Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja položeni u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Ceremoniji prisustvovao državni vrh Srbije i RS, predstavnici kraljevskih porodica V. Britanije, Jordana, Kuvajta, Japana, članaovi diplomatskog kora, predstavnici katoličke crkve i Islamske zajednice Srbije, mnogobrojne ličnosti iz javnog života.

Govorili patrijarh Irinej, predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

09:00 - SATNICA

Predviđeno je da sahrana počne u devet časova polaganjem venaca, a nastaviće se svetom liturgijom u 10 časova. Polaganje kovčega u kriptu crkve Svetog Đorđa biće u 12.30 sati. Posle toga će zvanične govore održati patrijarh Irinej, predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prestolonaslednik Aleksandar.

********************

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi put objavljene fotografije: Monarh u kopačkama

Kralj Petar Drugi stigao na Oplenac

Spasavanje velikana od zaborava

09:59 - OKUPLJEN VELIKI BROJ GRAĐANA

U toku sveta liturgija koju služi patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima i sveštenstvom Šumadijske eparhije. Prisutan veliki broj građana i predstavnika, verskog, vojnog i diplomatskog kora. Očekuje se dolazak predsednika Tomislava Nikolića.

10:04 - PRISUSTVUJU I PREDSTAVNICI JORDANSKE KRALJEVSKE PORODICE

Na sahranu kralja Petra II Karađorđevica, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja stigli i predstavnici jordanske kraljevske porodice.

10:11 - LITURGIJI PRISUSTVUJU I PREDSEDNIK NIKOLIĆ I ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ

U hram Sv. Đorđa na Oplencu ušli predsednik Tomislav Nikolić i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u pratnji državnog vrha. Svetoj liturgiji prisustvuju i premijer Ivica Dačić i predsednik RS Milorad Dodik

10:31 - LITURGIJA NA ENGLESKOM

Deo svete arhijerejske liturgije služi se na engleskom jeziku. Liturgiju služo episkop Mitropolije australijsko-novozelandske Irinej

10:35 - POLOŽENA KRALJEVSKA ZNAMENJA NA ODAR PETRA II

Sinovi prestolonaslednika Aleksandra položili kraljevska znamenja na odar Petra II Karađorđevića. Sablju položio princ Aleksandar.

11:03 - SAHRANI PRISUSTVUJE I VUK DRAŠKOVIĆ

Lider SPO Vuk Drašković prisustvuje zaupokojenoj liturgiji u hramu Sv. Đorđa na Oplencu.

11:19 - KRALJEVSKE PORODICE NA ISPRAĆAJU PETRA II

Sahrani prisustvuju i članovi i predstavnici brojnih kraljevskih porodica među kojima je princ Edvard, vojvoda od Kenta koji predvodi britansku kraljevsku porodicu, kralj Jordan Abdulah Drugi, emir od Kuvajta, izaslanik japanskog kralja...

11:40 - POSTROJENA GARDA

Ispred hrama Sv. Đorđa na Oplencu postrojena počasna straža Garde Vojske Srbije i mladi obučeni u nošnje iz većine delova bivše Jugoslavije.

11:48 - POLOŽENI VENCI NA ODAR

Predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, predsednik RS Milorad Dodik i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević položili vence na odar kralja Petra II Karađorđevića.

12:05 - ZAVRŠENA SVETA LITURGIJA

Sveta zaupokojena liturgija završena. Sledi polaganje zemnih ostataka Kađorđevića u kriptu hrama Sv. Đorđa na Oplencu zadužbini kralja Petra I Karađorđevića. U kripti se nalazi 24 tela porodice Karađorđević, od začetnika loze Kađorđa Petrovića. Po završetku polaganja zemnih ostataka okupljenima će se obratiti patrijarh Irinej, predsednik Nikolić, premijer Dačić i prestolonaslednik Aleksandar

12:14 - POČEO PRENOS ZEMNIH OSTATAKA U KRIPTU

Uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije počelo spuštanje zemnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića u kriptu crkve Sv. Đorđa na Oplencu. Krst ispred kovčega kraljice Marije nosi glumac Tanasije Uzunović. Svetoj liturgiji prisustvovali su pored drugih zvanica iz javnog života Srbije i akademik Matija Bećković, režiser Emir Kusturica i predsednik GS UN Vuk Jeremić.

12:57 - OBRAĆANJE PATRIJARHA IRINEJA

Patrijarh srpski Irinej obraćajući se okupljenima istakao je da smo danas svedoci otklanjanja istorijske nepravde prema potomcima Karađorđa koji su decenijama živeli životom izgnanika, kojima je bilo zabranjeno i da se sahrane u svojoj zemlji.

13:09 - OBRAĆANJE ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA

Ovo je istorijski trenutak za porodicu Karađorđevića i srpski narod, da svi Karađorđevići budu sahranjeni pored svojih predaka u Srbiji kazao je Aleksandar Karađorđević. Ujedinjenje oko zajedničke vizije stabilne i srećne Srbije poručio je Aleksandar Karađorđević.

13:12 - OBRAĆANJE PREMIJERA IVICE DAČIĆA

U prošlosti su pravljenje greške, a sada ih ispravljamo. Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna. Vreme je za nacionalno pomirenje istako je premijer Dačić

13:14 - POVICI

Govor premijera Dačića i predsednika Nikolića, prekidan zvižducima i povicima "ua", pa je predsednik Nikolić morao da upozori prisutne da su pred crkvom. Čulo se i živeo kralj, oćemo kralja...

13:19 - OBRAĆANJE PREDSEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA

Ne smemo da dozvolimo podele. Danas ispravljamo strašnu nepravdu, čineći još jedan korak ka jedinstvu. Moja dužnost je da doprinesem da prestanu sukobi i podele u Srbiji kazao je Nikolić.

13:20 - ZAVRŠENA DRŽAVNA SVEČANOST SPUŠTANJA U KRIPTU KARAĐORĐEVIĆA

Zvonjavom sa hravma Sv. Đorđa označen je i kraj centralne državne ceremonije spuštanja u kriptu zemnih ostataka Karađorđevića.