Poklopili se odluka Specijalnog suda i pritisak EU: Optužnica izbacuje Tačija iz dijaloga

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

sreda, 01. 07. 2020. u 10:05

Поклопили се одлука Специјалног суда и притисак ЕУ: Оптужница избацује Тачија из дијалога

Optužnica uzdrmala političku scenu Prištine

Ovaj nenadani potres mogao bi da vodi i ka novim izborima u Prištini
NAJAVA predsednika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Hašima Tačija da će podneti ostavku ukoliko Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv njega za ubistvo skoro stotinu Srba, Roma i nealbanaca, progone i kidnapovanja, mogla bi da dovede do dodatnog odlaganja pregovora Beograda i Prištine, koji su skoro dve godine u ćorsokaku.

Ovaj nenadani potres, koji je Tačija praktično izvukao iz aviona za Vašington, prilikom polaska na sastanak sa delegacijom Beograda u Beloj kući, mogao bi da vodi i ka novim izborima u Prištini, što bi dovelo do još nekoliko meseci pauze u dijalogu.

Ipak, iz Brisela je stigla poruka da su "primili k znanju najavu Tačija da će ostati na dužnosti do potvrđivanja optužnice". Prištini su poslali poruku da odluči ko će je predstavljati u dijalogu. I pre novonastalog potresa, nije bilo slaganja ko treba da pregovara, Tači ili tzv. premijer Abdulah Hoti, među čijim kabinetima vladaju šumovi.

- Pozivamo na punu saradnju sa Specijalnim sudom. To je važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za vladavinu prava, što je ključni element za napredak na putu EU integracija - rekla je portparolka EU Viržini Batu.

Na pitanje da li će Tači biti prihvatljiv sagovornik za EU za nastavak dijaloga zakazanog za jul, rekla je da EU "ne komentariše sudske procese, niti prejudicira odluke kosovskih vlasti".

Bivši diplomata Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da, šta god da se dogodi, vreme radi za nas, jer je sve više argumenata protiv toga da se jednoj manjini dozvoli da stvori svoju državu.

- Nisam mnogo siguran da je ovo povlačenje Tačija za uvo preteće za njega. U pitanju je optužni predlog koji još nije stupio na snagu, a pitanje je hoće li, jer je taj sud američke proizvodnje. SAD ima obavezu da svoju pešadiju poštedi neprijatnih situacija, pa se bojim da bi optužnica mogla da bude vraćena kao nepotpuna, kako bi Tači imao "čiste ruke" da pregovara - objašnjava Jovanović, uz opasku da on mora da bude smenjen ako se optužnica podigne.

Naš sagovornik ističe da je jasno da je sada reč o jednom činu "brakorazvodne parnice između SAD i EU".

- To su političke diverzije. Zapadu se žuri da izdvoje jedan deo naše teritorije i naprave državu u predvidljivom roku, a da nas navedu ili nateraju da prihvatimo stanje služe se i sredstvima "šargarepe". Ipak, Srbija više nije sama, imamo razvijene odnose sa Rusijom i Kinom, novim osloncima moći, pa ne mogu da vrše pritiske nepažljivo.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije David Štokinger rekao je da ne očekuje da će Tači biti osuđen za ratne zločine na Kosovu, a objavljivanje predloga optužnice je više "šargarepa" za Beograd, jer Zapad, pre svih SAD i EU žele da postignu konačno rešenje kosovskog problema, sa krajnjim ciljem priznavanja Kosova.

- Ne verujem, na osnovu svega što se do sada desilo, da će biti osuđen. Ako bi bio osuđen, praktično bi morali biti osuđeni i brojni bivši zapadni političari i vojne vođe kao što su Bil Klinton, Medlin Olbrajt, Joška Fišer, Vesli Klark, koji su sa njim tesno sarađivali - naglašava Štokinger, i dodaje da političkom scenom u Prištini dominiraju bivše vođe OVK i njihove mafijaške strukture.

Austrijski političar je napisao i knjigu o Tačiju. On navodi da je broj žrtava "terorističke organizacije OVK daleko veći od onog koji se pominje u optužnicama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije