NIKAKAV kamion sa robom nije u subotu krenuo put Kosova i Metohije, potvrdio je ministar trgovine Rasim Ljajić za "Novosti". Ljajić je naglasio da tako nešto ne bi ni bilo moguće jer je prištinska vlada tek ukinula odluku o naplati takse od 100 odsto na uvoz sirovina iz centralne Srbije i BiH.


Inače, vlada u Prištini je zbog virusa korona zabranila međugradski i međunarodni saobraćaj i zatvorila kopnene prelaze za sve koji ulaze na teritoriju KiM, osim za "državljane Kosova".


Odluku vlade u Prištini da ukine stopostotne takse samo za sirovine iz centralne Srbije i BiH, a ne i na svu robu, što je preduslov Beograda da bi se nastavio dijalog o normalizaciji odnosa, šef diplomatije Ivica Dačić u subotu je nazvao "farsom".


- Koga to sada u ovim uslovima zanima? Čak su i to doneli na telefonskoj sednici. Očigledno je da ni oni ne mogu da se gledaju očima - prokomentarisao je Dačić potez Kurtijeve vlade.


Vašington, koji mesecima insistira na potpunom ukidanju nameta na srpsku robu, kako bi predstavnici Beograda i Prištine mogli da se vrate za pregovarački sto, ne gleda blagonaklono na Kurtijevu odluku.


- Zašto čekati? Ovo više izgleda kao zavera za kupovinu vremena. Naša pozicija je da takse treba da se ukinu odmah, jer štete kosovskoj ekonomiji - izjavio je za "Slobodnu Evropu" izvor iz američke vlade.


Ministri u Prištini su taksu na sirovine ukinuli u petak, a za tu odluku nisu glasali članovi vlade iz redova DSK Ise Mustafe. Mustafa, inače, baš zbog taksa koje ugrožavaju odnose Prištine i Amerike, traži smenu Kurtija koji se zalaže za njihovo postepeno ukidanje, uz zavođenje reciprociteta. Kurti je najavio da će takse na ostalu robu biti ukinute 1. aprila i da će se od tog momenta "reciprocitet primenjivati po svim pitanjima".