Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras, nakon neformalne večere lidera Zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU u Briselu, da je Unija otvorena da čuje naše inicijative i ideje, te da predstoji pokretanje investicionog paketa za region.


Vučić je izjavio da će EU poslati timove i primiti u pisanoj formi inicijative i ideje zemalja regiona.


- Završili smo sastanak time što smo zaključili da su oni spremni da saslušaju sve naše zahteve, pripremiće u narednom periodu investicioni paket za ceo regiona, što će otvoriti jednu novu perspektivu i za nas i za ideju "Mini Šengena". Videli smo da imaju želju da Balkan napreduje i da ljudi koji žive tamo osete boljitak - rekao je Vučić.


Predsednik Vučić je novinarima rekao da lideri Zapadnog Balkana nisu došli u Brisel da se svađaju.


- Nismo ovde došli da se svađamo, tako da su se svi lideri borili za sebe, a i zajedno smo se borili za zajedničke interese. Vidi se mnogo veća posvećenost Balkanu, nego što je to bilo juče. Juče nisam video nikakvu zainteresovanost za Balkan, a sad ga vidim i to me raduje. Pre Zagreba ćemo imati sastanke i ovakve susrete i sa Grcima, tako da će Evropa više biti okrenuta Balkanu - rekao je Vučić.


Vučić je govoreći o stanju u regionu rekao da je Beograd uglavnom kriv za sve.


- Podržavamo integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH. Krivac se uvek traži u Beogradu - kazao je Vučić.


Odgovarajući na pitanje da li je razgovarao sa Milom Đukanovićem Vučić je rekao "Nešto malo i ništa značajno".

Na neformalnom sastanku sa liderima Zapadnog Balkana učestvovali su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja predsedava EU.


Na sastanku su bili i predsednici Srbije, Crne Gore i Kosova, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i Hašim Tači, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.


Izvor. Pink.rs