinjenica, ne dokazuje da su Srbi ovde od pamtiveka (pise se zajedno). Usput, "obeliks" je Asteriksov drug, a verovatno si mislio na "obelisk". Koliko vidim, uglavnom nepismeni zagovaraju najstariju pismenost, veoma interesantno.

booky

22.11.2013. 08:15

@nemanja - Batali se pismeni covece velikih misli ! Ako je covek i pogresio oko jednog slova to je mnogo manje stetno od ovoga o cemu Vi pisete. A o tom "pravopisu" vrlo je tesko raspravljati. Vinovnici smo svih danasnjih promena u Srbskom jeziku. Eto samo unazad 10 godina toliko toga se izmenilo da to je neverovatno. Heh - cuvene palatelizacije itd. `Ajde,`ajde ne budite toliko zajedljivi nego pogledajmo dublje u sustinu, ukoliko niste "siptar" ili jedan od "bivsih" Srba (hrvat,bosnjak,crnogor.,mak. itd)

dr

23.11.2013. 11:40

@nemanja - Svaki pravopis je stvar konvencije na osnovu poznavanja jezika i jezickih pravila. Postoji samo jedan, svidjalo se to Vama ili ne, prema tome, dosta vise o paralelnim ili "ispravnim" pravopisima. Kaze se srPski, a ne SrBski i kraj. Ne radi se o zajedljivosti, nego o obrazovanju i poznavanju cinjenica. Vase floskule o najstarijem narodu i dokazi za to su toliko su povrsni i amaterski, da o njima uopste ne vredi raspravljati. A svoj nacionalizam hranite negde drugde, ovako samo ispadate smesni.

dragan

10.10.2018. 21:13

@nemanja - OBELISK IZ SIRBINA 8 KSANTOSA ) U turskoj je star 4000 godina i napsan je staroslovenskom azbukom ili staro srbskim jezikom i dešifrirao ga svetislav biblija , iz tog staro srbskog jezika nstali su ruski , poljski , češki ,slovački , slovenski i ti jezici su zadržali najviše starih reči , srbska crkva ga još uvek koristi za bogusluženje dok srbski jezik je vuk karadžić reformirao svako slovo svoj glas , ukinuo dvojinu , piši kako govoriš čitaj kako je napisano ....

Hajdanamaras

16.10.2018. 09:42

@nemanja - Vatikan i njemacka drze puno tih cinjenica u svojim arhivama ,a kriju ih ka zmija noge !!!!!!!!

nesa

20.11.2013. 10:27

Iako dosta srba nije culo,ili ne veruje u postojanje starog srpskog kalendara,najstarijeg na svetu,on je zaista postojao.Na vise starih crkava je u kamenu uklesana godina zavrsetka gradnje,i to bas po starom kalendaru.Tako,iznad ulaza u crkvu u Musutistu,pored Prizrena,izgradjene 1315.,koja je po obliku bila preteca Gracanice,uklesani su podaci o porodici koja je finansirala izgradnju crkve..i leta gospodnjeg 6207.A jevrejski kalendar danas broji tek oko 5500 godina.Postujte svoju istoriju,ljudi

Istoričar

20.11.2013. 14:29

@nesa - To je vizantijsko računanje vremena, kojim se koristila i Istočna crkva tokom celog srednjeg veka. Srbi su kao deo te velike hrišćanske zajednice naravno koristili i taj kalendar. Tako da, te godine se mogu naći i po celoj Grčkoj i svuda gde je njihova ruka stigla, nije to specifično samo za naše prostore.

nesa

20.11.2013. 15:36

@nesa - Istocno rimsko carstvo,nastalo kao zasebna drzava pre oko 1800 godina,siri po Balkanu kalendar koji je nastao 5000 godina pre njih,a na Apeninima nisu ni znali za njega.Ima li tu logike?Pravo pitanje-od koga su ga preuzeli?Jos nesto..bugari dolaze preko Dunava u vreme cara Konstantina II.Hronicari ih opisuju kao tatare,vodja im kan.Danas koriste slovensku kulturu i jezik.Od koga su ih preuzeli?Od suseda.Kojih..rumuna,ne..grka..ne..rimljana,ne..od srba?Ne treba biti puno pametan pa zakljuciti..

nikolavuk

20.11.2013. 20:17

@nesa - Бојим се да ти је надимак прејак , обзиром да "Византија " никада није постојала под тим називом па ни све остало.

booky

22.11.2013. 08:02

@nesa - Kakva bre Vizantija ? Istoricar, pa Vi biste trebali da znate i kad je nastala i kad je okoncala Vizantija ! Ovde se spominju 5508 god. pre nove ere a Vi ste zapeli i tu i ostali kao i svi nazadni istoricari Becko - Berlinskog kongresa.Kod Vas istorija pocinje od rimskog carstva. Tako da bilo sta da se nadje ,(kamen,utvrdjenje pa cak i pojedina imena gradova), sve je po Razumljivo mi je da treba da zaradite plate , ali ne nanosite vise stetu ovom Srbskom narodu! Krenite sa : "Bilo jednom..."

Анта

28.11.2013. 18:51

@nesa - @booky среди мисли. nesa је у почетном коментару питао за године које се могу наћи на црквама диљем Србије (што нема никакве везе са чланком Новости у коме се стварно помиње 6000 година пне, ал' нема везе). Тај календар заиста потиче из Ромејског царства свидело се то вама или не (односно Источног Римског или Византијског, ствар избора или навике а не грешке). Година 5508. пне се не спомиње нигде.

Marun

02.12.2013. 13:07

@nesa - ne vizantija,nego istočno rimsko carstvo ili IRC(vizantija je izmisljen pojam)..Koji je stariji srpski ili istočno rimski?. razlika između srpskog i IRC kalendara je u oznaci ispred kalendara koju su koristili Srbi i SPC a to je deo kružnog luka prectan dvema crtama( Durđevdan i Mitrovdan) tzv simvol vremena dok u IRC toga nema. Pošto se zna tačan datum u IRC kad su počeli koristiti kalendar koji ima 5508 godina pre rođenja Hrista a to je 998,lako je utvrditi koji je stariji,Srbi 916g spomenik

Србин

18.01.2017. 09:54

@nesa - Колико сам ја схватио, ситуација је следећа. Наиме, у питању је Црква Пресвете Богородице Одигитрије у Мушутишту. Наводи се да се на западној страни Цркве налазио натпис где се наводила година 7823, индикт 5. Пошто је Црква саграђена 1315. године, наведена година би требала да одговара 1315.-ој. Међутим, по тада званичном календару и у Источном Римскком Царству и у Србији Немањића ова,2017-та година, била би 7525 година,што значи да година из натписа онда не одговара тада званичном календару.

Kinez

20.11.2013. 12:26

@rambos - Verovatno vrhunac tvog znanja i obrazovanja doseže do kineske pordavnice sa bofl robom pa svet meriš prema sebi. Drži se ti samo kineskih radnji i Rambo filmova i ne lupaj glavu stvarima koje ne razumeš.

peks

20.11.2013. 16:29

Sto je najgore, sa tog istog lokaliteta je 80% pronalazaka, zavrsilo na crno kod kolekcionara u evropi i americi, bilo je primeraka koje su lokalni stanovnici prodavali trgovcima (svercerima antikvitetima) za par desetina hiljada maraka, mozete zamisliti onda realnu vrednost takvih pronalazaka.

arheology

19.12.2013. 19:49

@peks - Svi predmeti sa ovih slika se nalaze u privatnoj kolekciji, neki kolekcionari imaju bolje kolekcije nego bilo koji muzej i to ne samo u Srbiji nego u Evropi, to je zato sto su poceli da sakupljaju neolit na lokalitetima pre nego sto su muzeji vrsili iskopavanja, jako je velika steta sto ce neke od najboljih figura iz tog doba ostati u privatnim kolekcijama i nikada se nece videti ni njihove slike a kamoli nesto vise. Ovo ovde je samo jedan mali deo od onoga sto postoji.

radojko

20.11.2013. 22:17

Nema ovo je fascinantno ,sto ce pomoci da konacno dokazemo da smo najstarije pleme na svetu koje je prvo u svemu ,u kulturi i pismu u astronomiji.Ovaj tekst je mozda kao i vecina preuzeta iz Treceg oka?Mozda gresim.

Mile Doboj

07.10.2018. 00:58

@radojko - Grešiš rade brate, jer su Srbi potomci starosedeoca sa Balkana i zato mnogo volimo majku Srbiju !

Milan Milosevic

20.11.2013. 22:38

Sve vise u počinjem da mislim da nista nije slučajno.Posle Turaka,ratova za oslobođenje,Balkanskih ratova, I i II svetskog i 50 godina komunizma i još 20-ak tumaranja u mraku i potrazi za pravim vrednostima,ovih godina otvaraju se novi horizonti.Mislim da niko nije ni slutio dokle oni mogu da dosegnu.Mnogo toga ukazuje da je kultura ovog vremena srpsko nasleđe pa s tim u vezi...Tuđe neću,Svoje ne dam.

Трајко Призренац

19.08.2018. 16:15

@Milan Milosevic - @ego@rs ...како недавно рече наш председник ("ми немамо ништа").

Cicko

31.01.2014. 11:12

Znate sta ja ovde moram da dodam? Pecinski covek je najstariji na svetu, stariji od svih. Ali to ne znaci da je on najbolji. Prema tome sta s tim sto je neki narod star? Inace nauka dokazuje da su prve civilizacije nastale u Mesopotamiji i to ne pre 8 nego pre 11.000 godina. A onda su narodi sa tog prostora migrirali dalje. E mi treba da dokazemo kakva je veza nas sa tim narodima koji su prvi stvorili naprednu civilizaciju i da li imamo "arijevske" korene. Jesmo li "arijevci"?