Podržala je Britanija, usprotivile se Kina i Rusija: Pala Vljorina tužba protiv Dačića u UN

V. M.

19. 12. 2019. u 23:55

U SB nije razmatrana prijava predstavnice Prištine čija je meta bio šef srpske diplomatije

Подржала је Британија, успротивиле се Кина и Русија: Пала Вљорина тужба против Дачића у УН
PRIJAVA koju je predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku podnela protiv šefa diplomatije Ivice Dačića nije dospela na dnevni red Saveta bezbednosti UN, jer su se tome usprotivili ambasadori Rusije i Kine - saznaju "Novosti".

Čitakuova je prošlog meseca podnela prijavu protiv Dačića zbog toga što je javno pokazao njenu krštenicu iz 1990. godine da bi dokazao da su dokumenta Albancima izdavana i na srpskom i na engleskom jeziku. Predstavnica Prištine je posle toga "savila tabak", a srpskom ministru zamerila je pored iznošenja privatnih podataka i navodno agresivan nastup na sednici Saveta bezbednosti. Tužbu je podržala Velika Britanija, ali su je blokirale Rusija i Kina.

- Podnela je tužbu zbog moje izjave da i ona ima srpsko državljanstvo. Sledeći put ću poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su sa Kosova. Činjenica je da oni imaju državljanstvo naše zemlje, a rade protiv Srbije, što je važno, jer je ipak reč o statusnom pitanju - rekao je Dačić.

Susrete Dačića i Čitakuove, koja zastupa Prištinu na sednicama SB, odlikuju oštri okršaji, a Čitakuova redovno optužuje Srbiju za kršenje prava Alabanaca uključujući i to da im navodno nije bilo dozvoljeno da koriste svoj jezik. Beograd je optužila čak i za kolonizaciju Kosova, a jednostrano proglašenje nezavisnosti uporedila sa procesom dekolonizacije u Africi.

Dačić je odgovorio na prošloj sednici SB UN na kojoj se raspravljalo o situaciji na KiM kada je pokazao krštenicu Vljore Čitaku i otkrio da ona do sada nije tražila otpust iz državljanstva Srbije. Čitakuova je srpskom ministru kasnije odgovorila na "Tviteru", rekavši da "nije uspeo da je zaplaši" i odmah uzvratila novim optužbama da je Srbija "ukrala" mnoge zvanične dokumente koji su izdavani na KiM.

Propustila je, međutim, da objasni da katastarske i matične knjige sa KiM nisu ukradene, već su 1999. izmeštene na teritoriju centralne Srbije. Po sporazumima postignutim u Briselu, Beograd je započeo skeniranje katastarskih i matičnih dokumenata, kako bi ih dostavio Albancima, preko specijalnog predstavnika EU na KiM, ali je taj proces obustavljen jer je Priština jednostrano prekršila postignute dogovore.IGRA PRESTOLA

ČITAKUOVOJ nikada ne manjka mašte kada treba uvrediti Srbiju, pa je, osim sa kolonizatorskim silama, jednom prilikom našu zemlju uporedila sa armijom belih hodača iz serije "Igra prestola". Dok su Srbi po njoj otelotvorenje čistog zla, kosovske Albance uporedila je sa porodicom Stark koja se suprotstavila tom zlu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Dimitrije Mojanoski

20.12.2019. 00:21

nek svi koji se izjavljuju da su Albanci oduzeti dokumenta koje glase Srbija i nek idu u Albaniju oduzeti pasose ko nece da zivi u Srbiji

Mojanovski Bugarin

20.12.2019. 09:05

@Dimitrije Mojanoski - Dodji ti da nam uzimas dokumente. Zovi ga, nek dodje I Marko Djuric, pa da vidimo.

Ivan Zgrozeni

20.12.2019. 09:07

@Dimitrije Mojanoski - Zasto U "Albaniju" koju je napravila Austrougarska na nasoj zemlji? Nedavno sam bio u "Albaniji" i na tridesetak kilometara od Grcke, kod grada Saranda ("cetrdeset" na grckom) naidjem na reku Bistricu i istoimene hidrocentrale I i II. Toponimi jasno govore cija je to zemlja. Neka se vrate u Dagestan a mogu i u Kanadu, SAD ili Australiju. To su imigrantske zemlje koje tome sluze. Mi smo ih dobronamerno primili na svoju zemlju a oni je prisvajaju.

Slobodan-Boda

20.12.2019. 15:22

@Dimitrije Mojanoski - U "vasoj"? Ko ste vi? Od kada ste tu? Za Srbe znam da su mnogo, mnogo pre mnogih "vas" tu dosli, branili svoj dom i Evropu od najezde iz "Male Azije". E sad jos da shvatimo ko ste vi i sa kojim pravom zahtevate takav postupak sa Srbima koji su tu, gospodine, STAROSEDEOCI?

JJohannes

20.12.2019. 05:25

Nije na Srpskom i Engleskom već na Srpskom i Albanskom jezu su izdavani Izvodi na KiM...

Kangaroo

20.12.2019. 05:44

Nismo iznenadjeni time sto su Britanci na njenoj strani. Sve ce biti izgladjeno kada Johnson dodje u posetu Srbiji.

Драган Р

20.12.2019. 08:35

@Kangaroo - Да ли стварно верујеш у то што пишеш?

Milan

20.12.2019. 07:17

doneti odluku da svaki drzavljanin srbije ako zeli da sacuva drzavljanstvo mora da potpise dokument na kom se izjasnjava da je srbija njegova zemlja. u suprotnom svima koji ne dostave taj popunjen dokument automatski uzeti drzavljanstvo

oldlala

20.12.2019. 09:30

@Milan - I da poloze test iz komunikacije na srpskom jeziku sto je praksa u svim demokratskim zemljama,verujte da ima ko nezna srpski i u drugim delovima Srbije.

Novica Randjelovic

20.12.2019. 08:22

Krajnje je vreme da drzava srbija kao i sve prave pravne drzave u svetu svoje drzavljanstvo izdaju samo gradjanima koji je postuju i brane,a svim ostalim ga oduzeti na zakonit nacin-ponistavanjem istih.

Шатор

20.12.2019. 08:27

Обманама долази крај. Видјећмо на крају ко је ко... а харија потера и игре престола нека прича коме хоће...

Prellee

20.12.2019. 08:53

Zapad poslije drugog svjetskog rata podržava i neljude i svakog kriminalaca, samo ako rai u njihovom interesu. Tako su i ovim egoističnim i umišljenim ljudima dali krila, kao njihova borba je "svijetla" i bez zločina. Vidjećemo mi kroz vrijeme gdje će oni doći, nadam se tamo gdje im je mjesto.Nisu Srbi bez prijatelja ovaj put, sad i imi imamo jake sponzore. Biće opet po nušci, ako se ne promene...

X.Y.Z.

20.12.2019. 09:00

Има наше држављанство, а ради против Србије. Шта то значи, државни непријатељ, шпијун, издајица! У мардељу стрпати, па нека одради сваки евро што су добили на помоћ од Србије!Стока!!!

Miso.Pec

20.12.2019. 09:22

Baš me "čudi"da su mrčanci,odnosno Britanci podržali i ovu aktivnost albanskih separatista protiv našeg zvaničnika i naše države.

Nenad Mirkovic

20.12.2019. 09:31

svakom drzavljaninu srbije dati da od godinu dana dodje u bilo koju ambasadu ili policijsku stanicu da potpise dokument da prihvata celu srbiju i ako prihvati a radi protiv drzave ,da potpise saglasnost da mu sledi kazna zatvora od 10 god ,ko se ne odazove gubi drzavljanstvo

Војин

20.12.2019. 09:40

Приштински универзитет је имао више студената него онај у Тир

Vlajko

20.12.2019. 11:37

@Војин - Zato sada imaju vrhunske stručnjake koji Kosovo vode u sigurnu budućnost.

deda

20.12.2019. 09:47

Sta drugo ocekivati od Engleza podmukli narod sa najvecim lazima koje sire po svetu.Elaborat sa svim dokazima o vadjenju organa na Kosovu koji je predat u Hagu sakrili su. Nijhe ni cudo jer su oni prvi kupovali.

Čika Velja

20.12.2019. 10:29

Ako neciji rodni list moze da podigne blizi srodnik,sto ne bi mogao ministar vanjskih poslova,to nam je svima najbliza familija???

Goran

20.12.2019. 10:36

Ha ha uhvatila ih panika jer jos malo pa ce ostati na 70 i tada ne mogu biti kvazimodo drzava

Da se ne lažemo

20.12.2019. 11:13

kad je Prvi, zverski rat iskasapio Srbiju, trebalo je da nam bude jasno odakle zlo dolazi. A elita je još zažmurila i grunula u naručje ubica da napravi Jugoslaviju. Političari, život pradedin vam neću zaboraviti!

andrija

20.12.2019. 12:15

treba Albance pitati kolikonih je zaista jer su zapravo mnoginpravoslavci ne zeljom postali albanci tako sto im je tadasnji predsednik zabranio i zamenio njihova imema mislimanskim al i danas ti ljudi pravoslavnog porekla slave svoje slave u kucama i drze ikone al na zalost imena su im izmenjena to treba Dacic da prikaze takodje pa onda da vidimo sta ce na to oni reci

СЕРБ

20.12.2019. 12:27

Шта је са Дачићем? То су шиптарске "форе"! За њих је Дачић звезда - потписао је Бриселски споразум, који они сматрају признањем Косова као државе. Такву одлуку потврдио је тзв. Парламент Косова на Видовдан 2013. године. Избор датума им сугеришу хрватско-црногорски саветници, којима је опсесивно важна симболика - тако је монтенегринска застава окачена испред зграде УН, такође, на - Видовдан 2006, после тзв "референдума о независности" те српеке земље.