Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je vanrednu konferenciju u Palati Srbija.

Stefanović je govoreći o paljenju Vesićeve knjige rekao da snimci pokazuju da aktivni član Đilasove stranke baš spaljuje knjigu.

- I sada imate situaciju da kažu da nisu oni spalili knjigu, ali naravno da je Branko Miljuš organizovao da prate Gorana Vesića. A kada su spalili tu knjigu, snimaju to svojim telefonima, i kada je ta knjiga potpuno izgorela, onda prilazi Miljuš i kaže dosta je gorelo, da pređemo da linčujemo Vesića. Taj koji danas može da spaljuje knjige, šta je onda sledeće. Mene je zabrinulo to što je Đilas danas rekao da jeste njegov član spaljivao knjige, ali da će isti taj čovek ostati u stranci, i time je Đilas pokazaju šta zapravo misli o tome. Plaši me ta neko to uopšte izgovori i podržava takvu politiku - rekao je Stefanović.

Ministar je odgovorio i na pitanje o svedočenju kuma predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća Lazara Lešnjaka u emisiji "U fokusu" na televiziji "Studio B" koji je opisao šta se desilo kada je uvučen u kriminalne radnje vezane za bespravnu gradnju.

- Ja očekujem da nakon ovakvog užasnog svedočenja, nadležni organi reaguju. Taj čovek je uzbunjivač, prijavio nešto što smatra da je koruptivno delovanje, naveo je više krivičnih dela i tužilac je taj koji treba da odluči da vidi da li ima dovoljno činjenica za pokretanje postupka. Optužbe su izuzetno teške i treba da čujemo istinu, ponudićemo mogućnosti poligrafa ako zatreba", naglasio je Stefanović.

Pročitajte još - SRBIJA U ŠOKU: Đilasov Bastać izubijao svog kuma zbog zajedničkih mafijaških poslova (VIDEO)

Stefanović je istakao da on nikada u životu ništa nije uradio protiv zakonito, kao ni bilo koji član njegove porodice.

-Ja očekujem posle onoga što smo mogli da vidimo u medijima, da će biti sprovedena istraga. Ne samo za prebijanje, nasilje, već i za korupciju. Imamo čoveka koji priznaje da je nosio koverte za nelegalnu gradnju, rekao je Stefanović.

ZA OTMICE DECE DRAKONSKE KAZNE

Ministar unustrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija završila važan deo posla u istraži otmice 13-ogodišnjeg dečaka iz Stare Pazove, te da je sada dalji postupak na tužilaštvu.

"Policija je završila važan deo posla, vezan za uviđaj i prikupljanje svih relevantnih podataka u vezi sa otmičarima. Očekujem reakciju tužilaštva, koje će kvalifikovati delo", rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanja novinara na vanrednoj pres konferenciji.

Pročitajte još - Stefanović: Timskim radom rešen slučaj otmice dečaka, Petru čestitam na hrabrosti

Ministar je rekao da nema prava da traži to od bilo koga, ali da se nada da će kvalifikacija dela biti oštra i ozbiljna, jer društvo mora da pošalje poruku da otmice dece nisu nešto što sme da se dogodi i da će oni koji to pokušaju biti drakonski kažnjeni.

Stefanović je dodao da očekuje da će u relativno razumom roku slučaj dobiti i sudski epilog.

BILjANA POPOVIĆ IVKOVIĆ: ONI KOJI ZNAJU DA SU KRIVI, BEŽE OD POLIGRAFSKOG TESTIRANjA

Potpuno je očekivano pravdanje Marka Bastaća na Đilasovoj televiziji, ali je očekivana i bojazan od odlaska na poligraf, jer gotovo svi kriminalci, ali i oni koji znaju da su krivi, beže od poligrafskog testiranja, kako se ne bi razotkrila njihova umešanost u izvršenje krivičnih dela.

Sada sam sigurna da je Lazar Lešnjak govorio istinu kada je Bastaća optužio za korupciju i prebijanje. Uostalom imamo neke primere iz prošlosti kada je svojevremeno predsednik Aleksandar Vučić lažno bio optužen od strane Bojana Pajtića, ali isto tako je bez ikakve dileme prihvatio poligraf i dokazao istinu, ali je Pajtić odbio poligraf, kao i danas Bastać.

Celodnevna pravdanja, vidna uznemirenost Marka Bastaća i pokušaji da minimalizuje stravičnu ispovest venčanog kuma potvrĐuju da mu savest nije čista.“