ŠIBAN sam po telu, pao sam sa stolice, u jednom trenutku sam ležao na podu.

Ovako je kum predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća Lazar Lešnjak u emisiji "U fokusu" na televiziji "Studio B" opisao šta se desilo kada je uvučen u kriminalne radnje vezane za bespravnu gradnju.

- Sa Markom Bastaćem se znam od 2006. godine, postali smo venčani kumovi. Kao njegov kum, pratio sam bespravnu gradnju na Starom gradu, i bespravni graditelji su mogli da sagrade nešto u srcu Dorćola uz određenu finansijsku nadoknadu koje sam ja bio dužan da preuzmem i odnesem Marku. Tih koverata je bilo desetak i radi se o sumi od nekoliko hiljada evra - rekao je Lešnjak.

Pročitajte još - Stefanović o svedočenju Bastaćevog kuma: Imamo čoveka koji priznaje da je nosio koverte za nelegalnu gradnju, očekujemo reakciju tužilaštva; Bastać neće na poligraf

Jednog dana ga je Bastać odjednom pozvao na sastanak i navodno brutalno prebio. Sve je, kako kaže, počelo kada je uzeo jednu kovertu, a kum mu je pripretio da se nikako ne obraća policiji.

- Na sastanak u devet uveče došli su još i Andrej Belinger i Dejan Stojanović. Sastanak je počeo tako što nam je Bastać plastičnim kaiševima vezao ruke i noge za stolice i rekao: "Sad ćemo da se igramo kviza." Mislio sam da je šala, ali kad je počeo da nabraja i pita da li poznajemo određene ljude, shvatio sam da nije. Ja sam ih prepoznavao, jer su imali veze sa bespravnom gradnjom u Starom gradu. Kada su Andrej i Dejan rekli da navedenu osobu ne znaju, odvezao ih je.

Lešnjak tvrdi da je celu noć odgovarao na bezbroj Bastaćevih pitanja, koja se tiču koverte sa novcem koju mu nije odneo:

- Ako mu se ne bi svideo moj odgovor, šibao me je po telu kanapom za preskakanje. Pretrpeo sam klasično mučenje. Dobijao sam udarce pesnicom u glavu i stomak. Stavljana mi je kesa na glavu da se malo gušim i mučim. Televizor je pojačao maksimalno da se ne čuje šta se dešava. Doneli su i neke flaše vina, pravili pauze u drugoj prostoriji gde su pili i dogovarali se šta dalje. Andrej me je isto udario dva ili tri puta, vikao je na mene i pitao "da li je moguće da sam to uradio".

Pročitajte još - Vučić: Priča Bastaćevog kuma dokaz kakva opasnost je pretila Srbiji; Ako treba idem na poligraf zbog afere oko oružja

Bastaćev kum navodi da je u jednom trenutku od udarca pao sa stolice:

- Oko 4 ujutru se pojavio Vojislav, jedan od Markove braće, valjda od strica. Podelio mi je par udaraca u lice i rekao da ne smem tako više nikada da se ponašam. Zapretili su mi da bilo kome šta kažem. Ni porodici, ni policiji, da ne bismo imali gadne probleme.

Lešnjak tvrdi da je kući došao u 5.30 i rekao supruzi da ne radi više u Opštini Stari grad.

- Rečeno mi je da polovinom juna na Skupštini opštine podnesem ostavku, pa sam to i uradio. Kao čovek od Bastaćevog poverenja i njegov venčani kum, jedno od zaduženja u Opštini mi je bilo i pokrivanje rada građevinske inspekcije. Bezbroj je primera bespravne gradnje u centru grada i srcu Dorćola. Onde gde je Bastać imao dogovor sa graditeljima, ja sam morao da pokrijem papirološki. Slao sam inspektore na određene lokacije, a oni su revnosno obavljali svoj posao. Opština bi onda donosila rešenje o rušenju, gradilište smo ograđivali trakama, ali su graditelji i dalje bespravno zidali, jer su za određenu sumu novca sa Bastaćem sklopili dogovor. Nikada nismo uklanjali sporne objekte, jer smo se vadili na nedostatak novca u budžetu. Imao sam zadatak da uzimam koverte u kojima je bio novac od tih bespravnih graditelja i da ih donosim Bastaću. Bilo je desetak takvih primera u mom mandatu, koji se sve skupa mere desetinama hiljada evra. Moj pakao od života počinje kada sam jednu od tih koverata zadržao za sebe.

Lešnjak kaže da je iza njega težak period od godinu dana skrivanja i straha za bezbednost, jer su ispred zgrade u kojoj živi dolazili ljudi povezani sa divljom gradnjom. Posle toga je, kaže, morao da ode u Pariz, gde sada radi u kafiću i pomaže u građevinskim poslovima.

- Morao sam da izađem u javnost, jer ne mogu više da živim sam u stranoj zemlji, odvojen od porodice, već želim da se vratim normalnom životu - zaključio je svoju ispovest Bastaćev kum.

Pročitajte još - Tvrdi da je nevin, a odbija poligaf: Bastać negira optužbe venčanog kuma

Šef poslaničkog kluba SNS u Skupštini Aleksandar Martinović kazao je da je javnost dobila još jednu potvrdu da je Bastać najobičniji kriminalac koji se lažno predstavlja kao političar.

Analitičar Božidar Spasić koji je bio u gost emisije beogradske televizije reagujući na ispovest Lešnjaka kaže da je pitanje da li će se oglasiti oni iza Marka Bastaća i da je on izigravao Robina Huda. Takođe navodi da je on već neko vreme od kako je aktivan na političkoj sceni bio deo kriminalnih radnji.

- Kada je izbila afera o pranju novca 2012. pojavljuje se ime Bastaća. Imao je platu 85 hiljada, a plaćao je stranci 560.000 hiljada evra – kaže Spasić i dodaje da će Bastać sigurno biti uhapšen i procesuiran.

Spasić takođe kaže da je glavni motiv operacije mehanizam mafije.

- Bliski saradnici Marka Bastaća zaradili su 600 miliona evra, a da bi oni zaradili morao je on da zaradi nešto. On je u početku bio sitna riba – rekao je analitičar.

Bastać je pre 15 godina postao član Demokratkse stranke i 2004. godine postaje odbornik Skupštine opštine Stari grad, gde se u narednih pet godina neposredno bavi opštinskim problemima, navodi Istinomer. Na izborima u aprilu 2016. bio je nosilac liste Demokratske stranke „Čuvari Starog grada“, koja je na toj opštini osvojila najveći broj mandata. U maju 2016. izabran je tajnim glasanjem za novog predsednika opštine Stari grad.

Trenutno je u Stranci slobode i pravde na čijem je čelu Dragan Đilas, jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju, bivši gradonačelnik Beograda i bivši lider DS-a.