PROSLAVA koja se organizuje u Prištini ružan je i ciničan bal vampira, koji priređuju Vesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt, kao i ostali zločinci krivi za agresiju na našu zemlju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN - rekao je u sredu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

On se obratio okupljenima na skupu koji je povodom 20 godina egzodusa organizovalo Udruženje Srba s Kosova i Metohije, kao odgovor na ceremoniju u Prištini.

- Navršava se 20 godina terora, zločina, proterivanja i satiranja celog jednog naroda, dok neki u Prištini slave to što su proterali 56 odsto nealbanaca i očistili više od 300 naselja. Ni dve decenije kasnije nisu kažnjeni najodgovorniji za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima - rekao je Đurić, i podsetio da neki komandanti, odgovorni zato što u Prištini i Đakovici nema Srba, sede u privremenim organima.

Istoričar Predrag Marković primetio je da je čudno to što su saveznici izdali njima lojalnu Srbiju, i izabrali Albance, poznate kao loše partnere.

Pročitajte još - CEREMONIJA U PRIŠTINI: Olbrajtovoj bista i orden slobode, Klintonu klicali (FOTO/VIDEO)

- Oni su čak i Nemcima bili najgori mogući saveznik, pa je njihova SS jedinica jedina rasformirana! Prognali su ne samo žive, nego i mrtve, a čak ni Nemci u Beogradu nisu dirali dva jevrejska groblja. Stav da ne treba pristati na bilo kakav kompromis sa Albancima ipak je - izdaja. Lako je tuđom decom braniti Kosovo. Izgibija ponekad jeste rešenje, ali poslednje, kada se iscrpe sva druga. Bilo je još trenutaka kada Srba jedva da je bilo na KiM, ali se 1912. ipak čula srpska truba. Ako budemo stabilna država, tome možemo da se nadamo.

Na tribini su govorile i Dragica Božanić iz Operuše i Dragana Majstorović iz Prištine, čiji su sinovi Nemanja (16) i Ivan (17) kidnapovani i nestali, kao i studentkinja prava Jefimija Đinović iz Đakovice, koja je kao četvorogodišnjakinja dva puta jedva izvukla živu glavu od raketenih projektila.

ZLOČINCI SE VRAĆAJU NA MESTO ZLOČINA

Obeležavanje 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju i dolazak nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona i ostalih zvaničnika tadašnje američke administracije potvrđuju da se "zločinci vraćaju na mesto zločina", izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

"To što imaju neki bal vampira u Prištini... ako mene pitate, to je bal vampira i po meni zločinci se vraćaju na mesto zločina, i Vesli Klark i Bil Klinton", rekao je Đurić. On je gostujući na TV Pink pokazao mapu na kojoj se vidi etnička struktura u Gnjlanama i Prištini pre 1999. godine i posle, kada tamo više praktično nema Srba. "To danas slave predstavnici koji kažu za sebe da su predstavnici demokratije i borci za ljudska prava", rekao je Đurić.

foto Tanjug

Upitan o nedavnoj sednici Saveta bezbednosti UN, on je rekao da je to bila važna prilika za iznošenje argumenata i podsetio da je zalaganjem rukovodstva Srbije 13 zemalja povuklo odluku o priznanju tzv. nezavisnosti Kosova. "U sednici Saveta bezbednosti i širom sveta odvija se neprekidna borba da argumente iznesemo, i naši predstavnici skrešu u brk šta treba da im se kaže", rekao je Đurić.

Pročitajte još - KLINTON I OLBRAJTOVA U PRIŠTINI: Tači odlikovao bivšeg američkog predsednika; Bler: Sprečili smo masovna ubistva

On je naveo da Albanci bez ikakvog srama iznose najgore laži o Misiji UN, i dodao da im ta sednica SB UN nije pomogla da se u široj javnosti afirmišu i preporuče kao kandidat za članstvo u svetskoj organizaciji.

Kada je reč o iznetim tvrdnjama da su Srbij kolonizatori, direktor Kancelarije za KiM je rekao da su albanski seperatisti i njihovi političari šampioni sveta u propagandi i laži. "To je jedna crno bela slika koju projektuju u svet i Srbe prikazuju kao kolonizatore, iako sva dostupna istorijska dokumenta i video zapisi pokazuju sasvim drugačije i da su Srbi tu od iskona" rekao je Đurić.

On je rekao da predstavnici Srbije razgovore vode "bez rukavica". "Nema razloga prećutati nekome ko tako ogoljeno laže, kao što je predstavnica Prištine Vljora Čitaku to uradila, ona je vređala inteligenciju svih sušalaca", rekao je Đurić.

On je naveo da je na KiM do juna 1999. godino bilo 372. 444 nealbanaca, od čega nesto više od 239. 000 Srba, a da je posle NATO intervencije pokrajinu napustilo napustilo 56 odsto pripadnika nealbanskih zajednica. "Da li je to kolonizacija? Svi ti koji pričaju o kolonizaciji školovani su na srpskim univerzitetima, a neku su školovani u Beogradu. Te reči njima služe za ostvarivanje političkih ciljeva, makijavelističkih i ljudima koji poznaju situaciju, to je jasno", rekao je Đurić.

Pročitajte još - KLINTON DOLAZI U PRIŠTINU: Nekadašnji predsednik SAD proslavlja 20 godina od ulaska NATO trupa na teritoriju Kosmeta

On je naveo da da je problem i to što deo zapadnih država 20 godina nakon agresije na Srbiju, slepo podržava politiku koju su vodili i tada. Albanci na KiM bez obzira šta urade, uvedu takse (na srpsku robu) protivno svim principima, oni izdaju jedno ili dva saopštenja, to osude i dalje ništa. Srbi bi bili najgori pregovarači na svetu, ako bi ponudili princip da kad Albanci urade nešto loše, ponude ustupak da bi oni povukli loše odluke... Zašto oni ne povuku takse i ne prestanu s provokacijama", upitao je Đurić.

On je dodao da je među albanskim političarima i separatistima zavladalo bolesno takmičenje u tome ko će biti gori prema Srbima. Đurić je istakao i da EU nema snagu da sprovede i garantuje potpisane dogovore u Briselu, kao i da je prošlo šest godina a da nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).