Марко Ђурић: Приватна политика није за КиМ

Д. Р. Ђорђевић

09. 09. 2019. у 12:02

Марко Ђурић: Приватна политика није за КиМ

Марко Ђурић / Фото: М. Анђела

Директор Канцеларије за Косово и Метохију: Своју малобројност Срби могу да надоместе само окупљањем свих снага. Од новог посредника ЕУ у дијалогу очекујем да буде статусно неутралан

НИЈЕ ме изненадило што се Ксенија Божовић нашла међу кандидатима Српске листе за изборе на КиМ. Био сам у контакту са њом и представницима СДП у данима пре него што су донели одлуку. Ксенија је поступила одговорно и свесна је да предстоји тешка борба за заштиту српског народа и интереса на КиМ, у коју морамо ући политички јединствени. Своју малобројност на КиМ Срби могу да надоместе само окупљањем снага и јединством.

Ово каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић за "Новости" одговарајући на питање да ли га је изненадио потез Божовићеве, из ГИ СДП (коју је основао убијени Оливер Ивановић), с обзиром на раније несугласице са СЛ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић: Дијагноза Ђиласовог Савеза за Србију је неизлечиви акутни тајкунитис

* Због чега мислите да би представници других партија, који нису на Српској листи, били у функцији Харадинаја или Тачија?

- Сетите се шта се догодило када су људи из СЛ замрзли деловање у приштинској влади, протестујући тако због континуираног насиља над нашим народом. Харадинај је сменио легитимно изабране српске представнике и уместо њих у владу инсталирао своје Србе, људе из Петровићеве СЛС. И они су то једва дочекали. Зашто мислите да би се у неком будућем сазиву понашали другачије, или да би се другачије понашала Рада Трајковић која отворено каже да на изборе излази да би ушићарила неко посланичко место, а не да би бранила српске интересе? Уосталом, и Курти је изјавио да за Петровића и Рашића треба да буде места у влади јер признају Републику Косово. Српска политика на КиМ може и мора бити искључиво државна, а не приватна, политикантска.


* Харадинај заговара да нема дијалога ако Београд не призна Косово. Шта уколико то буде позиција и нове косовске владе?

- Улазећи у дијалог ми смо желели да у статусно неутралном оквиру и Србима и Албанцима на КиМ омогућимо да живе што нормалније. Албански сепаратисти су се све време надали да ће на тај начин мало-помало учвршћивати једнострано проглашену независност. Данас су нервозни јер се међународна подршка пројекту косовске независности круни. Халабучу јер не знају шта би друго. Нека они укину таксе и врате се за сто, јер њихови бирачи не могу да једу великоалбанске фантазије, већ заслужују да живе у нормалном друштву. О томе можемо да преговарамо.

* Ако се дијалог откочи, хоће ли се прича вратити на формирање ЗСО, српску имовину на КиМ...?

- Приштина ће кад-тад морати да испуни преузете обавезе. Њима је на уму само статус и признање од Србије, али од тога нема ништа. Неће бити лаког и одрживог решења за питање КиМ. То нас неће поколебати и сваковрсна подршка Србима на КиМ биће још снажнија.


* Које потезе очекујете од новог европског посредника у дијалогу, који буде наследио Могеринијеву?

- Очекујем да буде статусно неутралан, и поврати кредибилитет дијалогу нарушен потезима Приштине. Решавање косметског питања је сложен међународно-правни проблем и не може се решавати притисцима, уценама и преко колена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Странци нудили паре противницима Српске листе за кандидатуру

БОШКУ ЗАТВОРЕНЕ ДВЕРИ ЦЕНЗУСА

* СЛЕДЕ избори и за Скупштину Србије. Лидер Двери најављује окупљање опозиције на улици на сам дан избора...

- Биће да су за Бошка Обрадовића затворене двери изборног цензуса. Зато га хвата нервоза, па лупа глупости. Неће се власт у Србији, са институцијама старим вековима, узимати на улици. Знамо добро из историјског искуства како то изгледа и која је цена. Поготово то неће чинити неко ко има подршку која се мери не процентима, већ промилима. Нека се окане ћорава посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (66)

Milica Milicic

09.09.2019. 12:12

Bitno je da budemo jedinstveni kako bismo zastitili interes Srbije i Srba na KiM.

Ivan

09.09.2019. 12:23

Kada se donose odluke o KiM, uvek treba razmišljati o višem dobru za naš narod, bez politikanstva.

Nika

09.09.2019. 12:40

Srpski narod na KiM ce pokazati jedinstvo na izborima jer ono je jako bitno za njihov opstanak na svojim ognjistima.

Tifani Rok

09.09.2019. 13:06

Jedinstvo, saglasnost i sloga će nam pomoći da prevaziđemo sve izazove i probleme.

tale

09.09.2019. 13:16

nadamo se da nam je istorija pokazala koliko smo jaki kad smo jedinstveni, a koliko ranjivi posvađani

Marko Cakic

09.09.2019. 16:38

Jedinstvo je ono sto moze spasiti interes Srbije na KiM i to je jedina istina.

Serbinator

09.09.2019. 16:52

Haradinaju se ne sme dozvoliti da ima "privatne Srbe" koji će da glume politiku i unose nemir na KiM.

Stanko

09.09.2019. 17:21

Izbori u Medveđi su jasno pokazali da moramo biti ujedinjeni za dobrobit naseg naroda na KiM. Istorija je još jednom jasno pokazala koliko smo jaki kad smo jedinstveni, a koliko ranjivi posvađani.

nn

09.09.2019. 18:43

Nr znaci da je veci uvek jaci od manjeg, malobrojnost Srba na KiM nece spreciti da jedinstvom i slogom brane svoje interese.

Daliborka

09.09.2019. 18:46

Srbi na KiM moraju shvatiti da će se svaki lični interes imati posledice po srpski narod a za Albance korist.

Hedona

09.09.2019. 20:38

Vreme je da se podrži SL.SL jejedina koja može Srbima i Albancima da pruži jedinstvo na KiM. Vreme je da se KiM razvija poput Nikozije.

Jelena

09.09.2019. 20:48

Zahvaljujuci Srpskoj listi Srbi na KiM imaju odredjenu pozadinu i zastitu,bez njih bi bili prodani Pristini preko izdajnika poput Rade Trajkovic.

milena

09.09.2019. 21:16

Moramo se boriti za celokupne interese Srba na KIM, jer oni zasluzuju miran i bolji zivot.

Ivan

09.09.2019. 22:11

Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja