Predstavnik Srpske liste napustio sednicu CIK

Tanjug

09. 09. 2019. u 20:43

Представник Српске листе напустио седницу ЦИК

Ilustracija / Foto Tanjug-AP

Član CIK iz Srpske liste Stevan Veselinović je napustio sednicu tog tela zbog administrativnog uputstva da se identifikacija na biračkom mestu vrši isključivo s kosovskim dokumentima, istakavši da time Priština krši sopstvene zakone

Član CIK iz Srpske liste Stevan Veselinović danas je napustio sednicu tog tela zbog administrativnog uputstva da se identifikacija na biračkom mestu vrši isključivo s kosovskim dokumentima, istakavši da time Priština krši sopstvene zakone i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

Veselinović kaže da je to nezakonita odluka CIK-a i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike.

Kaže da je tako bilo na svim prethodnim izborima i da je sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku.


PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore podržao Srpsku listu

Prema njegovim rečima, ovom odlukom CIK je direktno onemogućio da se vanredni izbori sprovedu u skladu sa zakonom i u fer atmosferi.

Dodao je da je napustio sednicu CIK-a jer nije želeo više da učestvuje u njenom radu jer bi ta institucija trebalo da bude nezavisna, a očigledno to nije, prenosi Kosovo on-lajn.

S druge strane, predsednica CIK Valjdete Daka kaže da se građani na dan glasanja mogu identifikovati svim važećim dokumentima "Republike Kosovo".

Prema njenim njenim rečima, treba voditi računa o osobama čija se imena i dalje nalaze u dokumentima UNMIK-a kojima se onda može manipulisati.


PROČITAJTE I: Marko Đurić: Privatna politika nije za KiM

CIK POTVRDILA 21 POLITIČKI SUBJEKT ZA IZBORE

Centralna izborna komisija (CIK) je na današnjem sastanku potvrdila 21. politički subjekt sa ukupno 685 kandidata u trci za poslanike na prevremenim parlamentarnim izborima 6. oktobra na KiM.

Ukupno je sertifikovano 18 političkih partija, 2 koalicije i jedan nezavisni kandidat, prenosi RTK2.

Sve političke partije i na prevremenim izborima, poštuju rodnu kvotu. Političke stranke su imale rok da do ponoći u petak predaju liste kandidata za poslanike Centralnoj izbornoj komisiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)