Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, još jednom je ponovio da je odluka o nametnutim za 100 odsto uvećanim taksama na robu iz Srbije i BiH doneta isključivo u, kako je rekao, "kosovskom nacionalnom interesu".

"To je naš lični interes, a proizvođači u ovom slučaju moraju da rade na kvalitetu, uz garancije i bezbednost proizvoda. Kosovo, svojim proizvodima, ne pokriva samo svoje tržište. Ova godina je proglašena godinom ekonomije,a juče sam najavio povećane investicije na Kosovu u iznosu 1,3 miliona dolara", rekao je Haradinaj.

Objasnio je da je reč o američkoj kompaniji koja počinje da radi u februaru ili martu, preneo je KosovaPres.

ZAOKRET U PRIŠTINI: MOGUĆA SUSPENZIJA TAKSI?

Avni Arifi, šef kabineta Ramuša Haradinaja, rekao je da bi vlada u Prištini mogla da privremeno suspenduje takse na srpsku robu.

Arifi je ponovio da vlada Kosova zadržava stav koji je izneo kosovski premijer Ramuš Haradinaj da takse ostaju, ali je dodao i da bi vlada mogla da privremeno suspenduje takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH na ograničen period, tokom kojeg bi Kosovo i Srbija intenzivno radili na postizanju konačnog sporazuma.

Pročitajte još:Tahiri: Takse neće biti ukinute ni sutra ni prekosutra

"Postoji jedan ranije pomenut modalitet da, ako napravimo brzi format razgovora, onda možemo obustaviti takse. Na primer, ako je započet intenzivan format razgovora", rekao je Arifi za KTV i dodao da Prištinu ne interesuje da samo ode u Brisel i slika se, uz podsećanje da su brojni sporazumi koji nisu primenjeni, prenela je Koha ditore.

EU ”UBRZO” OČEKUJE POMAKE PO PITANjU TARIFA


Predstavnica za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Ana Marija Bura očekuje da će zajednički pritisak EU i SAD na vlasti u Prištini da se povuku tarife na robu iz Srbije i BiH ”ubrzo” imati efekta.

“Počinjem da vidim neke naznake da se ovi pozivi čuju. Oćekujem da ćemo moći da vidimo pomake u narednom periodu”, kazala je Ana Marija Bura.

Ona je tokom debate u Evropskom parlamentu o bezbednosnoj situaciji na Kosovu navela da su odluke o tarifama i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga ”ujedinile javnost na Kosovu” i učinile da se političari na Kosovu ”osećaju dobro”.

Pročitajte još:Tači: Takse na robu iz Srbije i BiH ugrozile odnose sa SAD; Posle sporazuma s Beogradom otvaramo ambasadu u Moskvi; Ako me pozovu, idem u Hag

“Odluke o tarifama i KBS su izuzetno popularne i ujedinjujuće na Kosovu. Obe mere uživaju podršku javnosti. Čak i političari koji su imali rezervu morali su se uskladiti

ovim merama zbog njihove popularnosti”, navela je Bura.

Tokom debate evropski parlamentarci ponovili su osudu koja se odnosi na uvođenje tarifa za uvoz robe iz Srbije i BiH koje su nametnule prištinske vlasti

Poručeno je da se tim jednostranim potezom krši CEFTA i duh sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju, a Priština opet pozvana da povuče uvedene ove mere.