Vljorina krštenica i svetu otvorila oči

D. M.

02. 11. 2019. u 00:25

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećene stanju u južnoj pokrajini i države privržene Prištini ostale zatečene

Вљорина крштеница и свету отворила очи

Vljora Čitaku

RAZOTKRIVENA je još jedna laž Prištine - da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu svog jezika i pisma. I to je učinjeno pred predstavicima najmoćnijih država na Ist Riveru, na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, u ponedeljak, sa koje se, iznenađujuće, nije čuo nijedan poziv zemljama da priznaju nezavisnost lažne države.

Kako vreme odmiče i kako jedna po jedna padaju podvale Prištine, primetna je i promena odnosa međunarodne zajednice prema kosovskom problemu, na šta je posle sednice SB UN ukazao i šef diplomatije Ivica Dačić.

- Izuzetno je retko da niko ne pozove na priznavanje nezavisnosti. Očigledno da je Srbija dosta ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju, da su aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića i naša sveukupna politika doprineli tome da se bolje razume situacija oko KiM - poručio je Dačić.

On je u ponedeljak "matirao" ambasadorku tzv. Kosova Vljoru Čitaku, koja do sada nije propuštala priliku da Beograd u SB optuži za kršenje prava Albanaca. Dačić je "svetskoj vladi" prezentovao fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih Čitakuove, sa podacima na albanskom i srpskom jeziku, izdatog 1990. I dodao još jednu "pikanteriju" - da ona do sada nije tražila otpust iz državljanstva Srbije:

- Možda će Vljora Čitaku reći da je to za nju nebitno. Ali pitajte da li je to nebitno Nemcima, koji traže od svakog Albanca sa KiM potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije. Kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije.


Čitakuova je srpskom ministru kasnije odgovorila na "Tviteru", rekavši da "nije uspeo da je zaplaši" i odmah uzvratila novim, neutemeljenim optužbama da je Srbija "ukrala" mnoge zvanične dokumente koji su izdavani na KiM.

Katastarske i matične knjige sa KiM nisu ukradene, već su 1999. izmeštene na teritoriju centralne Srbije. Po sporazumima postignutim u Briselu, Beograd je počeo skeniranje katastarskih i matičnih dokumenata, kako bi ih dostavio Albancima, preko specijalnog predstavnika EU na KiM, ali je taj proces obustavljen jer je Priština jednostrano prekršila postignute dogovore, kako bi otela srpsku imovinu u pokrajini.


NE DAJU PODATKE O SRBIMA

PRIŠTINA, uz prećutno odobravanje EU, insistira da se sporazum o dostavljanju katastarskih knjiga sprovede putem tzv. Zakona o kosovskoj agenciji za poređenje i verifikaciju imovine, koji je pun lažnih podataka o vlasništvu. Takođe, Beograd je prekinuo predavanje matičnih knjiga, jer Priština, opet suprotno sporazumu, odbija da dostavi dokumenta sa ličnim podacima građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Nikola

02.11.2019. 10:07

@Мр Радомир Шћепановић - Нажалост! Па онда са нашим пасошем путују у Европу, а онда тамо траже азил!

Miloš

03.11.2019. 14:16

@Мр Радомир Шћепановић - Vidi, nije tačno. Čak srbi koji žive na Kim treba im viza za EU. Dzabe njima srpski pasoš. Srbima koji imaju privremeni boravak ili zeleni karton u Srbiji netreba viza a svima izdatim na prostoru KiM i privremenim institucijama u Srbiji treba. Tako da nepričajte nešto što neznate. Inače ja sam sa KiM.

Hrkalovi

03.11.2019. 15:31

@Saša - Niko nije ni rekao da je krštena već je pokazan izvod iz matične.knjige rođenih a ne crkvena krštenica. Pre.se.moze reci da nije cista.

Robert

03.11.2019. 19:34

Toliko ste zasrali da sa srbima niko nece posla,da ima!I niko vas ne sisa ni dva posto nigde, ali uvelicare sve i lazete sopstveni narod.

aleks

26.12.2019. 04:03

Zasto je zamagljen donji deo ovog dokumenta? Pada mi napamet jedno objasnjenje, ali znam da je jedan ministar u Vladi RS to nikad ne bi uradio….