Još nema dogovora albanskih lidera: Priština bira vladu u ponedeljak?

D. Z.

31. 01. 2020. u 16:25

Још нема договора албанских лидера: Приштина бира владу у понедељак?

Aljbin Kurti / Foto Tanjug-AP Visar Kryeziu

Plenarna sednica tzv. Skupštine Kosova održaće se u ponedeljak i na njoj bi mogla da se izabere nova vlada na predlog mandatara Aljbina Kurtija, mada još nije postignut dogovor o koalicionom sporazumu

Predsedništvo tzv. Skupštine Kosova na današnjoj sednici koja je trajala kraće od deset minua donelo je odluku da se plenarna sednica na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada na predlog mandatara Aljbina Kurtija, lidera Pokreta Samoopredeljenje , održi u ponedeljak 3. februara u jedanaest sati.

Naime, pošto još nije postignut dogovor o koalicionom sporazumu između vodećih partija, Samoopredeljenja i Demokratskog saveta Kosova Ise Mustafe, epilog sednice je neizvestan.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja su u izjavama za medije na albanskom jeziku istakli da neće glasati za novu Vladu dok je Srpska lista u četvrtak uveče posle sastanka sa Kurtijem saopštila da neće biti smetnja za formiranje institucija ali da nije dogovorila nikakvu koaliciju sa strankom koja je osvojila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima.


PROČITAJTE JOŠ: Borel: SAD su moćne, ali ne mogu same da uvedu Kosovo u UN

Inače, i sednica na kojoj je izabran predsednik Skupštine Glauf Konjufca takođe sazvana bez prethodnog dogovora između Samoopredeljenja i Demokratskog Saveza Kosova a Konjufca je posle sednice Predsedništva izjavio da neće podneti ostavku iako to traži DSK jer je kako je kazao, vreme za izbor nove Vlade a ne ostavke i dodao da je optimista i da se nada da će dogovor o formiranju Vlade ipak biti postignut do ponedeljka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)