Francuski mediji o Makronovoj poseti: Vreme otopljavanja

G. ČVOROVIĆ

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 17:34

Француски медији о Макроновој посети: Време отопљавања

Foto N. Fifić

Glasila u Francuskoj ističu da se u Beogradu razmatraju tri glavne teme: ojačavanje odnosa i ekonomske saradnje, rešenje pitanja Kosmeta i davanje uverenja da je Srbija i dalje na evropskom putu

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

IAKO Franuzi u principu nisu u toku državničkih poseta, naročito kada se one odvijaju u Evropi, ovoga puta znaju da je predsednik Makron otišao u Srbiju. Da se sprema na put u Beograd saopštili su i u prenosu tokom Četrnaestojulske parade na Dan Francuske Republike na Jelisejskim poljima.

Mediji između ostalog ističu da je Makronov dolazak u Beograd dobra prilika da se stave u stranu nemili događaji povodom ceremonije obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, u novembru prošle godine, na ovom istom mestu.

"Žurnal di dimanš" tako piše da je ključ ove posete - otopljavanje odnosa. Uz podsećanje da je reč o prvom dolasku jednog francuskog predsednika u Srbiju posle osamnaest godina, ovaj list ističe da je cilj ponovno uspostavljanje prisnih kontakata, podsećajući baš na epizodu od 11. novembra.

Da predsednik Makron dolazi u Srbiju da obnovi veze u sličnom tonu naglašava i "La Kroa". Uz isticanje da Pariz do sada nije činio dovoljno napora u tom pravcu i da nije bio dovoljno prisutan na ovom prostoru, ovaj list navodi i da je pitanje Kosova jedna od glavnih tema na stastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Francuski mediji naglašavaju tri glavne teme, koje se odnose na ojačanje bilateralnih odnosa i ekonomsku saradnju, zatim pokušaj da se nađe rešenje za kosovsku krizu, kao i na davanje uverenja da je Srbija i dalje na evropskom putu, bez obzira na potrebnu predstojeću unutrašnju reformu EU.

"Frans enfo" naglašava da se poseta odigrava u delikatnom kontekstu diplomatskih odnosa u vezi sa pet ključnih tema kao što su ukočen dijalog između Beograda i Kosova zbog uvođenja stoprocentnih taksa, suzdržanost Pariza prema daljem proširenju, protokolarni gaf tokom novembarske ceremonije kod Trijumfalne kapije, ali i odbijanje francuskih vlasti pre dve godine da izruče Haradinaja Srbiji koja ga sumnjiči za ratne zločine. Tu je i ocena da bi posle ove posete ekonomska razmena sa francuskom trebalo da dobije zamajac.

"Hafington post" donosi priču o Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, dok "Evropa 1" piše da je Makronov cilj ojačavanje odnosa i pokušaj da se pokrene dijalog između Beograda i Prištine. "Figaro" nalašava da je namera Makronovog dolaska da se ponovo utvrde odnosi sa zemljom koja je istorijski vezana za Francusku, "Observater" da Makron namerava da osnaži francuski uticaj u Srbiji, dok "Frans 24" poručuje da je najvažnija tema nastavak dijaloga s Kosovom. Nacionalna agencija AFP ističe da je Beograd ovih dana povodom posete Emanuela Makrona sav u francuskim bojama.

ROJTERS O POSETI MAKRONA BEOGRADU

Britanska agencija Rojters izdvojila je izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da će on pomoći da se ponovu pokrenu pregovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u narednih nekoliko nedelja, kao i da će pozvati dve delegacije u Pariz zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Agencija podseća da je dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU u zastoju zbog taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

Kako se navodi, Vučić je rekao da je tražio od Makrona pomoć na putu Srbije ka EU, ali, ističe Rojters, Makron ništa nije obećao, već samo ponovio raniji stav da EU prvo mora da sprovede reforme pre nego što joj se Srbija i druge zemlje pridruže.

Rojters podseća i da je Makron prvi francuski predsednik koji je od 2001. posetio Srbiju, kao i da je poseta koju je Makron planirao u decembru otkazana zbog protesta "žutih prsluka".

Kako znak povećane saradnje, Srbija je pristala, kako navodi britanska agencija, na kupovinu francuskog raketnog sistema "zemlja-vazduh" Mistral, a tokom posete dve strane su potpisale pismo namere za izgradnju metroa u Beogradu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije