POSLANICI Skupštine Srbije, čiji će predviđeni mandat od četiri godine zbog vanrednog stanja uvedenog kako bi se sprečilo širenje virusa korona, imati i "produžetke", retko ovih dana svraćaju u parlament, a sve poslove obavljaju elektronskim putem.

Za svaki slučaj, dežuraju stručne službe, koje s vremena na vreme moraju da pripreme neku konferenciju za medije, uglavnom opozicije. Tako se novinarima iz hola obratio predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, tražeći da se zakaže sednica kako bi "Skupština potvrdila ili odbacila protivustavno donesenu odluku o proglašenju vanrednog stanja".

U Skupštinu se ulazi samo na glavni ulaz sa Trga Nikole Pašića.

- Poslanici komuniciraju elektronski ili telefonom. Na vezi su i sa svojim kolegama iz inostranstva. Takođe, sve međunarodne konferencije i ostali događaji na kojima je trebalo da budu i naši poslanici su otkazane - kaže naš sagovornik iz Skupštine Srbije.

Za vreme vanrednog stanja, parlament ne može biti raspušten i može da se sastane bez posebnog poziva. Ipak, kada zakonodavni dom ne može da se sastane, što je sada slučaj, jer su zabranjeni skupovi sa više od petoro učesnika, mere tokom vanrednog stanja donose Vlada i predsednik države. Iz istog razloga, odluku o vanrednom stanju doneli su predsednici Skupštine, države i Vlade.